SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE MONDIALE DE SCRIMĂ

Spadasina Ana Maria Popescu intră azi în concurs la Campionatele Mondiale de la Budapesta: „Aventura abia acum începe” 

Articol de - Publicat joi, 18 iulie 2019 12:57

Duelurile pentru medaliile mondiale încep azi pe planșele din sala BOK de la Budapesta. Printre protagoniști este și Ana Maria Popescu, spadasina din România care ocupă prima poziție pe grila de 64.

A avut un sezon complicat, însă CM din Ungaria oferă cele mai multe puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Românca o va întâlni în primul tur pe Lizzie Assis din Venezuela. În palmaresul Anei sunt trei medalii mondiale individuale: un argint și două bronzuri.

- Ana, ai ajuns și la ultima competiție a sezonului, cum ai caracteriza tot ce ți s-a întâmplat din noiembrie 2018 și până acum? 
- A fost interesant, obiectivul principal, cel de a rămâne în top 8, l-am îndeplinit. Dar am avut și părți mai puțin bune, startul ratat la prima competiție, unde am pierdut în primul tur, apoi o accidentare la cotul stâng care mi-a creat ceva probleme și, nu în ultimul rând, eliminarea prematură la CE și clasarea pe locul 26. Cu toate acestea a fost un sezon echilibrat, dar aventura abia acum începe. 

- De ce?
- Punctele puse în joc la CM Budapesta pot face diferența privind calificarea la Tokyo 2020 și cu toții ne dorim să ajungem acolo. Poate mai mult ca niciodată, scara valorică, nu doar la spadă feminin, nu mai este atât de bine definită și orice sportivă din primele 30 clasate poate face o surpriză. 

Amintiri plăcute de la Budapesta

- Care a fost cel mai frumos moment al acestui sezon și care cel mai greu?
- Ambele s-au petrecut la aceeași competiție, GP Budapesta. Unde am început foarte greu competiția, fiind condusă în primul tur cu 8-3. A fost greu să întorc acest scor, dar am reușit, iar apoi lucrurile au început să meargă bine până în semifinale și finală, unde mi-am învins "teama" de trăgătoarele asiatice, învingând două coreence. Apoi, orice accidentare te scoate din ritm, iar pauza pe aproape două săptamâni pentru epicondilită am suportat-o foarte greu.

- Cât de importante sunt aceste Campionate Mondiale pentru tine? 
- Au întotdeauna o încărcătura aparte. Sunt cei mai buni dintre cei buni care se luptă pentru același număr de medalii. Cu atât mai mult, în anul preolimpic, încărcătura emoțională este și mai mare pentru că un rezultat bun aici îți oferă un avantaj în economia calificării la JO. Încerc pe cât posibil să nu mă gândesc neapărat la importanța competiției, cât să mă bucur că am din nou ocazia sa fiu aici. Domnul Podeanu are o vorbă, "este o competiție ca oricare alta, doar că de data asta se numește CM"
În urma altor țări 

- Există vreun fel de presiune, mai ales că anul trecut ai cucerit argintul?
- Oricât încerci să negi, ea există, la fel și emoțiile sunt acolo și tot ce poți face este să nu te lași copleșit de ele, ci să le faci să lucreze în favoarea ta. La Wuxi, în 2018, aveam de câștigat un "pariu", pentru asta mă întorsesem, să mă conving sau nu dacă mai pot ajunge măcar o dată pe podium la o competiție mare. Am primit acea confirmare și asta mi-a dat încredere că mai pot. Sunt aici, sunt sănătoasă și aș face bine să profit de șansa mea!

- Locurile de calificare pentru JO în proba pe echipe sunt departe. Ce i-a lipsit în acest sezon României?
- Lucrurile nu stau chiar bine. Multe țări au făcut ceva mai devreme schimbul de generații și acum încep să culeagă roadele, noi încă mai căutam formula cea mai bună. Ne lipsește acel "tupeu" și un dram de încredere pentru a depăși echipe mai bine cotate. Pentru a construi o echipă, ai nevoie de timp și noi nu ne permitem. Tragem cu toată dorința și putința pentru echipă, dar avem nevoie de acea "sclipire" care să ne dea un impuls.

Schimbări de abordare

În acest sezon Ana a introdus unele noutăți în pregătirea sa: antrenamente fizice intense și stagii de pregătire în străinătate. „Industria sportului nu stă pe loc nici măcar în scrimă, așa ca pentru a reuși să rămâi în top trebuie să ții pasul. Pe partea de pregătire fizică mă simt excelent, viteza și coordonarea sunt mult îmbunătățite, și pentru asta îi mulțumesc bunului meu prieten si preparator fizic, Gabriel Ghiță”, a explicat ea. Apoi a continuat: „Pe partea de pregătire, mă bucur de prezența, inventivitatea și creativitatea domnului Podeanu. Deși dânsul nu mă mai poate însoți la competiții, urmărește fiecare asalt și găsește soluții”. 

Români în concurs azi

  • Spadă feminin: Ana Maria Popescu, Amalia Tătăran
  • Sabie masculin: Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alin Badea, Iulian Teodosiu

„Înfrângerea e înfrângere indiferent de scor, iar la Campionatele Europene a fost ziua adversarei mele. În asaltul nostru a fost mereu la conducere, iar presiunea de a recupera m-a consumat foarte mult. CE este deja istorie pentru mine, mă concentrez pentru ce am de făcut la CM”
Ana Maria Popescu

„Echipa din spatele meu lucrează în permanență pentru a-mi îmbunătăți acțiunile și îi mulțumesc pentru acest lucru”
Ana Maria Popescu

„Anul acesta am avut parte de câteva săptămâni de pregătire la clubul BVSC din Budapesta cu antrenorul Adrian Pop. Locul îmi este familiar, oamenii sunt primitori, organizarea de excepție, prima etapă de CM la juniori am câștigat-o aici, la seniori primul mare rezultat l-am obținut tot la Budapesta, dar toate acestea vor conta doar dacă voi reuși să-mi fac jocul și să urc din nou pe podium în capitala Ungariei”
Ana Maria Popescu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
kordell
kordell  •  18 Iulie 2019, 16:47

Ceva noutati din traforaj viteza cand ne dati ?

1618597915124142
Alexandru Chis  •  18 Iulie 2019, 15:45

Ce repede a... infrant! Cu alte cuvinte, nu a facut nici o... Branza.

satyricon
satyricon  •  18 Iulie 2019, 14:34

Baftă!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează