SPORTURI  »  ALTELE  »  DEZBATERE BANI PUBLICI

VIDEO//EXCLUSIV Președintele Federației de Volei intră în dezbaterea GSP: „Am fost singura națională fără un sponsor”

Foto: Adin Cojocaru
Foto: Adin Cojocaru

Articol de , - Publicat luni, 13 noiembrie 2023 10:55 / Actualizat luni, 13 noiembrie 2023 11:16

Președintele Federației Române de Volei, Adin Cojocaru, a participat la dezbaterea GSP legată de utilizarea banului public în sport. El consideră că, în acest moment, banii veniți de la stat sunt indispensabili pentru voleiul din România și oferă ca exemplu situația naționalei de la masculin, care s-a bazat doar pe acest venit pentru evoluția de la Campionatul European, unde s-a clasat pe locul 7.

  • Gazeta a lansat o dezbatere despre investițiile publice în sport. Experții, oamenii de sport și publicul, noi toți avem opinii diferite.
  • Pentru o tabără, banii publici în sport înseamnă un consum inutil. Pentru cealaltă parte, investițiile de la buget sunt justificate pentru că sportul e o componentă de sănătate publică.
Val de reacții stârnit de mărturia făcută de Coman lui Gigi Becali: „Cum mai intri tu acum în vestiar, Mbappe?” + „Scapă cine poate!”
FCSB
Val de reacții stârnit de mărturia făcută de Coman lui Gigi Becali: „Cum mai intri tu acum în vestiar, Mbappe?” + „Scapă cine poate!”

- Domnule Cojocaru, încep direct! Sunteți PRO sau CONTRA banului public în sport? 
- Cred că banul public este în regulă atât timp cât banii, de oriunde ar veni, produc performanță. Dacă s-a făcut performanță din ban public, nu văd nicio problemă. Totuși, trebuie să existe o limită și anume cât de mult ne putem folosi de banul public și cât de privat. Pentru a aduce un privat ca sponsor trebuie să-i creăm anumite condiții și doar atunci o să vrea să-și folosească banii pentru performanță în sport.

- Sunteți de 3 ani președinte al federației. Ce a însemnat finanțarea din bani publici pentru federație sau echipa națională? 
- Dacă e să ne referim la bugetul venit de la fostul minister, a avut o evoluție progresivă. În primul an am preluat o sumă venită de la fostul președinte. Apoi, în următorul an, am avut de organizat o grupă de Campionat European. N-am avut mulți bani alocați! Cu 3 săptămâni înainte de turneu nu primiserăm banii și ne-am descurcat cu ce am primit pentru organizare. În 2022 am reușit, din sumele primite, calificări la Campionatele Europene și în 2023 am avut cel mai mare buget al federației de când sunt eu și anume 5 milioane de lei.

- Sunt suficienți acești bani? 
- Nu! Și am să vă dau un exemplu. În perioada de pregătire pentru Campionatul European de volei de la lotul de seniori. Și fetele, și băieții au început în mai pregătirea, doar că fetele au terminat mai repede. În schimb, la seniori aceasta a ținut până în septembrie. Am plătit doar pentru masă și cazare 200.000 de euro, adică un milion din cele cinci. Plus că acești bani vin pe programe, nu toți vin la performanță. Unii bani sunt pentru seniori, alții pentru cadeți și juniori, mai sunt pentru participarea lor la competiții. Cumva trebuie să ai în spate un traseu gândit și la nivel financiar, dar și metodic.

VIDEO. Adin Cojocaru: „Au nevoie de o deducere a cheltuielilor”

- Ar fi un pas înainte dacă în acest sistem ar exista numai bani privați? 
- Mi-e greu să dau un răspuns. Cert este că e nevoie de o împletire. Dacă ar fi să proiectăm în viitorul apropiat-mediu, e nevoie și de privat, dar și de banul public. Dar în plan îndepărtat, folosirea exclusiv a banului privat e o soluție. Asta doar dacă și privatul este ajutat de stat, dacă prin implicare îi sunt deduse anumite cheltuieli.

- Spuneți că legislația îl împiedică pe privat să se implice în sport? 
- Categoric!

- Dumneavoastră v-ați lovit de acest lucru? 
- Noi ne chinuim de ceva timp să găsim un sponsor principal. Cineva pe care să ne bazăm că ne va asigura măcar o mică parte din buget. La Campionatul European am fost singura echipă care n-a avut un sponsor pe un tricou! OK, mai găsești mici sume pe ici, pe colo, dar nu pe cineva care să merite să fie pus pe un tricou ca să reprezinte identitatea ta ca echipă națională.

- Ce considerați că-i împiedică pe sponsori să vină lângă sport? 
- Statul are nevoie de capital pentru a atrage bani pentru buget. Or, acele firme obțin un profit din care ajung taxe la bugetul statului. Dacă în acel impozit ar putea exista un coeficient sau un procent care să nu ajungă la stat, ci în sportul românesc, atunci ar fi o soluție. Nimeni nu vrea să facă asta pentru că nu este scutit de nimic!

- V-a spus vreun sponsor că această lipsă a scutirilor este problema?
- Nu! Dar am dedus din discuții cu oamenii privați. În România, ca să poți face un parteneriat trebuie să-i cunoști pe cei care dețin firmele ori sportul respectiv trebuie să fie îndrăgit de anumite persoane potente. N-am cum să vin acum să spun că echipa de volei e campioana Europei, dar în ultimii ani am reușit să construim ceva.

Adin Cojocaru: „Același ban trebuie investit și într-un român”

- Recent s-a aprobat și legea care prevede ca un sportiv să nu primească mai mult de 6.000 de euro din bani publici. Sunteți de acord? 
- În volei nu există așa sume, dar sunt cumva neutru. Trebuie să creștem și să-i aducem pe cei mai valoroși sportivi aici. Problema e până la cât să investesc în străin și cât să dau și pentru român? Dacă i-am da 6.000 de euro unui străin, aceiași bani trebuie și pentru al nostru! Undeva e corect să punem o barieră la acești bani, dar în același timp mi-e teamă ca nu cumva să fim atenți la niște sume pe care le vehiculăm și să pierdem din calitate.

- În general, sumele mari vin pentru jucătorii străini. 
- Este acea problemă a banilor care vin mai mult la străini decât la români. Din punctul meu de vedere înseamnă că am nevoie de străinul de calitativ pentru a-mi crește calitatea echipei. Doar că acest lucru trebuie să se întâmple la pachet și cu românul! Nu poate fi pe termen lung doar cu străinul! E nevoie de o creștere în echipă, iar odată cu creșterea jucătorilor români se va reduce și numărul străinilor.

Citește și alte știri: 

Bani publici în sport » Gigi Becali intervine în dezbaterea GSP: „Dacă primăriile nu ar mai da bani, Mititelu sau Șucu ar rămâne să joace cu ursul”

Răzvan Burleanu se implică în dezbaterea lansată de GSP: „FRF susține alocarea banilor publici, dar doar în infrastructură și dezvoltare! NU pentru salarii”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
cineseu
cineseu  •  13 Noiembrie 2023, 14:58

extraordinar. adica el este direct beneficiar al banilor publici, se asteapta cineva sa fie impotriva? pfff.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează