Articol de Roxana Fleşeru - Publicat sambata, 27 iunie 2015 00:00
Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Simona Pop și Amalia Tătăran au învins în semifinale Rusia și apoi Estonia în finală și au sărbătorit într-un mod inedit.
Au fost curajoase, răbdătoare și, la sfîrșit, balerine. Ana, Simona Amalia și Simona și-au adunat ultimele picături de energie și au oferit încă o poză de pus în ramă și de arătăt nepoților.
O poză care a venit după două confruntări în care au pus fiecare fibră, fiecare neuron și din care au ieșit din nou învingătoare. Echipa feminină de spadă e la a noua medalie de aur într-o competiție majoră, după șase locuri întîi la Europene și două la Mondiale. O istorie care s-a scris cu multă sudoare.
România a intrat direct în semifinale pentru că numărul echipelor a fost de şase, iar tricolorele au fost cel mai bine clasate în ierarhia mondială. Prima ciocnire a fost cu Rusia, o țară care a ales să-și odihnească o parte dintre titulare pentru Mondialele care încep pe 13 iulie, la Moscova.
Cu Tatiana Andriușina, medaliată cu aur cu echipa în 2013 la CM, și Anna Sivkova, care a urcat pe primul loc la toate competițiile majore, CE, CM și JO cu echipa, drept vedete, Rusia a pornit bine în confruntarea cu România. Conducea după primele trei confruntări cu 7-6. Însă lucrurile nu aveau să rămînă așa, Ana și cele două Simone au început să construiască un castel greu de străpuns.
După alte trei încleștări, tricolorele erau în avantaj cu 17-14. Printre sfaturi tactice, încurajări aprinse și felicitări mobilizatoare, fetele au dus întîlnirea cu Rusia la un final de necontestat, cu scorul de 31-24.
Pasul spre vîrful podiumului a fost unul ferm, însă ținta era aurul.
Mai ales că în finală urmau să întîlnească Estonia, echipă pe care o învinseseră în ultimul act la Campionatele Europene de la Montreux, în urmă cu 17 zile.
Estonia a adus și ea cea mai bună echipă, în timp ce în tabăra tricoloră, Amalia Tătăran i-a luat locul Loredanei Dinu. Primele minute, atunci cînd corpul încă mai caută doza potrivită de adrenalină, cea care dă avînt, luciditate și precizie, au aparținut adversarelor.
Pe planșă cele dintîi au fost Simona Pop și Irina Embrich, cea care avea să plece în avantaj cu 5-3. Simona Gherman a dus scorul la 6-6, într-un duel scrîșnit cu Katrina Lehis. Ana Brînză și Erika Kirpu au lăsat scorul neschimbat, neatacîndu-se una pe alta. Cînd mai erau trei dueluri de derulat, România conducea cu 15-10.
Antrenorul Estoniei a vrut să-i zgîndărească un pic demonii Anei Brînză și a înlocuit-o pe Lehis cu Julia Beljajeva. Estonianca e cea care a învins-o pe Ana în sferturile de finală la Budapesta în 2013, la individual. Însă Ana n-a intrat în jocul lor, după ce a luat o tușă a lăsat de la ea și nu s-a aventurat prea mult. Simona Pop a dus România la 21-12, pentru ca apoi Simona Gherman să închidă cu 31-25.
Rămîn neînvinse pe plan european în 2015. S-au îmbrățișat cu antrenorul George Epurescu și apoi au împărtășit bucuria cu spectatorii. După saltul de la Montreux a venit sfoara sincron de la Baku. Ușurarea și extazul s-au cuibărit pe chipurile lor. Nu sînt cele mai bune prietene, dar atunci cînd urcă pe planșă și pun masca pe față nimic nu mai există în afara victoriei.
Urmează Mondialele
Spadasinele nu au prea mult timp pentru a savura performanțele de la Baku. Pentru ele vine cea mai importanță competiție a sezonului, întrecerea mondială.
Campionatele Mondiale încep pe 13 iulie, la Moscova, și au o importanță imensă pentru că reprezintă competiția care oferă cele mai multe puncte în clasamentul care determină calificatele la Jocurile Olimpice de la Rio. România trebuie să fie între primele patru pe 4 aprilie 2016 pentru a-și asigura calificare sau, dacă nu, să fie cea mai bună echipă europeană din Top 16.
Dublă pentru Brînză și Gherman
Ana Maria Brînză și Simona Gherman au cucerit ieri medaliile cu numărul doi. Ele au mai urcat pe podium la individual la Baku. Ana a luat aurul, iar Simona bronzul. Ana e la prima dublă de aur din carieră.
Semifinale: ROMÂNIA - ESTONIA 31-25
- Pop - Embrich 3-5 (3-5)
- Gherman – Lehis 6-6 ( 3-1)
- Brînză – Kirpu 6-6 ( 0-0 )
- Pop – Lehis 6-6 (0-0)
- Brînză – Embrich 10-8 ( 4-2)
- Gherman – Kirpu 15-10 ( 5-2)
- Brînză- Beljajeva 15-11 ( 0-1)
- Pop - Kirpu 21- 12 (6-1)
- Gherman - Embrich 31-25 (10-13)
Finala: ROMÂNIA- RUSIA 31-24
- Brînză-Andriușina 4-0 (4-0)
- Gherman-Sivkova 6-6 (2-6)
- Pop-Zvereva 6-7 (0-1)
- Gherman-Andriușina 10-9 (4-2)
- Brînză-Zvereva 13-11 (3-2)
- Pop-Sivkova 17-14 (4-3)
- Gherman-Zvereva 19-16 (2-2)
- Pop-Andriușina 23-21 (4-5)
- Brînză-Sivkova 31-24 (8-3)
Tușa de argint
Echipa masculină de sabie a pierdut dramatic finala pentru aur de la Baku. Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu și Mădălin Bucur au fost învinși de Italia cu 45-44.
Un ultim act în care antrenorul Mihai Covaliu a comentat de mai multe ori deciziile arbitrilor. Pînă acolo, sabrerii pregătiți de Covaliu au trecut în "sferturi" de Ungaria, care a venit cu echipa a doua, cu 45-34, iar în semifinale de Germania, campioana mondială și europeană en titre, dar care a trimis sportivi din rîndul al doilea, cu 45-44.
Dintre cele șase formații de la Baku, doar România a trimis cei mai buni sabreri. Este a doua medalie la o competiție majoră pentru băieții din această generație, după argintul de la Mondialele din 2013. Tiberiu Dolniceanu a cucerit a doua sa distincție la Baku. În concursul individual, el s-a clasat tot pe locul al doilea.
"Tricolorii" se întorc luni
Echipa olimpică a României va reveni în țară de la Jocurile Europene de la Baku cu o cursă specială care va ateriza pe Aeroportul Internațional "Henri Coandă" din Otopeni luni, 29 iunie, la ora 11:30. Delegația va fi primită la Salonul Oficial al aeroportului de Alin Petrache, președintele COSR, şi de secretarul general Ioan Dobrescu.
5 medaliia adus scrima la totalul delegației României de la Baku, care ieri a ajuns la 12
16este locul pe care-l ocupă România în clasamentul pe medalii la Jocurile de la Baku. "Tricolorii" au cucerit 3 medalii de aur, 5 de argint şi 4 de bronz