Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 septembrie 2022 14:31 / Actualizat miercuri, 21 septembrie 2022 15:53
Norvegianul Magnus Carlsen, de 5 ori campion mondial și considerat de mulți drept cel mai mare jucător din istoria șahului, a agitat puternic apele după ce a ales să îl boicoteze în mai multe jocuri pe un adolescent american, Hans Niemann, de doar 19 ani.
Cotidianul britanic Guardian a explicat pe larg un conflict atipic, în care sunt aruncate acuzații grozave și care pare că a confiscat lumea șahului.
Ce se întâmplă între Magnus Carlsen și Hans Niemann?
Magnus Carlsen s-a retras din Cupa Sinquefield, competiție cu premii în valoare de 500.000 de dolari, după o înfrângere șoc împotriva lui Niemann. Norvegianul în vârstă de 31 de ani a pierdut deși a jucat cu piesele albe, considerate un avantaj important între doi mari maeștri.
A doua zi după înfrângerea disputată față în față, Magnus a postat un tweet criptic care includea un clip video cu Jose Mourinho, care spunea: „Dacă vorbesc, am probleme mari”.
Curând s-a pornit vijelia. Hikaru Nakamura, un alt mare maestru, a susținut că Magnus Carlsen s-a retras pentru că a avut impresia că Niemann „foarte probabil trișa”.
Conform Guardian, o teorie care circulă pe internet, popularizată și de afaceristul Elon Musk, este că Niemann a folosit margele anale vibrante pentru a se ajuta. Procedeul curios ar presupune un anumit cod transmis de cineva care ar folosi motoare online de analiză a jocului.
Alții au speculat că Hans Niemann ar fi aflat deschiderea lui Magnus și pregătirile acestuia pentru joc. Ambele ipoteze au fost negate de Niemann. Au fost și câțiva care au sugerat că americanul, care spune că petrece 10-12 ore pe zi în fața tablei de șah, ar fi fost pur și simplu cel mai bun jucător al zilei.
Hans Niemann a recunoscut că a trișat când a jucat online
După victoria împotriva lui Carlsen, Niemann a dat primele declarații. A zis că victoria a venit printr-un joc „miraculos și ridicol”, în care a ghicit care va fi deschiderea neobișnuită a adversarului său și s-a pregătit pentru asta.
„Trebuie să fie jenant pentru campionul mondial să piardă în fața mea”, a spus el. „Mă simt prost pentru el”. A doua zi, Niemann a recunoscut în fața presei că a înșelat în trecut în evenimente online, cu ajutorul computerului, când avea 12 și 16 ani – dar a insistat că acum este „curat”. Pentru a-și dovedi nevinovăția, Niemann a anunțat că e dispus să joace complet dezbrăcat împotriva campionului mondial!
Acuzațiile de fraudă au apărut după ce punctajul lui Niemann pe chess.com s-a bucurat de „o creștere cu adevărat semnificativă, aproape fără precedent” de la începutul lui 2021, a declarat Caleb Wetherell, care conduce un site web de analiză a șahului, citat de NPR.
Interesant este că siteul chess.com, cea mai mare comunitate de jucători de șah din lume, a anunțat la câteva zile după victoria contra lui Magnus că Niemann a fost banat, tocmai fiindcă ar fi trișat de mai multe ori decât admite public!
Magnus Carlsen a închis camera video după o singură mutare
Zilele acestea, cei doi au participat la un nou turneu. Luni, Magnus Carlsen a deschis partida, după care și-a închis camera și a părăsit jocul. Internetul a luat-o din nou razna și controversa s-a amplificat.
Anish Giri, alt mare maestru, a spus că este „destul de clar” că Magnus Carlsen nu are dovezi directe că Hans Niemann a trișat împotriva lui. Dar „este o mare problemă să joci cu oameni care au recunoscut că au trișat online, pentru că îți pierzi încrederea în ei.”
Cel mai important expert mondial privind trișarea în șah, Kenneth Regan, a analizat toate jocurile lui Niemann în ultimii doi ani și concluzia sa este că nu există niciun motiv să-l suspecteze că folosește metode neortodoxe. Cu toate acestea, Carlsen, cel mai puternic jucător de șah, este clar neconvins, încheie Guardian.
În schimb, unii experți cred că presiunea pe care o pune Magnus nu este benefică și că, în absența probelor, ar fi trebuit să se abțină de la mișcări atât de teatrale. Frica unor specialiști este că orice tânăr talent care are o „explozie” în joc ar putea fi considerat un trișor, de-acum încolo.