SPORTURI  »  ALTELE  »  POKERSTARS CARIBBEAN ADVENTURE

Ce s-a întâmplat după ce o șahistă s-a apucat de poker: „Nu m-a agățat din prima, dar o mână câștigată e ca un șah mat frumos”

Jennifer Shahade, 42 de ani, a uimit lumea pokerului după ce a devenit prima femeie câștigătoare a unui US Open la șah. Foto: Imago
Jennifer Shahade, 42 de ani, a uimit lumea pokerului după ce a devenit prima femeie câștigătoare a unui US Open la șah. Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 05 februarie 2023 15:52 / Actualizat marti, 07 februarie 2023 15:19

Jennifer Shahade, 42 de ani, a uimit lumea pokerului după ce a devenit prima femeie câștigătoare a unui US Open la șah. Are două titluri naționale și a terminat Facultatea de Litere la New York, a scris trei cărți despre experiențele sale în lumea șahului și a atras atenția mulți ani prin abilitățile sale psihologice la poker. Un izvor nesecat de energie, Jen creează content în online, comentează atât poker, cât și șah și activează ca ambasador pentru platforma PokerStars.

PokerStars PSPC a revenit în Bahamas după trei ani de pauză, timp în care competiția a fost blocată de pandemia de COVID-19.

Jennifer Shahade vorbește pentru Gazeta Sporturilor despre fiecare pasiune care i-a ghidat viața, apariția șahistei de origine română în lumea pokerului, Alexandra Botez, Grand Master care surprinde și la jocul de cărți, cât de important e studiul în cele două sporturi și cât de mult contează talentul, mesajul important pe care-l are de transmis în următoarea carte, dar și despre sursele sale de inspirație.

„O mână câștigată la poker e ca un șah mat frumos”

- Cum ți s-au părut cele două turnee de aici? Cum e-n Bahamas? 
- Electrizant! Ești aici, deci ai observat. Toată lumea e atât de fericită să se întoarcă în Bahamas după patru ani, să se revadă, să stea de vorbă.

- O luăm cu începutul, povestește-mi prima interacțiune cu jocul de poker.
- Prima dată? Nu-mi aduc aminte, a trecut foarte mult timp. Cred că fratele meu mi-a arătat platforma online, el era deja jucător profesionist, s-a numărat chiar printre primii jucători care au reprezentat PokerStars. Scriam o carte atunci, terminam facultatea, am văzut platforma online și, nu o să te mint, nu m-a agățat imediat, cred că aveam nevoie de combinația live-online ca să-mi dau seama dacă-mi place și dacă merită efortul.

- Și unde e mai greu? La masă sau online? 
- La masă. E mai greu să nu te doboare oboseala. E de anduranță jocul live, uneori joci zile la rând, ceea ce te epuizează fantastic. Sunt un om căruia îi place să-și facă prieteni, să stea printre oameni, dar poate deveni obositor. Când joc online sunt doar eu și computerul, creierul îmi e fixat pe poker, nu trebuie să fac și efortul social. Chiar și așa, când joci la mai multe mese - ceea ce se și întâmplă când ești pe platformă - e iarăși obositor, deci nu-mi dau seama unde e mai greu.

- Cât de importantă e o atitudine Zen în poker? 
- Cred că arta pokerului e în strânsă legătură cu arta matematicii, presupune formule, în poker învățăm tot timpul, e imposibilă perfecțiunea, iar senzația pe care o am când câștig o mână e ca un șah mat frumos.

- Ai mai descoperit alte similarități între șah și poker? 
- Da, felul în care ambele trebuie studiate, am și un podcast legat de asta, la mijloc e foarte multă muncă, evident că trebuie să existe și talent, doar cu statistică și probabilitate nu ajungi nicăieri. În ziua de azi, foarte muți studiază statistic problema, atât la poker, cât și la șah. Sunt lucruri, reguli care te pot ghida prin cele două sporturi, însă nu e destul. E nevoie și de asumare, de inspirație - trebuie să simți când să riști și când să nu! La un turneu intervin mulți factori, de la jucătorii pe care i-ai studiat care vin cu o altă strategie și au o prestație total diferită față de așteptările tale, până la oboseală și greșelile firești. Memoria omului nu e perfectă, oricine ai fi, greșeli vei face. În fine, e vorba de mult efort cognitiv, capacitatea de a recunoaște tipare.

„Există satisfacții reale, mai mari decât banii”

- Ultima ta carte ai scris-o în 2022. E despre cele mai importante figuri feminine în șah. E a treia carte despre șah, ai de gând să publici una și despre poker? 
- Da. Chiar acum scriu la o carte, se numește ”Thinking sideways”. Nu e despre poker neapărat, dar conține foarte multe elemente din lumea asta. În general e despre toate posibilitățile care ne înconjoară și cum să profităm de ele, cum să nu fim consumați de speranța unui viitor mai bun, să nu fim ghidați de iluzii utopice, ci să fim prezenți aici și acum.

- Prezentul fiind cheia libertății? 
- Da, jucătorul de poker e bun la asta, e flexibil, m-a inspirat asta. Cartea se concentrează în general pe relația asta șah-poker, care înglobează multe vieți și e definitorie pentru mulți indivizi, nu doar pentru cei care au un real succes și trăiesc din asta, ci pentru oricine admiră unul dintre cele două jocuri. Desigur, sunt oameni care devin milionari, fie din șah, fie din poker, dar mereu m-au interesat oamenii de la mijlocul clasamentului - să spunem - unde se regăsește cu adevărat plăcerea. Chiar dacă nu vom deveni campioni mondiali, ne ridicăm spiritul și starea printr-un joc bun de șah, de exemplu. Există satisfacții reale, mai importante decât o carieră de succes.

„Să moderăm ura din online, să gestionăm trolii. Asta m-a învățat Alexandra”

- Dacă tot am amintit de sfera prezențelor feminine în lumea șahului, cum ți se pare Alexandra Botez, prezență proaspătă la turnee live de poker? O șahistă care joacă poker, n-aveam cum să nu te întreb. 
- Da, am avut multe colaborări cu ea. O să fie o mare jucătoare de poker, sunt convinsă, e deja foarte bună, e tânără, e talentată și la business, e într-o continuă căutare de a se dezvolta, am învățat foarte multe de la Alexandra, are o ambiție remarcabilă. Și încă un lucru pe care l-am văzut, în general, la următoarea generație: știe să gestioneze hate-ul! Iubesc asta!

- În sensul că nu-i afectează? 
- Nu, nu, îi afectează. Te afectează când cineva e răutăcios și te urăște visceral. Alexandra Botez a fost, de fapt, prima invitată la podcast-ul meu. Asta chiar înainte să explodeze. Bine, era deja cunoscută, dar nu ca acum. Și am întrebat-o despre troli. Ea a aplicat un mecanism de moderare încă din start (pentru cine nu știe, Alexandra Botez produce mult content online, în special pe platforme precum Youtube sau Twitch), acum are o întreagă echipă care îi moderează comentariile. În ideea ”amuțește-i înainte să ajungă la tine”, Alexandra are genul acesta de moderatori, lucru pe care îl găsesc foarte important. Poți face eforturi să nu te lași afectat de cuvinte răutăcioase dar, la finalul zilei, nu e un sentiment plăcut, te pot ajunge anumite lucruri și nu sunt ușor de gestionat.

”Știința o are toată lumea, factorul uman face diferența”

- Ne întoarcem la poker. Nu e un joc foarte dezvoltat în România, deși avem participanți la turnee importante, nu e la fel de popular ca-n alte țări. Ai vreun sfat pentru un individ care ar vrea să se apuce de poker? 
- Să se întrebe, înainte de toate, ce-și doresc de la poker. Îți trebuie cel puțin un motiv mai bun decât banii. Desigur, dacă ești foarte pasionat și înveți zi și noapte vei face și bani, poate reprezenta o carieră. Dar cred că lumea ar trebui să se apuce pentru joc în sine, te poate educa. Te-nvață arta bluff-ului, arta răbdării, că tot vorbeam de artă în poker, să-ți poți gestiona emoțiile, lucruri care se aplică foarte mult în viața de zi cu zi. Nu știu, banii nu trebuie să fie scopul. Și ca să dau un sfat palpabil, mă uit la jucătorii care apar acum, dispun de o lipsă de concentrare. E un lucru pe care vrei să-l antrenezi înainte să joci, capacitatea de concentrare și atenția pe care i-o poți acorda unui singur lucru. Știința o ai, nu vine nimeni la turnee fără să știe regulile sau ce să facă în anumite momente, diferența nu se face acolo, ci la lucruri mult mai umane: gestionarea oboselii, a emoțiilor, a somnului! Somnul e teribil de important, un somn prost îți limitează capacitățile.

- Joci poker de foarte mult timp, ai resimțit prejudecăți sexiste vreodată? E totuși un mediu masculin, sau cel puțin când te-ai apucat tu așa era. Povestește-ne despre condiția femeii în poker și cum s-a schimbat asta de-a lungul anilor - dacă s-a schimbat. 
- Îmi place atitudinea PokerStars vizavi de problema asta. E motivul pentru care fac asta și sunt ambasador, mi-a plăcut abordarea. Erau multe platforme, pe vremuri, care pur și simplu aduceau și promovau femei care arătau bine, modele, nu spun că e un lucru neapărat rău!, dar era mai mult o mișcare de brand, să aducă mai mulți bărbați la mese (râde). Da, lucrurile s-au schimbat, e mai divers astăzi, se simte, iar femeile pun reale probleme jucătorilor experimentați.

”Să te distrezi, să nu trișezi și niciodată să nu te dai bătută”

- Am o întrebare care, de fapt, se împarte în trei. Le voi pune glonț, tu nu trebuie să răspunzi așa, simte-te liberă să dezvolți. Șahistul preferat? 
- Șahista Judit Polgar, e incredibilă, cea mai mare jucătoare vreodată și prima femeie din istorie care a jucat în top 10. A demontat ideea că bărbații ar fi mai înzestrați intelectual privind jocul de șah.

- Poker? 
- Ar trebui să am un răspuns la întrebarea asta, dar preferații mei se schimbă de la o zi la alta. O să zic Maria Ho, nu doar pentru felul în care joacă, ci și pentru modul în care promovează acest joc, e foarte greu și necesită multă energie și o apreciez nespus. Cei mai mulți jucători la nivelul ei nu mai au timp de altceva, are o energie ieșită din comun.

- Și la scris? 
- Nu spun pentru că a murit recent, dar chiar o iubesc pe Joan Didion, frumusețea construcției frazelor, nu știu, pentru mine e total altceva, evadează din tipare. Îmi place poezia în proză. N-am studiat poezia la viața mea, dar admir când nu-mi dau seama dacă citesc o poveste sau o poezie. Ea a reușit să-mi transmită asta.

1998e anul în care Jennifer Shahade a devenit prima femeie câștigătoare a unui turneu de US Open la juniori

* Accesul GSP la PokerStars Caribbean Adventure (PCA) a fost facilitat de PokerStars, partener comercial

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Fază ciudată în Parma - Monza » Colegul lui Man și Mihăilă, băgat în ceață de arbitru
Campionate
Fază ciudată în Parma - Monza » Colegul lui Man și Mihăilă, băgat în ceață de arbitru
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”
Superliga
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”
Au trecut la următorul nivel! Arena-SF inaugurată de americani poate să VÂNDĂ din energia pe care o produce: imagini spectaculoase
Baschet
Au trecut la următorul nivel! Arena-SF inaugurată de americani poate să VÂNDĂ din energia pe care o produce: imagini spectaculoase

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (1)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  05 Februarie 2023, 17:26

...da...afara cu chivulete din arbitraj ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează