SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC CANOE

Perechea de vîrf » Alex Dumitrescu şi Victor Mihalachi au devenit dublul românesc cu cele mai multe medalii de aur la CM

Articol de - Publicat marti, 12 august 2014 00:00 / Actualizat luni, 11 august 2014 23:12

Cei doi i-au depăşit pe Ivan Patzaichin şi Toma Simionov, care împreună în canoe au urcat de trei ori pe prima treaptă a podiumului mondial.

Alex Dumitrescu şi Victor Mihalachi sînt doi bărbaţi hotărîţi. Doi bărbaţi care în decursul a patru ani au strîns patru titluri mondiale. Lucru pe care nu l-a mai reuşit nici o pereche românească pînă acum.

Cu titlul mondial de la Moscova, pe distanţa de 1000 de metri, ei au devenit dublul românesc cu cele mai multe medalii de aur cucerite la Campionatele Mondiale în toată istoria.

Pînă duminică, erau la egalitate cu Ivan Patzaichin şi Toma Simionov, care au urcat pe prima treaptă a podiumului mondial în 1981,1982 şi 1983. Şi la total Dumitrescu şi Mihalachi sînt în faţă ei mai avînd în palmares un bronz în 2011 şi un argint în 2014, iar Patzaichin şi Simionov, două medalii de argint în 1981 şi 1983.

Poznan, oraşul cu aur dublu
Alex şi Victor au urcat prima oară pe cel mai înalt loc al podiumului, în 2010, cînd, la Poznan, s-au impus pe distanţele de 500 şi 1000 de metri. Anul următor au pus la zestrea din barcă încă un aur, pe apele din Ungaria, pe distanţa de 500 de metri, iar duminică au îmbogăţit colecţia pe apele lacului Krîlaţkoe. Medaliile sînt uşor de numărat, dar efortul celor doi e mai greu de cuantificat.

În 2010 de-abia ieşiseră din adolescenţă, aveau 21 şi 22 de ani şi toată lumea era a lor. Au făcut impresie la primul lor mondial, bifînd o premieră pentru România, devenind primul dublu care reuşea să se impună atît pe distanţa de 500, cît şi pe cea de 1000 de metri.

"Era timpul"
După doi ani plini şi la Mondiale, şi la Europene, Alex şi Victor au trecut printr-un proces greu în care au trebuit să se maturizeze, să creadă în proiectul lor, să nu cedeze. Ratarea medaliilor la Jocurile Olimpice îi putea separa. Însă s-au urcat din nou în canoe.

În 2013, aurul i-a ocolit încă o dată. Nici la Europene nu a venit, iar de la Mondiale s-au întors fără nici o medalie.

S-au confruntat cu îndoieli, dar asta i-a făcut să tragă şi mai tare la antrenamente, iar duminică, la Moscova, a venit răsplata. "Ne-am dorit foarte mult să luăm aur, era timpul să mai luăm şi noi", a spus Alex Dumitrescu ieri la întoarcerea în ţară.

Medalia după care aleargă de fiecare dată cînd urcă în canoe. În timpul curselor nu vorbesc între ei, "după atîţia ani de sport, totul ţine de simţuri", a spus Victor Mihalachi.

Dacă la Mondiale i-au întrecut, Alex Dumitrescu şi Victor Mihalachi sînt în urmă la capitolul medalii olimpice. Dublul Patzaichin/Simionov a adunat trei medalii olimpice, dintre care două de aur şi una de argint, la Mosocova 1980 şi Los Angeles 1984. Următoarea şanşă pentru Victor şi Alex este la Rio. Pînă acolo mai sînt 724 de zile, lucruri de pus la punct şi mulţi kilometri de înghiţit.

48 de medalii a adus canoea de dublu pentru România, dintre care 18 de aur, 22 de argint şi 8 de bronz

51 de titluri mondiale sînt în palmaresul Federaţiei Române de kaiac-canoe, totalul medaliilor cucerite de sportivi români fiind de 194, sumă ce clasează România pe poziţia a cincea în ierarhia pe medalii mondiale

629712-palmares-kaiac.jpg

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Superliga
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close