SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL

Proprietari în Poiană! » ANST a cumpărat Complexul Sportiv Naţional din Poiana Braşov

După cinci ani de tergiversări, statul a oferit sportului 3 milioane de euro +4   FOTO
După cinci ani de tergiversări, statul a oferit sportului 3 milioane de euro

Articol de - Publicat vineri, 06 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 05 ianuarie 2012 21:09

ANST a cumpărat terenul de 22.500 de metri pătraţi pe care se află Complexul Sportiv Naţional Poiana Braşov.

Sportul românesc a intrat în anul 2012 mai bogat. Nu în medalii, ci în domeniul imobiliar. După 5 ani de tergiversări, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret a devenit proprietarul de drept al terenului pe care se află unul dintre cele mai mari complexe sportive din ţară, cel din Poiana Braşov.

Mai exact, statul român, prin Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a cumpărat cu trei milioane de euro suprafaţa de 22.500 de metri pătraţi din staţiunea montană. "Actele au fost finalizate pe 22 decembrie, ziua Revoluţiei!", a declarat ieri Vasile Ungureanu, directorul CSN Poiana Braşov. "Este o mare realizare, care nu ar fi fost posibilă fără ajutorul multor campioni şi antrenori care au luptat împreună cu noi pentru salvarea acestei baze", a mai spus Ungureanu. Acesta a mărturisit că tranzacţia este avantajoasă pentru ANST deoarece s-a încheiat sub preţul pieţei. "Metrul pătrat în Poiana Braşov se vinde cu 140-200 de euro, iar comisia care a negociat cu propietarul a scos 120", a spus directorul complexului.

Proprietarul: aviator din vremea Regelui Carol
Terenul în suprafaţă de 22.500 de metri pătraţi din Poiana Braşov, pe care se află construite stadionul olimpic de atletism şi de fotbal, două hoteluri, Olimpic şi Caraiman, o bază de refacere, o sală de forţă şi un patinoar, a fost restituit în instanţă, în 2007, familiei Mihai Tatuşescu, fost aviator din perioada Regelui Carol. Imediat după aceea, moştenitorii acestuia au început negocierile cu conducerea sportului de atunci. "La o ultimă discuţie, în 2008, familia Tatuşescu a acceptat să vîndă cu 2,5 milioane de euro, valoare pe care a acceptat-o şi ANS, condusă atunci de Octavian Belu", reaminteşte Vasile Ungureanu. După această ultimă negociere, Agenţia a alocat în bugetul său 2,83 de milioane de euro pentru cumpărarea terenului. "A venit apoi o schimbare de guvern, iar noua conducere a schimbat şi destinaţia acestei sume, dînd-o cu predilecţie pentru activităţi de tineret".

Scos la vînzare
Lucrurile au început să se precipite în luna mai a anului trecut, cînd reprezentantul proprietarului a scos la vînzare întregul terenul. "Investiţie irezistibilă în agrement sportiv!! Complexul Sportiv Naţional Poiana Braşov are în componenţa celor 22.500 de metri pătraţi un stadion în incinta căruia se află o pistă de alergare, teren de fotbal, gropi de nisip pentru alergări, sector de sărituri cu prăjina, sector de sărituri în înălţime, sector pentru aruncarea greutăţii şi aruncarea ciocanului. (...) Toate aceste obiective, deservite de personal calificat, pot oferi cele mai bune condiţii sportivilor care se antrenează în acest complex sportiv. Pentru început se pot achiziţiona 3.000 de metri pătraţi". Aceasta era doar o parte din anunţului postat pe site-ul de imobiliare.

Semnături de susţinere
Pentru a preîntîmpina distrugerea bazei sportive, directorul Vasile Ungureanu a trimis o scrisoare deschisă Guvernului, la care a ataşat o listă de semnături de susţinere din partea unor sportivi şi antrenori de valoare care s-au antrenat de-a lungul vremii în Poiană. Printre cei care şi-au oferit deja sprijinul s-au aflat Elisabeta Lipă, Nicu Vlad, Mihai Covaliu, Ivan Patzaichin, Nadia Comăneci. "În momentul în care au intervenit şi Octavian Belu şi Mariana Bitang, lucrurile au mers mai uşor", a mărturisit Ungureanu.

Al doilea patinoar pentru FOTE 2013
România este obligată, în calitate de gazdă a Festivalului Olimpic pentru Tineretul European, din februarie 2013, să pună la dispoziţia concurenţilor două patinoare. Unul a fost deja construit în Braşov, cu 12 milioane de euro. "Al doilea va fi pe structura actualului patinoar din Poiana Braşov. Este soluţia tehnică cea mai bună deoarece satul olimpic va fi în Poiană", a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. "Patinoarul va fi mai mic decît cel din Braşov, iar din cauza timpului limitat, va fi realizat pe o structură uşoară", a spus şi Ungureanu. Obiectivul va fi realizat de către Comisia Naţională de Investiţii, aflată în subordinea ministrului Elena Udrea.

300.000 de euro din suma plătită de către ANST au reprezentat penalizările pentru timpul în care proprietarul nu a putut beneficia de terenul din Poiana Braşov

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
dumitruion1960
dumitruion1960  •  08 Ianuarie 2012, 20:02

vrem ca guvernul(anst)sa demonstreze ca terenul i-a apartinut familiei tatusescu,cu titlu valabil din perioada regelui carol al IIlea,perioada de hotii ale camarilei regale cu timbre si imobile. cine a estimat ca despagubirea de nefolosinta a terenului decatre proprietar este de 300.000? in perioada de criza se investeste in imobiliare ,in loc de medicatie,cantonament,diurne si stimulente financiare pentru sportivii olimpici??numai niste hahalere bagate in sport pot sa bage bani in buzunarul camarilei regale,in loc sa se investeasca in pregatirea sportiva/ce face merele departament de investigare ii protejeaza pe belesnitele astea care isi bat joc de banii nostri

raul4steaua
raul4steaua  •  06 Ianuarie 2012, 11:42

Pentru cineva care chiar a fost cazat 8 ani la rand la Hotelul Olimpic, pot spune ca e un pas inainte, acea baza sportiva avea nevoie de imbunatatiri

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close