Articol de Mirela Neag - Publicat miercuri, 17 iulie 2013 00:00 / Actualizat marti, 16 iulie 2013 21:14
Antrenorul lotului olimpic feminin de gimnastică i-a criticat pe toţi cei care au condus sportul românesc, inclusiv pe el, pentru că nu au stopat inflaţia de medalii premiate la arte marţiale şi karate
Ieri, la ora 14:00, la etajul 8 al sediului Ministerului Tineretului şi Sportului a avut loc şedinţa Consiliului Naţional al Sportului Românesc, for din care fac parte şefii federaţiilor naţionale şi cei ai instituţiilor subordonate MTS. Tema principală a discuţiilor: situaţia premierilor din arte marţiale şi karate, premieri ce însumează într-un an cît restul sportului la un loc. Numai pentru trei competiţii desfăşurate în primele 4 luni ale acestui an, ministerul a trebuit să deblocheze suma de 1,6 milioane de lei (350.000 euro).
"Să scăpăm de ciudăţenii!"
"S-a pornit o adevărată dezbatere privind premierile din arte marţiale şi karate. Toate premierile au respectat legile şi ordinele ministeriale. Depinde de dumneavoastră dacă vreţi să modificăm criteriile de premiere. Eu propun să se facă o selecţie a competiţiilor de vîrf şi să recompensăm doar medaliile cucerite la acestea şi astfel să scăpăm de toate ciudăţeniile existente în prezent", s-a adresat ministrul Nicolae Bănicioiu celor prezenţi.
Demnitarul a fost urmat imediat de Florentin Marinescu, preşedintele FR Arte Marţiale. "Eu nu înţeleg de ce federaţiile olimpice au comentat şi au spus că noi nu facem nimic, că medaliile noastre sînt fără valoare. Sînt de acord că există multe anomalii, dar noi investim minimum de bani într-un campion mondial, iar alte federaţii cheltuiesc 250.000 de euro pentru acelaşi lucru", a spus Marinescu. Atunci a izbucnit Octavian Belu, preşedintele Consiliului.
"Toţi sîntem vinovaţi!"
"Este o lipsă de informaţie. Nu poţi să compari un sportiv care munceşte 11 ani pînă ajunge la o medalie mondială cu un alt sportiv care are nevoie de cîteva luni. Eu ştiu două cazuri, o gimnastă şi o canotoare, care după şase luni de karate au ajuns campioane europene", a punctat antrenorul lotului olimpic feminin de gimnastică. Acesta a spus că a stat ore pe calculator şi a studiat situaţia din alte ţări. "Artele marţiale şi karatele sînt finanţate de stat numai în România. La noi s-au scăpat hăţurile, iar pentru asta sîntem vinovaţi toţi cei am condus acest minister, inclusiv eu! Iar soluţia ne-o oferă legislaţia prezentă, unde scrie negru pe alb că medaliile neolimpice pot fi premiate cu «pînă la 40% din primele olimpice». Toţi am oferit maximum. Este cazul să spunem «Domnilor, aceste medalii nu merită mai mult de 0,5%!». Simplu şi corect", a spus antrenorul.
Campionul cu 100 de titluri
Octavian Belu nu s-a oprit însă la atît. Aflat în vervă, acesta a pomenit şi cazul unui karatist cu 100 de titluri de campion mondial. "Am văzut la televizor un domn respectabil care se lăuda cu o sută de medalii de aur. Ce e asta, domnilor?! Cît de serioase sînt aceste medalii dacă pot fi cîştigate atît de uşor?!" Apoi a continuat gesticulînd ca într-un stil de karate. "Cînd eram la minister a venit un domn la mine să înfiinţăm federaţia stilurilor chinezeşti de luptă. Cică sînt 40! Dacă te trezeşti dimineaţa cu o mînă înţepenită poţi să declari un nou stil de luptă. Am văzut filmele cu Bruce Lee. Este şi stilul raţă", a vorbit în timp ce mima.
Concluzia: o comisie de lucru va alege un campionat mondial şi unul european pe an, singurele competiţii autorizate de MTS.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul