Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 10 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 09 noiembrie 2014 22:27
Florentin Marinescu, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale, critică modul cum a fost organizată disputa dintre Mircea Badea şi Teodor Emanuel, campionul naţional la Muay Thai.
Un conflict din stradă s-a încheiat cu o confruntare sportivă între vedeta Antenei 3, Mircea Badea, şi Teodor Emanuel, campionul naţional la Muay Thai.
Provocarea lansată de Badea, de a se înfrunta în ring, a fost acceptată de sportiv, lupta fiind intermediată de preşedintele Federaţiei Române de Kempo, Amatto Zaharia.
Vedeta TV a pierdut clar lupta, abandonînd după mai bine de o repriză, dar lupta a fost aspru criticată de persoane influente din artele marţiale româneşti, care spun că o înfruntare "între un profesionist şi un amator nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată".
Florentin Marinescu, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale, a fost foarte dur şi-i arată cu degetul pe cei de la Kempo, care au urmărit doar să-şi facă publicitate.
- Domnule Marinescu, ce părere aveţi despre disputa care a stîrnit valuri de reacţii dintre Badea şi Emanuel?
- E o mizerie. Au adus golănia în sala de sport! Cum a putut avea loc aşa ceva? Aceste dispute nu fac altceva decît să murdărească artele marţiale. Pui să se bată un om de pe stradă cu un profesionist, iar o federaţie se implică şi asigură logistica pentru o astfel de şuşanea.
- Mircea Badea s-a lăudat că e gata să-l înfrunte pe adversarul său, indiferent de condiţii.
- Lasă ce a spus el. Federaţia de Kempo nu trebuia să lase să aibă loc o astfel de luptă. Badea s-a văzut că e neantrenat, ce se întîmpla dacă unul dintre ei termina meciul rănit? Cine răspundea? Artele marţiale nu asta reprezintă. Ameninţările de genul "îţi rup capul", care au loc pe stradă, nu se încheie în sala de sport.
- Ce era de făcut?
- Să-l convingă pe Badea că nu poate lupta cu un profesionist. Federaţia de Kempo a urmărit însă să-şi facă publicitate. Domnul preşedinte Amatto Zaharia şi-a trimis şi nevasta să arbitreze! Adică persiflarea e totală, nu se mai găsea un bărbat. I-a dat valoare luptei punîndu-şi soţia arbitru. Ei, pe lîngă faptul că nu au încercat să-l facă să renunţe pe Badea, l-au mai şi aţîţat.
- Cum adică?
- Ei l-au injectat. Cu o frază de genul, "Mircea, e treaba ta, dar dacă nu lupţi, nu eşti bărbat!", l-au aprins şi mai tare pe Badea, care a acceptat lupta. Nici adversarul său nu a fost însă cine ştie ce. Pentru că nu a putut să facă KO un amator! Faptul că Badea nu avea nici o vînătaie la finalul disputei, arată cît de tare a fost adversarul. Dar, repet, această şuşanea nu ar fi trebuit să aibă loc.
"E uşor să dai din gură, nu?"
Florin Bercean, antrenorul coordonator al lotului naţional de judo feminin, a avut o reacţie dură la adresa lui Mircea Badea, neuitînd că acesta a atacat-o pe Alina Dumitru, campioana olimpică, pentru o opţiune politică.
"Cine e acest Mircea Badea? Un neisprăvit! A văzut şi el acum cum stă treaba în sport? E mult mai uşor să dai din gură, nu? Şi e greu acolo, în ring, pe tatami sau pe saltea", a spus Bercean.
Precedentul din Germania
O partidă asemănătoare cu cea dintre Badea şi Emanuel a avut loc în Germania. În 2001, Stefan Raab, gazda emisiunii TV Total TV de pe canalul Pro7, a provocat-o la un meci pe campioana europeană la kickboxing, Regina Halmich.
Meciul, care s-a desfăşurat în ring şi a respectat regulamentul de concurs, a avut o evoluţie haotică şi arbitrii au dorit de mai multe ori să-i pună capăt din cauza riscului mare de accidentare la care era expus telejurnalistul.
Comentatorul TV, cunoscut pentru afirmaţiile sarcastice făcute la adresa multor personalităţil germane, a cerut ca lupta să continue. Asta pînă cînd Hammich i-a spart nasul! Şase ani mai tîrziu, campioana i-a oferit revanşa, dar tot ea a cîştigat.
"O confruntare de stradă a fost translatată în plan sportiv. E o percepţie diferită asupra idealurilor sportului. Am asistat la o golănie. Cei care au acceptat să aibă loc o astfel de confruntare au greşit" (Alexandru Chirilă, fost preşedinte al Federaţiei Române de Kyokushin)
"Am avut cu Mircea mai multe discuţii în care de fiecare dată am încercat să-l fac să renunţe la povestea asta. Am avut discuţii şi cu Teodor Emi în acelaşi sens, iar acesta, în semn de respect faţă de mine, a fost dispus să renunţe şi să încheie conflictul. Mircea însă, nu. Mircea a vrut să lupte cu orice preţ, pe orice reguli, oriunde" (Amatto Zaharia, preşedinte FR Kempo)
"Noi la Aikido, nu marşăm pe astfel de conflicte. Indiferent care au fost motivele, nu poţi să fii de acord cu o astfel de luptă între un profesionist şi o persoană civilă. Putea să se termine cu rănirea gravă a ultimului" ( Dan Ionescu, preşedinte FR de Aikido)