Articol de Roxana Fleşeru - Publicat sambata, 24 aprilie 2021 19:11 / Actualizat sambata, 24 aprilie 2021 20:08
Iulian Teodosiu, 26 de ani, va participa la prima sa ediție de Jocuri Olimpice, după ce sâmbătă a câștigat trei dueluri la turneul de la Madrid
Românul a trecut pe tabloul turneului preolimpic de la Madrid de Ivan Mandov (Bulgaria) cu 15-7, de Enver Yildirim (Turcia) cu 15-3 și în finală de Andriy Yagodka (Ucraina) cu 15-11.
Pentru sabrerul născut la Slobozia, Ialomița, va fi prima ediție de Jocuri Olimpice la care va participa. El a început scrima în orașul natal. „Eram în clasa a doua când domnul Marius Pușcașu a venit la noi și ne-a prezentat sportul. Am zis să încerc, le-am spus părinților, iar tata mi-a zis că mai întâi să învăț tabla înmulțirii și apoi să merg", a povestit Iulian pentru GSP.
A pășit în sala de scrimă știind cât face 7x9, iar la început totul a fost o joacă. „Ca să ne atragă spre sport, nu toți care erau atunci în sală au mers pe drumul acesta". Ce l-a făcut pe el să rămână? „Mi-a plăcut să fiu cel mai bun, fie că era vorba despre școală sau despre scrimă. Munca depusă pentru a ajunge cât mai sus, cred că asta mi-a plăcut".
Chiar dacă în sala din Slobozia, un oraș din județul Ialomița cu 48.241 de locuitori, condițiile nu erau perfecte, mai sărea o bucată din parchet, mai era un geam spart, unde iarna înghețai de frig, Iulian a continuat să se țină de scrimă.
Momentul de cumpănă
În 2009 a venit un moment de cumpănă. Avea 15 ani și simțea că nu mai poate progresa. „Eram gata să renunț, nu eram bine din punct de vedere fizic, eram așa, mai rotofei, dar la un campionat național de cadeți am luat locul trei, iar domnul Marin Cruțu mi-a zis că mă ia la grupa sa de performanță. M-a încântat și așa am rămas la scrimă. De atunci, m-am implicat mai mult, eram mereu la antrenamente, chiar dacă mergeam și la școală, și la meditații. Am crescut în înălțime, am scăpat de kilogramele în plus", a explicat el.
Chiar dacă practica acest sport de ceva ani, primul echipament de calitate l-a avut abia în 2010. Un an mai târziu, Ana Pascu i-a dat una dintre cele mai bune vești ale carierei: urma să se antreneze cu cei mari.
Nonconformist, Iulian spune că nu a avut niciun idol pe când creștea. „Nici nu știam eu prea bine care sunt sportivii de top. Bine, îl știam pe Cova, pe Dumi, avem modele în preajma mea, am încercat să împrumut ceva de la fiecare, dar în același timp să-mi fac un stil al meu", a subliniat Teodosiu.
Primele medalii
De atunci a intrat pe mâna lui Mihai Covaliu, cel care spunea despre Teo că are un spirit de luptă imens și cel care a avut curajul și nebunia să-l trimită pe planșă la Campionatele Mondiale de la Budapesta în 2013, unde echipa a cucerit argintul. În 2016, echipa masculină de sabie a urcat pe treapta a treia a podiumului, atât la Mondiale, cât și la Europene. Din păcate, proba pe echipe la sabie nu a făcut parte din programul olimpic în 2016.
Ani de căutări
După JO de la Rio, Mihai Covaliu a devenit președintele COSR, iar echipa de sabie a schimbat mai mulți antrenori, acum cel care l-a însoțit la Madrid fiind Rareș Dumitrescu, vicecampion olimpic în 2012 cu echipa. Iulian s-a căutat în anii care au urmat, la fel ca și echipa masculină, care nu a prins un loc calificant pentru JO.
După întreruperea cauzată de pandemie, grație evoluțiilor sale, Iulian a reușit să-și câștige dreptul de a evolua la turneul de calificare pentru Tokyo, unde duminică a obținut biletul mult râvnit. „Visul meu cel mai mare este să ajung la Jocurile Olimpice”, spune Teodosiu în 2017, iar acum acest vis a devenit realitate.
Duminică, tot la Madrid, Mălina Călugăreanu (floretă), Bianca Pascu (sabie) și Mario Persu (spadă) încearcă să obțină și ei biletul pentru Japonia.
2 scrimeri românisunt calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo: Ana Maria Popescu (spadă) și Iulian Teodosiu (sabie)
62 de sportiviare acum delegația României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo