SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Sfaturi de aur de la campionii mondiali și europeni ai României » Mesajul pentru viitorii sportivi

Simona Radiș și Ancuța Bodnar pregătindu-se de un nou antrenament FOTO Dumitru Angelescu
Simona Radiș și Ancuța Bodnar pregătindu-se de un nou antrenament FOTO Dumitru Angelescu

Articol de - Publicat joi, 22 decembrie 2022 15:18 / Actualizat joi, 22 decembrie 2022 17:01

Campionii mondiali și europeni Simona Radiș, Ancuța Bodnar, Sergiu Bejan și Marius Cozmiuc explică ce i-a îndemnat spre sportul lor și oferă sfaturi celor care sunt tentați să renunțe.

Membrii loturilor naționale se întorc în țară astăzi, după o lună de cantonament în Italia, la Piediluco. De la aeroport, drumurile li se despart, fiecare mergând spre casă, spre familie pentru a petrece Sărbătorile. A fost un 2022 bogat, învelit în aurul cucerit la Campionatele Mondiale – 4 titluri, respectiv Europene – 5, dar și în strălucirea celorlalte medalii.

Considerat, în mod justificat, un sport dificil, în care rezultatele vin după multe luni dintr-un an petrecute departe de cei dragi, canotajul necesită adaptare, răbdare și rezistență. Nu toți reușesc imediat, mulți au îndoieli și gânduri de a renunța. Patru campioni mondiali și europeni din acest an au transmis, într-o discuție cu Gazeta, încurajări și sfaturi pentru sportivii care întâmpină dubii în cariera lor, fie că aceasta este la început sau într-o fază mai avansată.

„Să nu renunțe"

„I-aș spune că și eu am trecut pe unde este el. Am fost și eu o mică începătoare. Treptat, deși antrenamentele s-au intensificat și a devenit greu, dorința și visele mele m-au ajutat să merg mai departe", spune Simona Radiș, cea care în 2022 s-a aflat de patru ori pe treapta de aur a podiumul la CM și CE, la dublu vâsle și opt plus 1. 

„Rezultatul pe care reușești să-l atingi la final este atât de satisfăcător încât o să te facă să ștergi cu buretele momentele dificile prin care ai trecut. Cel mai probabil l-aș încuraja să meargă înainte", adaugă cea care a fost desemnată canotoarea anului în România.

„Orice s-ar întâmpla, este important să nu renunțe, să știe că puterea este în el, că ține de el și de dorința lui, dacă ajunge sus sau dacă pur și simplu spune nu canotajului", crede și Ancuța Bodnar, colega de barcă a Simonei la dublu vâsle, care și-a completat salba titlurilor importante cu cel mondial chiar de ziua ei, la Racice. „Este foarte important să îndure și să își dorească să fie el în orice moment, mai bun sau mai rău, pentru că așa o să progreseze și o să-și descopere calitățile".

Cheia e perseverența

„Din punctul meu de vedere, perseverența este un cuvânt-cheie pentru că la mine aceste rezultate foarte importante au venit după 11 ani de muncă", spune Sergiu Bejan, campion mondial și european la dublu rame în primul sezon în care a abordat această probă alături de Marius Cozmiuc. 

Sfaturi de aur de la campionii mondiali și europeni ai României » Mesajul pentru viitorii sportivi
Sergiu Bejan și Marius Cozmiuc pe malul lacului Snagov, acolo unde se antrenează în cea mai mare parte a timpului FOTO Dumitru Angelescu

„Când vrei să obții un rezultat, cu siguranță ai nevoie de un sine puternic, dar tind să cred că și acesta se antrenează, la fel ca lovitura de vâslit. Și motivația trebuie să să existe, dar cu siguranță perseverența este cea care, mai devreme sau mai târziu, îți va aduce rezultatul".

Sergiu, 26 de ani, are un sfat și pentru cei tineri care vor să încerce acest sport. „În primul rând trebuie să aibă niște parametri și îi încurajez să încerce, să vadă despre ce este vorba. Când am început acest sport, nu știam ce înseamnă canotajul, dar după ceva timp, după ce am văzut cu ce se mănâncă, mi s-a părut foarte frumos și mi-a devenit foarte drag", explică el.

Maturitatea, la 27 de ani

Mai experimentatul Marius Cozmiuc, 30 de ani, a făcut socoteala că practică de 16 ani, se îndreaptă spre 17, acest sport. „Pentru cei mai mari îi îndemn și încurajez să aibă răbdare, pentru că ai nevoie de foarte multă ca să reușești să ajungi, în primul rând, la vârsta de maturitate", elaborează el. "Un sportiv la băieți ajunge la maturitate de la 27 de ani și până atunci să aibă răbdare, pentru că de atunci vor veni și rezultatele", a conchis cel care este și vicecampion olimpic la dublu rame la Tokyo. 

Citește mai multe știri din sport:

Scrima și-a premiat cei mai buni sportivi » Iulian Teodosiu, marele câștigător: „Momentan n-am primit niciun ban de la minister”

Mesaj de final de an al lui David Popovici: „Mi-am dat seama că sunt mult mai puternic decât îmi imaginam”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează