Articol de Roxana Fleşeru, Luminița Paul, Oana Duşmănescu - Publicat duminica, 29 decembrie 2024 18:25 / Actualizat duminica, 29 decembrie 2024 21:56
Anul 2024 a adus câteva retrageri importante din activitate, cea mai răsunătoare fiind cea a lui Rafael Nadal (38 de ani), jucătorul de tenis care lasă o amprentă apăsată asupra istoriei tenisului. I se alătură alte nume marcante, Andy Murray, Nikola Karabatic, Angelique Kerber, Mikkel Hansen, iar în România au spus adio sportului mai mulți canotori și luptătorul Alin Alexuc.
Fiecare an care se închide pune într-o casetă specială portretele celor care și-au încheiat cariera pe parcursul său. 2024 are o distribuție impresionantă de nume, de sportivi care au pus punct activității sportive din motive diferite, personale.
Cu toții însă rămân însă pe o listă unică, în frunte cu Rafael Nadal, legenda tenisului, și continuând cu două staruri ale handbalului masculin, Nikola Karabatic și Mikkel Hansen, și alte nume mari, precum sprintera Shelly-Ann Fraser-Pryce, ciclistul Mark Cavendish sau tirista Nino Salukvadze. De asemenea, campioni români din canotaj și lupte.
TENIS / Rafael Nadal – ultimul „Vamos!” al unei legende
2024 a fost anul în care Rafael Nadal a scris, aproape de la lună la lună, o poveste distinctă, demnă de intriga vreunui roman de Benito Pérez Galdós, un maestru al literaturii spaniole. Cu pete de incertitudine, suspans, încă o accidentare dureroasă, la propriu și la figurat, recuperare, dubii, încurajări și dorința fierbinte de a mai încerca, măcar în câteva ocazii, să dea totul pe teren.
A început sezonul la Brisbane, cu un sfert de finală și o accidentare. A mai revenit pe teren în perioada de zgură, cu turul 4 la Madrid drept rezultat de vârf și o înfrângere istorică în runda inaugurală de la Roland Garros. Chiar și așa, fără să fie nici măcar aproape de nivelul fizic de altădată, a disputat o ultimă finală a carierei la Bastad, în luna iulie.
Și-a dorit să fie la un nivel competitiv pentru Jocurile Olimpice de la Paris, însă rezultatele au fost turul 2 la simplu, învins de Novak Djokovic, și „sferturi” la dublu, împreună cu Carlos Alcaraz. Anunțul oficial, emoționant, pe care fanii săi nu voiau să îl audă niciodată, a fost făcut pe 10 octombrie: ultima sa competiție urma să fie turneul final al Cupei Davis, la Malaga.
Acolo s-a oprit, cum chiar el spunea cu umor, cu o înfrângere, așa cum își începuse cariera în Davis Cup. Închizând un cerc simbolic peste o carieră sclipitoare.
Singur, în mijlocul terenului, în cadrul unei festivități cu aer de improvizație, a ținut ultimul discurs ca jucător. Lacrimi în tribună, lacrimi în ochii apropiaților și în ai săi. La 38 de ani împliniți în iunie, spunea adio tenisului unul dintre cei mai mari din istorie.
Dacă sunt amintite cele 22 de titluri de Grand Slam, dintre care 14 la Roland Garros, parcă e suficient. Deși înseamnă doar o parte din cariera începută ca un puști pletos, talentat, aprig și vivace pe teren și încheiată ca un tip matur, încercat, înțelept, tată, sursă de inspirație nesfârșită.
„Sper ca moștenirea mea să fie aceea că mereu am încercat să-i tratez pe ceilalți cu un respect profund”, a mărturisit Rafael Nadal într-o amplă confesiune pentru The Player’s Tribune.
„Aceasta a fost regula de aur a părinților mei. Când eram copil, tatăl meu îmi spunea mereu: «Să inventezi este greu. Să copiezi este mult mai ușor». Nu vorbea despre tenis. Era despre viață. Uită-te în jurul tău și observă oamenii pe care îi admiri. Cum tratează oamenii. Ce vă place la ei. Comportă-te ca ei și probabil că vei trăi o viață fericită”, a transmis Nadal.
„Întotdeauna am încercat. Timp de mai bine de 30 de ani, am dat tot ce am putut pentru acest sport. În schimb, am primit bucurie și fericire. Bucurie și fericire, iubire și prietenie și multe altele...”, a încheiat el. Propria lecție oferită lumii întregi.
TENIS / Andy Murray – final în termenii săi
Încă un membru „Big 4”, pe lângă Nadal, care s-a retras în acest an este Andy Murray. Scoțianul în vârstă de 37 de ani s-a luptat curajos cu accidentările în anii recenți, suportând două intervenții la șold, în 2018 și 2019.
Până la urmă, a anunțat că Jocurile Olimpice de la Paris 2024 aveau să fie ultimul său turneu. Unul în care s-a retras de la simplu pentru a se concentra pe dublu, alături de Dan Evans, cei doi oprindu-se însă în sferturile de finală.
Murray, singurul dublu campion olimpic simplu masculin, Londra 2012 și Rio 2016, și-a luat un emoționat rămas bun pe teren, plecând în lacrimi din arenă. A pus astfel punct unei cariere în care strălucesc cele trei titluri de Grand Slam, Wimbledon 2013, 2016 și US Open 2012, alături de alte 8 finale pierdute. A fost lider ATP, poziție atinsă în noiembrie 2016, și a condus Marea Britanie la gloria Cupei Davis în 2015.
De asemenea, a câștigat ATP Finals în 2016, acel an în care a fost jucătorul cel mai prezent în vârf și cu cele mai multe trofee importante.
„În cele din urmă, mă bucur că am ajuns să-mi termin cariera în termenii mei”, a declarat el pentru olympics.com. „Pe teren, în fața unei mulțimi strălucitoare”. A lăsat, dincolo de toate, impresia stăruitoare a unui luptător, a unui jucător inteligent și abil, cu talent, dar și cu temperament și umor.
TENIS / Angelique Kerber – a redat strălucire tenisului german
Triplă campioană de Grand Slam, Australian Open 2016, Wimbledon 2016, 2018, germanca a fost numărul unu mondial timp de 34 de săptămâni de-a lungul carierei sale, inclusiv terminând sezonul 2016 pe primul loc în lume. De asemenea, are în palmares argintul olimpic tot în 2016, la Rio, cedând în finală în fața Monicăi Puig din Puerto Rico.
În ultimii ani, Kerber (36 de ani) a luat o pauză de la sport pentru a deveni mamă, ea aducând pe lume o fetiță, Liana, în februarie 2023. A revenit în tenis la începutul anului 2024 și a câștigat United Cup ca parte a echipei Germaniei. Și-a făcut ultima apariție la un turneu major la Wimbledon, înainte de a anunța că se va retrage după Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde a avansat până în sferturile de finală și fiind învinsă de viitoarea campioană, chinezoaica Zheng Qinwen.
„Linia de finiș”, a scris Kerber pe rețelele sociale înainte de Paris. „Și deși, probabil, este decizia corectă, niciodată nu o voi simți astfel”, a adăugat ea. Angie a luat în calcul retragerea și în 2011, din cauza unei serii dezastruoase de rezultate, dar nu a mers până la capăt. Și bine a făcut fiindcă ar fi ratat tot ce i-a oferit mai bun tenisul.
HANDBAL / Mikkel Hansen – adio cu aur olimpic
„Timp de aproape 20 de ani, am avut privilegiul de a trăi din sportul pe care îl iubesc. Am reprezentat cele mai mari cluburi din lume. Întotdeauna am spus că vreau să mă opresc în ziua în care jocul, bucuria și dăruirea vor dispărea. Asta este încă valabil. Dar cred, de asemenea, că am ajuns într-un loc în care simt că există alte lucruri care mă atrag. Așa că simt că vara aceasta este momentul perfect pentru a-mi încheia cariera de jucător”, așa și-a anunțat retragerea în aprilie starul danez, care a împlinit 37 de ani în octombrie.
A pus punct la finalul verii, după ce a cucerit cu naționala țării sale aurul olimpic, al doilea din carieră, după cel de la Rio 2016. Tot cu echipa reprezentativă a câștigat trei titluri mondiale, 2019, 2021 și 2023, și unul european, 2012, plus argint olimpic în 2020, mondial în 2011, 2013, european în 2014, 2024, plus un bronz continental în 2022.
Rămâne cu regretul de a nu fi pus în vitrină trofeul Ligii Campionilor, competiție în care a disputat două finale, 2017 cu PSG și 2024 cu Aalborg. A jucat, pe rând, la GOG, Barcelona, Copenhaga, PSG și Aalborg, fiind desemnat de IHF de 3 ori Cel mai bun jucător din lume, în 2011, 2015 și 2018, și fiind introdus în EHF Hall of Fame în luna noiembrie.
HANDBAL / Nikola Karabatic – gigantul s-a oprit acasă
Considerat de specialiști cel mai bun handbalist din lume în ultimele două decade, Nikola Karabatic s-a retras la 40 de ani, 4 luni și 27 de zile, după partida dintre Germania și Franța de la Jocurile Olimpice de la Paris. A jucat pentru Franța în 365 de meciuri, marcând 1.300 de goluri și câștigând împreună cu albaștrii 17 medalii, dintre care trei titluri olimpice, cinci mondiale și patru europene.
Superstarul Nikola Karabatic a anunțat la începutul sezonului că după Jocurile Olimpice de la Paris se va retrage. Francezul născut în Serbia, la Nis, își dorea încă un titlu olimpic sau măcar o medalie la cea de-a 5-a ediție de Jocuri Olimpice din carieră, dar naționala din Hexagon s-a oprit în optimile de finală.
Declarat de 3 ori cel mai bun jucător din lume și câștigător de 3 ori al Ligii Campionilor cu 3 formații diferite, Karabatic a spus ce își dorește după carieră: „Nu am vrut niciodată să privesc înapoi, pentru că mi-am dorit să privesc înainte, dar acum este sfârșitul primei mele vieți, așa că mâine voi reflecta la asta și mă voi bucura de călătoria pe care am avut-o!”, a conchis Nikola.
SĂRITURI ÎN APĂ / Tom Daley – de la copil-minune la glorie olimpică
Săritorul în apă Tom Daley (30 de ani) a anunțat că pune capăt bogatei sale cariere după Jocurile Olimpice de la Paris, unde a luat medalia de argint la platformă 10 metri. Palmaresul său olimpic cuprinde o medalie de aur, cucerită la ediția din 2021 a celei mai importante competiții din lume, la sincron, alături de Matty Lee, una de argint și trei de bronz.
„Am simțit multă presiune în ultima vreme și, sincer, de-abia așteptam să se termine”, a declarat Daley publicației British Vogue. „Dar când mi-am văzut soțul, copiii, prietenii și familia în public mi-am dat seama încă o dată pentru ce am făcut toate astea”.
Daley și-a mărturisit emoțiile ultimului concurs. „Eram copleșit de senzația că aici se termină totul, dar am luat această decizie la momentul potrivit”, a spus britanicul.
Tom Daley a participat la primele sale Jocuri Olimpice în 2008, la Beijing, când avea doar 14 ani, dar și-a început cariera la concursuri internaționale de înalt nivel de la 9 ani. De atunci și până acum, a devenit unul dintre cei mai populari sportivi din Marea Britanie.
Pe lângă activitatea de săritor în apă, Tom Daley a făcut senzație în toată lumea cu talentul său de a croșeta, aptitudine pe care a demonstrat-o la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice.
TIR / „Pistolara” Nino Salukvadze – femeia cu 10 Jocuri Olimpice în palmares
Tot în 2024, gruzina Nino Salukvadze (55 de ani) a pus punct unei cariere cu adevărat de poveste, care s-a întins de-a lungul a 36 de ani și care reprezintă un record în ceea ce privește participarea unei femei la Jocurile Olimpice – 10 ediții bifate, cu trei medalii câștigate.
Salukvadze a participat pentru prima oară la JO în 1988, la Seul, unde a și cucerit două trofee – aur la pistol 25 de metri și argint la pistol cu aer comprimat 10 metri. Pe atunci, tirista reprezenta Uniunea Sovietică.
Cea de-a treia medalie olimpică a venit pentru Nino 20 de ani mai târziu, la Beijing 2008. A fost bronzul la pistol cu aer comprimat 10 metri, dar de data aceasta reușita a fost trecută în dreptul Georgiei. Salukvadze mai are 6 titluri de campioană mondială și 4 de campioană europeană.
Inițial, Nino își anunțase retragerea după Tokyo 2021. S-a răzgândit însă după decesul tatălui său, Vakhtang, care a murit tot în 2024. „A fost un om înțelept și mentorul meu în acest sport. M-am hotărât să particip la Paris 2024 în onoarea memoriei sale”, a explicat Salukvadze.
ATLETISM / Shelly-Ann Fraser-Pryce – retragerea amară
Atleta jamaicană Shelly-Ann Fraser-Pryce (38 de ani) își planificase finalul carierei după Jocurile Olimpice de la Paris. Încă din iarna trecută, vorbea despre faptul că-i datorează asta fiului său, Zyon, în vârstă de 7 ani, căruia intenționa să-i dedice tot timpul său.
Tripla campioană olimpică la sprint (100 m Beijing 2008, 100 m Londra 2012 și ștafeta 4x100 m la Tokyo 2021), care ne obișnuise cu coafurile sale ieșite din comun, în toate culorile, a fost nevoită să se retragă chiar în mijlocul competiției de la Paris, înainte de semifinalele probei de 100 de metri, din cauza unei accidentări. Tot din această cauză, Shelly-Ann nu a făcut parte nici din ștafeta țării sale.
„Nu am cuvinte să exprim dezamăgirea pe care o trăiesc”, a declarat atleta după întâmplarea care i-a pus capăt atât de brusc carierei, la cea de-a cincea sa participare olimpică.
De zece ori campioană mondială, Fraser-Pryce a vorbit mereu despre relația ei cu Dumnezeu. „Credința mea m-a ajutat mereu să merg mai departe”, spunea atleta.
SĂRITURI CU SCHIURILE / Daniel-Andre Tande – „pensionare” timpurie pe caz de traumă
În luna septembrie, norvegianul Daniel-Andre Tande, campion olimpic în 2018 la sărituri cu schiurile, alături de echipa țării sale, și-a anunțat retragerea la numai 30 de ani.
De patru ori campion mondial la ski flying (o variantă a săriturilor cu schiurile unde sportivii pot străbate distanțe mai mari), tânărul și-a motivat decizia explicând fanilor săi, pe Instagram, că suferă pe plan mental în urma unui accident îngrozitor a cărui victimă a fost la Planica, în 2021.
Atunci Tande a căzut în timpul unei sărituri de antrenament, suferind accidentări multiple și rămânând timp de patru zile în comă indusă. Și-a revenit și s-a întors în competiții, luând parte la ultimele etape de Cupă Mondială din acel an.
„După căzătura de la Planica, de acum trei ani, am avut nevoie de timp ca să conștientizez faptul că teama mea de a sări cu schiurile era, probabil, mai mare decât am crezut. De aceea cred că e mai bine să-mi închei cariera”, a scris Tande, care și-a început participarea în Cupa Mondială în ianuarie 2014.
„Mi-am împlinit multe dintre visurile pe care le-am avut pe plan sportiv. Dată fiind experiența mea pe trambulină și în afara ei, sper să-mi pot aduce contribuția pe alte laturi ale acestui sport”, a adăugat norvegianul.
CICLISM / Mark Cavendish – retragere cu record
Britanicul Mark Cavendish (39 de ani) a făcut istorie anul acesta în Turul Franței, el ajungând la 35 de etape câștigate, stabilind un nou record în acest sens. Totodată a fost și ultimul său an în ciclism, un sport în care Cavendish a înregistrat 165 de victorii în cariera de pe șosea, inclusiv titlul mondial din 2011, etape în toate cele 3 Mari Tururi și o victorie la Milano-Sanremo, în 2009.
„Dinainte de a deveni ciclist, voiam să fiu pe cât de bun posibil. Aveam un concurs de gramatică la școală, voiam să îl câștig. Într-o zi de sport trebuia să câștig. Eram perfecționist. În adolescență, tot ce am făcut a fost pentru a deveni ciclist. Știam că vreau să ajung la T-Mobile, așa că am cerut să învăț germana. Am muncit ca să strâng bani. Aveam un plan să ajung sportiv profesionist”, a spus el într-un interviu pentru Men’s Health.
„Iar când am ajuns în acea postură, îmi plănuisem ce curse vreau să câștig și cum să progresez. Și am avut noroc că mare parte a carierei a funcționat. Și apoi, brusc, îmbătrânești. De aceea, pentru mine nu e vorba despre a mă opri, ci de a începe ceva nou”, a precizat Cavendish.
ÎNOT / Emma McKeon – cea mai medaliată înotătoare din Australia a pus punct
Emma McKeon, câștigătoare a 14 medalii olimpice și a 20 mondiale, a anunțat în luna noiembrie că se retrage din activitate la 30 de ani. Australianca a fost prezentă la trei ediții de Jocuri Olimpice în carieră: Rio 2016, Tokyo 2020 și Paris 2024, cucerind șase medalii de aur, trei de argint și cinci de bronz.
„Înotul mi-a dat atât de mult. De la visul apărut la 5 ani până la cea de-a treia ediție a Jocurilor Olimpice, am atât de multe lecții, experiențe, prietenii și amintiri pentru care sunt recunoscătoare. Ca pentru fiecare persoană care m-a susținut, care a muncit împreună cu mine și care m-a încurajat. Vă mulțumesc! Acum sunt entuziasmată să văd cum mă pot provoca în alte feluri și pentru toate lucrurile pe care viața mi le-a pregătit”, a transmis Emma la retragere.
O înotătoare talentată, ea a evoluat la procedeele liber și fluture în competițiile majore.
LUPTE / Mijain Lopez – o legendă a spus „Adio!” la Paris
Luptătorul cubanez Mijain Lopez (41 de ani) a oferit una dintre cele mai frumoase imagini de la Jocurile Olimpice de la Paris. După ce a cucerit a cincea medalie olimpică de aur consecutivă la categoria 130 kg, lupte greco-romane, și-a sărutat pantofii și i-a lăsat pe saltea, consfințind retragerea sa din sport.
„M-am născut cu un dar, cu o forță naturală de la o vârstă fragedă. Am avut mare grijă de mine, ca să nu mă accidentez și am fost un sportiv excepțional în acest sens”, a spus Lopez. Începând cu ediția de la Beijing din 2008, Mijan Lopez s-a impus la categoria superioară a luptelor greco-romane.
„Când ai gânduri mari și pozitive în viață, poți realiza lucruri mărețe. Încă de când am început să fac sport, am spus că vreau să fiu mare”, a subliniat el. Cubanezul are în palmares și opt medalii mondiale, cinci de aur și trei de argint.
CANOTAJ / Soții Cozmiuc, Gianina van Groningen, Ioana Vrînceanu, punct final pentru medaliați olimpici
Jocurile Olimpice de la Paris au reprezentat punctul central al anului 2024. Un reper pentru obiective de atins, pentru goluri de umplut sau pentru o încheiere în cea mai mare competiție sportivă a planetei. A fost și cazul câtorva canotori importanți din loturile naționale ale României, care apoi au lăsat bărcile la ponton, încheindu-și cariera.
Doar Ionela Cozmiuc a mai participat la un concurs după Paris, la Campionatele Mondiale de la St. Catharines, acolo unde a cucerit al doilea titlu al său în proba de schif simplu categorie ușoară. Înainte însă, ea și Gianina van Groningen și-au împlinit un vis, cel de a cuceri o medalie olimpică, singura care le lipsea din palmares.
Pentru acest obiectiv s-au reunit în primăvară, după ce Gianina își luase o pauză la finele lui 2022 și revenise în 2023. Pe apele de la Vaires-sur-Marne, dublele campioane mondiale din 2017, 2018 au cucerit medalia de argint, la capătul unei curse dramatice, care le-a supus unui efort sfâșietor. Încă unul.
„De asta m-am întors anul trecut, pentru Paris. Am luat lucrurile în fiecare zi, cum vin, anul trecut pe vremea asta am vrut să-mi revin cât mai repede, să fiu în formă, să reintru în barca de dublu. Apoi mă gândeam la podium, însă clar pentru asta m-am întors, pentru că simțeam că avem niște treburi neterminate. Și le-am terminat! A fost un lucru pe care am simțit că mi-l datorez mie, că îl datorăm acestei bărci", a spus Gianina după finală.
„Într-adevăr, mi-am dorit foarte mult o medalie, iată că este la gâtul nostru. Culoarea acum este mai puțin importantă. Pentru noi, acest argint înseamnă foarte mult. Este prima noastră medalie olimpică, prima și singura, așa că ne bucurăm din plin", a adăugat Ionela.
Cea care a fost însoțită în retragerea sportivă de soțul ei, Marius, cei doi dorind să mărească familia. Ceea ce au și început deja, cei doi anunțând recent că așteaptă primul lor copil, un băiețel. Pentru Marius, vicecampion olimpic la Tokyo, anul 2024 a reprezentat o provocare dură, nemaiîntâlnită: revenirea după ce fusese diagnosticat, apoi operat de o tumoră în zona cervicală.
La ultimul său concurs, alături de colegii din barca de 8 plus 1 rame, a ajuns în finală, ocupând locul al cincilea.
Și Ioana Vrînceanu (30 de ani) a decis să pună capăt carierei cu un vis rotunjit. Nu doar că a urcat pe podiumul olimpic, ci a făcut-o de două ori: pentru aur la 8 plus 1 rame și argint la dublu rame, împreună cu Roxana Anghel. Decizia ei a venit după mulți ani de carieră, în care a fost un model de modestie, tărie și stăruință și la capătul căreia a adunat și trei titluri mondiale și 10 europene.
LUPTE / Alin Alexuc-Ciurariu – uriașul român s-a oprit
Luptătorul Alin Alexuc-Ciurariu (34 de ani) a anunțat de la începutul lui 2024 că acesta va fi ultimul an din cariera sa. Campion european în 2020 și medaliat cu bronz mondial în 2022 la greco-romane, în cadrul categoriei 130 kg, românul visa la o medalie olimpică la Paris pentru a-și completa palmaresul, el participând la a patra ediție de Jocuri Olimpice din carieră după cele de la Londra 2012, Rio de Janeiro 2015 și Tokyo 2020.
Cel mai bun rezultat al său a fost locul 5 obținut în Brazilia, iar la Paris a pierdut din primul tur. Luptătorul legitimat la Dinamo mai are în palmares alte două medalii de bronz europene.
„Voi rămâne mereu loial acestui sport care m-a format ca om și vreau să fiu o sursă de inspirație pentru noile generații, să-i încurajez să viseze, să lupte și să trăiască aventura lor unică în lumea luptelor!”, transmis Alexuc în luna decembrie, când a oficializat retragerea.