SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL GSP

SPORT SUB LACĂT. Scrima, lovită în plin de pandemie: „Am rămas în aer” » Cum se simt efectele crizei

Scrima are și ea de suferit din cauza pandemiei de COVID-19
Scrima are și ea de suferit din cauza pandemiei de COVID-19

Articol de - Publicat luni, 25 mai 2020 14:24

Constantin Sandu, antrenor și deținător al clubului privat C.S. Riposta, vorbește despre provocările pe care le-a adus pandemia de COVID-19.

  • Gazeta Sporturilor face o amplă radiografie, în 7 pagini speciale în ediția de tipărită, a fenomenului care se poate transforma într-o uriașă problemă de sănătate națională. Amatori și profesioniști, consacrați și juniori, psihologi și antrenori, medici și oameni de afaceri, toți își strigă disperarea;
  • Peste un milion de oameni care făceau sport de plăcere se descurcă acum doar individual sau forțând legea;
  • Zeci de mii de angajați din sistem au ajuns ori în șomaj tehnic, ori neplătiți și fără perspectivă. Proprietarii de afaceri în domeniu sunt pe buza falimentului, sub povara costurilor și a restricțiilor;
  • Ziarul e la chioșcuri și pe platforma digitală - AICI

Scrima este un sport de contact, practicat în sală, iar noua realitate e grea pentru oamenii care activează în acest sector, mai ales pentru cei care au cluburi private. Constantin Sandu și Lucian Dina, doi foști sabreri, au înființat în 2008 primul club de scrimă privat sută la sută din România.

Înainte ca activitatea să le fie întreruptă aveau înscrise între 60 și 70 de persoane cu vârste cuprinse între 6 și 55 de ani. Majoritar copii. „Probabil că se vor mai pierde dintre ei după această perioadă. Noi activăm ca un club de amatori, dar suntem profesioniști, avem sportivi care participă la toate categoriile de vârstă în campionatele naționale, europene și mondiale. Avem campioni naționali, de juniori, de cadeți. Lumea ne privește ca pe un club de amatori, dar suntem un club sportiv normal, care se susține singur și care organizează și competiții", spune Constantin Sandu.

+13 FOTO

Cheltuieli de minimum 2.000 de euro

Clubul are doi angajați, pe cei doi fondatori ai săi. „Nu suntem doar antrenori, suntem manageri, părinți, șoferi, psihologi, all in one. Nu ne putem permite să avem mai mulți angajați. Asta deocamdată, poate ne îmbogățim și o să ne meargă bine", spune el zâmbind. Apoi continuă: "Avem un proiect să ne construim o sală de scrimă, dar e complicat".

Clubul Riposta activează în Sala „Ana Pascu", acolo unde plătește o chirie către Federația Română de Scrimă. Cheltuielile minime într-o lună sunt între 2.000 și 3.000 de euro. "Am rămas în aer cu toate cheltuielile", explică el. Acestea se susțineau din abonamentul plătit de fiecare sportiv, unul fix, de 250 de lei pe lună. „Cred că și ministerul ar trebui să se implice cu ceva ajutor măcar la cluburile care au performanță", a spus el.

De asemenea, clubul Riposta organizează mai multe competiții, iar anularea lor a durut. „Aveam un turneu de 4 competiții, creat de noi acum doi ani de zile, și nu ne mai putem ține de el. Avem campionat de copii pe care-l organizam în mai-iunie, nici pe acesta nu-l mai putem ține. Avem o etapă de cupă europeană de cadeți în noiembrie, nu știm dacă se va mai putea organiza".

 

O vor lua de la capăt

Partea frumoasă a acestor luni a fost că legătură dintre ei și copii s-a păstrat, iar mesajele cele mai frumoase de la puști și puștoaice au conținut cuvântul dor. Cei doi au apelat și ei la varianta antrenamentelor pe Zoom. „De la începutul lui aprilie am început să facem antrenamente pe această platformă, cât se poate într-o cameră de casă, este important într-o asemenea situație să aibă legătura cu noi. Scrima e un sport de contact și a dispărut feelingul de a-l atinge pe adversar, de a da loviturile. Le va fi greu când se vor întoarce în sală să o ia de la capăt".

Pentru copiii mai mari organizează 5 antrenamente pe săptămână, iar pentru cei mici câte 3. „Mereu mă întreabă când începem și le spunem să nu depinde de noi, ci de guvern. Suntem legați strâns de ei, dar această perioadă e grea și stresantă!", încheie el. 

„Nu ne-am gândit la antrenamente în parc pentru că nu avem voie în grupuri mari. Noi la grupa de pitici avem și câte 30 de copii, unde să mergem cu ei?" 
Constantin Sandu, antrenor sabie

66 de cluburisunt afiliate la Federația Română de Scrimă

VIDEO. Loredana Dinu, despre Jocurile Olimpice din 2016

Citește mai multe știri despre cum e afectat sportul românesc de coronavirus:

România, o națiune anchilozată: peste 50% din sporturile preferate sunt interzise! Reacția Guvernului pentru GSP: „Să nu credeți că nu lucrăm!”

Fotbalul mic, în pericol de colaps! Pierderi uriașe înregistrate în ultimele luni

Efectele stării de urgență în tenis: „Părinții sunt încă reticenți” » Cum sunt afectați copiii

Un mit a fost spulberat: „Hai să fim serioși! Sportul făcut online e doar o caterincă"

Avertismentul psihologului: cum sunt afectați pasionații de mișcare de blocarea rutinei: „Incertitudine, frustrare, confuzie!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează