Articol de Ionuţ Coman - Publicat sambata, 10 februarie 2024 15:08 / Actualizat sambata, 10 februarie 2024 21:42
Răzvan Florea debutează în postura de antrenor la Campionatele Mondiale de la Doha, iar elevul său, Patrick Dinu, participă pentru prima oară la competiția supremă la seniori. ♦ România va avea 5 reprezentanți în probele de înot, primul urmând să intre în concurs Vlad Stancu, duminică, în proba de 400 m liber. ♦ David Popovici a decis să sară peste această competiție.
- Campionatele Mondiale de Natație de la Doha sunt în România transmise de TVR
Unicul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc, Răzvan Florea, își pregătește bagajele. Duminică va zbura spre Doha, pentru a participa la Campionatele Mondiale. Dar nu ca sportiv, ci ca antrenor.
Constănțeanul culege roadele unei munci începute în urmă cu peste un deceniu. Elevul său, Patrick Dinu, s-a calificat la competiția supremă în proba de 100 metri liber.
Patrick Dinu, printre primii elevi ai lui Răzvan Florea
Bucuria este cu atât mai mare cu cât înotătorul în vârstă de 18 ani este unul dintre primii copii cu care și-a început noua carieră.
Din bazinul privat pe care Răzvan Florea l-a construit la Constanța, odată cu propriul său club, Atena Sport Club, Patrick Dinu a ajuns să concureze alături de cei mai buni din lume.
„A fost printre primii cursanți pe care i-am avut. A venit la bazin în 2010 și suntem tot împreună de atunci. A fost foarte focusat de mic, foarte atent la viața de sportiv, dovadă fiind rezultate înregistrate în ultimii ani.
Nu ne-a fost ușor. Până pe la 9 ani, ne-am perindat pe la mai multe bazine. Apoi, în 2013, am deschis propriul bazin și ne-a fost mai ușor să ducem proiectul nostru unde ne-am propus", povestește Răzvan Florea.
Patrick Dinu, vacanță cu antrenamente
Calificarea la Mondiale a fost o surpriză, mai ales că Patrick Dinu a obținut-o în vară, când era încă junior. A mers excelent la Europene și a îndeplinit baremul. Drept urmare, a schimbat și programul de vacanță al întregii familii a lui Răzvan Florea.
„În decembrie și ianuarie este perioada de vacanță și, de obicei, mergem în Florida. Pentru că nu a mai fost nevoie să întrerupem pregătirea, competiția de la Doha desfășurându-se în februarie, a mers și Patrick cu noi și ne-am antrenat acolo. Mi-am mai luat un copil cu mine", spune cu zâmbetul pe buze fostul mare campion.
La revenirea din SUA, înotătorul a fost nevoit să ia o pauză de o săptămână din cauza unei răceli foarte puternice. „Nu a intrat în acea perioadă în bazin, dar sper că am recuperat pauza prin antrenamentele din ultimele săptămâni", mărturisește Răzvan Florea.
Răzvan Florea: „Sper să fim la Paris!”
Răzvan Florea spune că principalul obiectiv la Doha este ca Patrick Dinu să-și îmbunătățească timpul și să mai facă un pas către calificarea la Jocurile Olimpice, acolo unde România îi are calificați deja pe David Popovici și Vlad Stancu. Patrick intră în serii la 100 metri liber pe 14 februarie.
- Răzvan, Mondialele de la Doha reprezintă o premieră și pentru tine, și pentru Patrick. La ce vă așteptați?
- Este prima mea competiție foarte importantă ca antrenor și primul an al lui Patrick la seniorat. Este un concurs de obiectiv, dar nu are nicio presiune.
Va fi o experiență nouă și pentru el, și pentru mine, din care vom avea de învățat. Sută la sută mă interesează timpul pe care-l va obține. Locul pe care-l va ocupa este foarte puțin important. Ne dorim să-și îmbunătățească timpul și să ne dea speranțe pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.
48,34 seste baremul de calificare la JO de la Paris în proba de 100 m liber
- Ce șanse sunt?
- Sper să fim la Paris. Dacă nu amândoi, măcar sportivul meu. Șanse există, iar linia se va trage în iunie, după Campionatele Europene de la Belgrad. La Mondiale avem un prim pas, vom vedea cum decurg lucrurile și, în funcție de ce vom realiza, vom decide ce vom face în următoarele 4 luni.
49,68 seste cel mai bun timp al lui Patrick Dinu în proba de 100 m liber, realizat anul trecut la CE de juniori
- România va fi reprezentată doar în cursele masculine. O schimbare față de trecut, când fetele dominau scena. De ce?
- Așa este, fetele erau mai multe și mai bune. Dar eram și băieți foarte buni, eu, Dragoș Coman, Ștefan Gherghel. În ultimii 10 ani, băieții au ținut steagul sus în natația românească.
La fete, a fost o perioadă de pauză, dar, în ultimii 2 ani, au apărut fete care înoată foarte bine, au avut performanțe la nivel de juniori și sperăm să confirme în viitorul apropiat și la seniori.
- Lipsește tocmai David Popovici.
- Din cauza pandemiei, s-a dat peste cap programul acestor campionate. Nu s-a concurat timp de 2 ani, au încercat să le recupereze pe cele pierdute și le-au cam îngrămădit pe toate. Este prima oară când se desfășoară iarna o ediție a Campionatelor Mondiale. Și în iunie vor fi și Campionatele Europene. Ambele cu puțin timp înainte de Jocurile Olimpice.
Programul este încărcat și cred că David a ales varianta cea mai bună, să se antreneze, pentru că nici nu a avut un an la fel de bun ca precedentul. Și să arate foarte bine la Jocurile Olimpice, unde sperăm cu toții să ia medalie.
- Ce șanse au cei care vor merge la Doha?
- Nu știu dacă pentru Vlad Stancu este un concurs de obiectiv. El și-a îndeplinit deja baremul de calificare la Jocurile Olimpice și va fi o ocazie să-și cunoască mai bine adversarii. Ținând cont că se află pentru prima oară la Campionatele Mondiale, va reprezenta un plus de experiență.
Denis Popescu probabil că va forța îndeplinirea baremului la proba sa, iar pentru mezinul Robert Badea va fi o participare mai mult pentru experiența la o astfel de competiție.
5 înotători are Româniaîn competițiile de înot de la Campionatele Mondiale, Vlad Stancu (400m, 800m și 1.500m liber), Patrcik Dinu (100m liber), Denis Popescu (100m și 200m spate), Robert Badea (200m și 400m mixt) și Andrei Anghel (50m spate)
Programul înotătorilor români la CM de la Doha
- Vlad Stancu – 400 m liber (11 februarie- serii-09:01, 800 m liber (13 februarie-serii- 09:52), 1500 m liber (17 februarie-serii-10:28)
- Andrei Anghel – 50 m spate (17 februarie- serii-09:03)
- Robert Badea – 200 m mixt (14 februarie- serii-09:23), 400 m mixt (18 februarie serii-08:43)
- Patrick Dinu – 100 m liber (14 februarie-serii-09:05)
- Denis Popescu – 100 m spate (12 februarie- serii-08:58), 200 m spate (15 februarie-serii-08:56)