Articol de Marian Ursescu, Roxana Fleşeru, Luminița Paul - Publicat luni, 23 martie 2020 13:50
În așteptarea reluării competițiilor, sportivii de performanță recurg la diferite metode de antrenament. În curtea caselor sau în apartamente, cu soțiile sau copiii, ei încearcă să-și mențină tonusul muscular.
Ana Maria Tănăsie, Marian Drăgulescu și Mihaela Buzărnescu sunt doar câțiva dintre sportivii care s-au baricadat în casă odată cu recomandările autorităților împotriva pandemiei de coronavirus.
Dar sportul nu ia pauză niciodată, așa că atleții încearcă să se mențină în formă. Iată câteva dintre metodele lor de a-și păstra tonusul.
Ana Maria Tănăsie: „Nu credeam că o să-mi lipsească atât de mult handbalul!"
Ana Maria Tănăsie, extrema stânga a naționalei României, nu mai suportă să stea în casă. Ana e la Cisnădie, acolo unde și joacă în campionatul României. Până ieri, când s-a dat Ordonanța, Ana făcea naveta la stadion, acolo unde alerga și exersa fizic. Acum, că nu mai are voie să iasă din casă, recunoaște că-i va fi foarte greu. „Nu-mi place să stau în casă. Sunt o persoană activă și, de obicei, nu stau locului o clipă. Faci exerciții fizice în casă, dar nu e același lucru cu a alerga sau a face forță într-o sală de forță", spune Ana Maria Tănăsie.
Îi lipsește enorm mingea de handbal. „Nu credeam că voi ajunge vreodată să-mi lipsească atât de mult handbalul. Îmi dau seama acum ce greu e pentru cei care se lasă", a subliniat Ana.
„Nu mi-e frică de virus, dar nu sunt inconștientă!”
Ana Maria Tănăsie lucrează cu elastice speciale, are greutăți pentru forță și minge medicinală. Dar așteaptă să treacă această perioadă de nesiguranță și de incertitudine. "Îmi doresc să se dea o decizie în privința campionatului, să știm și noi ce avem de făcut. Nu mi-e frică de coronavirus, dar nici nu sunt inconștientă să mă arunc în mulțime. Dacă trebuie să stăm în casă, atunci stăm în casă, e spre binele nostru și al celor din jur", subliniază handbalista.
Javier Humet, exerciții cu soția
Javier Humet, interul dreapta de la Steaua, lucrează în casă împreună cu soția sa, Ana.. El a pus pe rețelele de socializare o fotografie prin care arată ce exerciții a ales. Motiv de cleveteală pentru coechipieri: „Vezi că se supără Guille (n.r. preparatorul fizic) că nu respecți programul trimis de el! Nu ne-a trimis exercițiul ăsta. Și nu ai voie să improvizezi decât cu TRX sau bidoane de apă", a glumit colegul său, Ionuț Georgescu. „O să vă vadă copiii", a mai scris o prietenă!
Asma Elghaou, pe marginea mării
Asma Elghaoui a ajuns acasă, la Monastir (Tunisia). Pivotul de la campioana SCM Rm. Vâlcea se pregătește însă pe plajă, alături de prietenul ei. Pe lângă exercițiile fizice, ea face zilnic și antrenament cu mingea, pentru a rămâne în formă. "Mi-e dor de fete, mi-e dor de meciuri, dar nu am ce face. Știu că în România e mai rău decât aici. Sper să pot veni în curând la Vâlcea", a spus Asma (foto).
George Buricea, cot la cot cu fiica
George Buricea (40 de ani) , veteranul HCDS Constanța, se pregătește acasă, la Constanța, cot la cot cu fiica sa cea mare, Sara. Sara nu face însă handbal, a ales voleiul. George a anunțat că pune capăt carierei sportive, la începutul sezonului, dar și-a dat seama că nu poate sta încă departe de handbal. A revenit pe teren, iar revenirea sa a coincis cu rezultatele bune ale echipei de pe Litoral. Acum, George trage tare pentru a nu pierde teren la reluarea partidelor de handbal.
„În această perioadă găsim mijloace de antrenament adaptate situației. La Stuttgart, unde sunt în cantonament, antrenamentele de forță le fac în magazinul antrenorului meu, iar săriturile și alergările, dar și alte exerciții le facem în pădure, pe câmp sau pe trepte"
Alina Rotaru-Kottmann, săritura în lungime
Exerciții la 12:30 fix cu Marian Drăgulescu
Gimnastul Marian Drăgulescu, 39 de ani, a revenit săptămâna trecută în țară de la etapa de Cupă Mondială de la Baku, una care s-a anulat după calificări. Calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, el s-a izolat în casă.
„Am luat această hotărâre, deși am venit dintr-o țară fără risc, m-am gândit că am călătorit cu avionul, am avut escală la Doha, am avut o discuție și cu cei din federație, și cu antrenorii și am zis să evit orice fel de risc", a spus Drăgulescu.
Pentru a se menține în formă, Marian face antrenamente fizice timp de o oră și jumătate în fiecare zi, iar după ce termină mișcarea specifică pentru sportul său încearcă să-i ajute și pe alții să facă exerciții. În fiecare zi, pe pagina lui de Facebook, face o demonstrație de câte o jumătate de oră pentru cei care stau în casă.
„În acel live încerc să găsesc câteva exerciții simple pe care să le poată executa atât copiii de 5-6 ani, cât și persoanele mai în vârstă, de 50-60", a explicat gimnastul.
„Când stai izolat la domiciliu îți vin multe idei, poți fi foarte creativ. Cu toții avem pasiuni și ne putem îmbunătăți în foarte multe direcții, așa că acum este cel mai bun moment, să vedem această parte a situației. Decât să stăm în casă să ne panicăm, eu zic că e mai bine să fim creativi și optimiști”
Marian Drăgulescu, gimnast
Mihaela Buzărnescu: „Transform masa de bucătărie"
Mihaela Buzărnescu suportă cu greu izolarea, mai ales că abia aștepta revenirea în turnee. Are însă o idee originală pentru tenis în apartament
A petrecut multe luni departe de terenuri din cauza accidentărilor, a suportat la finalul anului trecut o operație la umărul stâng, iar acum era pregătită să revină în competiții. Prima destinație era turneul de la Charleston, însă planurile au fost amânate de pandemia de COVID-19. În schimb, Miki continuă să facă mișcare, pe cât posibil, în casă pentru a-și păstra tonusul.
„Fac tot ce se poate pe saltea, cu greutăți mici pe care le pun pe încheieturile de la mâini și pe glezne, cu rollerul, cu banda – abdomene și exerciții pentru brațe", explică ea. „Mai am o rotiță pe care o folosesc pentru flotări cu alunecare, fac exerciții din izometrie, plank-uri, mișcări pentru spate. Am o minge mare de 65 de centimetri cu care fac exerciții de izo pentru umăr și pentru abdomen", adaugă ea.
Dormitorul ei s-a transformat în spațiul în care face mișcare. „Am un pat rabatabil acolo, după ce îl strâng rămâne spațiu destul de mare pe mijloc”, explică jucătoare în vârstă de 31 de ani. I se pare însă destul de plictisitor și static, ar vrea ceva mai specializat.
„Mă gândeam să-mi iau racheta și să dau în acel pat, să fac voleuri, pentru că e înalt cât un perete”, spune Mihaela, înainte de a enunța o idee și mai originală. „Cred că o s-o pun în practică împreună cu tata: masa din bucătărie s-o transform în teren și să joc pe ea cu racheta de tenis! Cred că am și palete de ping-pong, putem să jucăm și așa", detaliază fostul număr 20 WTA.
„Avantajul e de partea celor care stau la curte, cum e Alexandra Dulgheru, pot face mult mai multe lucruri. Medicul meu stă în Balotești, aș fi putut să merg acolo pentru alergări, există și o sală de fitness cu câteva aparate la subsol, dar cum nu se mai poate circula, iese din calcul...„”
Mihaela Buzărnescu
Citește și:
Australia și Canada se retrag de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020: „Venim dacă se amână cu un an”