SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE PARALIMPICE 2024

VIDEO Sportivii români care au participat la Jocurile Paralimpice de la Paris s-au întors acasă: „Nimic nu este imposibil”

Alex Bologa așteptat cu flori
Alex Bologa așteptat cu flori

Articol de , - Publicat luni, 09 septembrie 2024 19:58 / Actualizat luni, 09 septembrie 2024 21:43

Alexandru Bologa (28 de ani), aur la parajud, și Camelia Ciripan (45 de ani), bronz la paratenis de masă, au coborât din avion cu medaliile la gât.

Jocurile Paralimpice s-au încheiat duminică seară la Paris cu o petrecere de muzică electronică. Ziarul L’Equipe a titrat „Sfârșit. De data aceasta chiar s-au terminat”.

Parisul a trăit o vară entuziasmantă, iar România a avut parte de emoții pe care nu le mai simțise la unison. Sportivii români au cucerit nouă medalii la Jocurile Olimpice și două la Jocurile Paralimpice.

61 este loculpe care l-a ocupat România la Jocurile Paralimpice de la Paris

Cinci dintre sportivii care au concurat la competiția paralimpică s-au întors luni după-amiază în țară și au fost primiți cu flori și aplauze la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă.

Camelia Ciripan (paratenis de masă), Bobi Simion (paratenis de masă), Alexandru Bologa (parajudo), Daniel Vargoczki (parajudo), Theodor Matican (paraciclism) și antrenorii lor au revenit în România după 12 zile de emoții și competiție.

Eduard Novak, al șaselea component al delegației României, nu s-a întors cu colegii săi de delegație.

Flori și îmbrățisări pentru sportivii paralimpici

Cei care s-au întors luni după-amiază au fost așteptați de oficialități, printre care Elisabeta Lipă, președintă ANS, Sally Lamont-Wood, președinta Comitetului Paralimpic Român, și Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic Român, dar și de oameni apropiați care le-au fost alături și în momentele mai puțin strălucitoare.

Alex Bologa, campion paralimpic la Paris, a fost condus pe covorul roșu de Alina Dumitru, campioană olimpică în 2008 și vicecampioană în 2012, și Andreea Chițu, campioană europeană, alături de care Alex s-a și antrenat pe când aceasta era în componența lotului de la Cluj-Napoca.

„Este un sportiv care și-a dorit cu adevărat să ajungă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, este un sportiv determinat, m-am bucurat enorm de mult că a reușit să-și îndeplinească visul. Am venit să-i fiu alături pentru că și pentru mine au fost oameni alături când m-am întors de la Jocurile Olimpice. Este important pentru el să aibă susținerea noastră”, a spus Alina Dumitru.

„Eu cu Alex ne cunoașteam de la începuturi, m-am bucurat enorm pentru fiecare medalie a lui, dar, acum, câștigând aurul, știu cât de mult a muncit, cred că impactul a fost mult mai puternic pentru el de data aceasta, după cele două medalii de bronz. A învins multe obstacole pentru a câștiga această medalie de aur”, a spus Andreea Chițu.

Întrebat care a fost cel mai bun sfat de la Andreea, Alex a spus : „Să nu renunț niciodată și voi reuși. Dacă muncești, cu siguranță reușești”.

Sportivul a zâmbit când a fost chestionat despre felul în care își închipuie el că arată medalia. „Culoarea nu o văd, dar o știu”. Apoi a continuat să pipăie cercul de la gâtul său. „Sunt niște linii, cu un hexagon, cred că e forma Franței, de aici vine ce este în centru, iar pe o parte scrie, în Braille, Paris și pe cealaltă parte 2024 și aur”.

„A fost emoționat, mă bucur că această ediție s-a ținut în Europa și am avut mulți români care au fost în tribune alături de mine, care m-au susținut. Le mulțumesc că au reușit să-mi ofere aceste emoții!”, a spus Alex Bologa.

Sportivii români care au participat la Jocurile Paralimpice de la Paris s-au întors acasă: „Nimic nu este imposibil”
Drumul spre Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă

Parajudoka a dezvăluit și la ce s-a gândit după fiecare luptă, în momentul în care după fiecare victorie, și-a lăsat capul pe umărul antrenorului său Tamas Gergely: „Toată vara am studiat fiecare om care putea să-mi iasă în cale și am pregătit o strategie pentru fiecare. Ne-am bucurat că am ales strategia potrivită”.

Nimic nu este imposbil, cel mai important este să îți dorești și să reușești să treci peste orice ți se ivește în cale - Alex Bologa

Camelia Ciripan: „Oamenii se schimbă și în România”

Fiind din București, Camelia Ciripan a avut mai mulți apropiați care au venit să o întâmpine după medalia de bronz cucerită la paratenis de masă.„Încă mai procesez ce s-a întâmplat, dar mă bucur mult. Când mi-am asigurat medalia m-am simțit nemaipomenit, am simțit bucuria lui”, a spus ea.

Sportivii români care au participat la Jocurile Paralimpice de la Paris s-au întors acasă: „Nimic nu este imposibil”
Camelia Ciripan și antrenorul său

Aflată la prima participare la o ediție de Jocuri Paralimpice, jucătoare de tenis de masă s-a simțit foarte bine în Sat. „Am întâlnit foarte mulți oameni cu diferite dizabilități, la noi mentalitatea e altă, oamenii nu prea ies, acolo toți erau gramadă și erau foarte bucuroși, entuziaști și am descoperit personalități frumoase și oameni. De multe ori în România mă simt privită altfel, dar încep să se schimbe lucruile și la noi”, a spus zâmbind Camelia.

Această medalie înseamnă foarte mult, poate că e cel mai frumos moment al vieții mele, dar aș vrea să creez și altele – Camelia Ciripan

Au fost multe zâmbete, dar și lacrimi, mai ales atunci când Theodor Matican le-a mulțumit celor care au venit să-i aștepte pe sportivii paralimpici pentru că medaliile uneori sunt și sub altă formă decât de cerc.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva” » Furios și la conferință: „Domnul Șucu le bagă banii la ora 12, cu mine nu e loc de așa ceva”
Superliga
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva” » Furios și la conferință: „Domnul Șucu le bagă banii la ora 12, cu mine nu e loc de așa ceva”
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după Rapid - U Cluj! Marius Șumudică, împietrit: reacția galeriei la finalul meciului
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după Rapid - U Cluj! Marius Șumudică, împietrit: reacția galeriei la finalul meciului
Cristi Săpunaru, după ce Rapid a pierdut cu U Cluj: „Am făcut-o de oaie”
Superliga
Cristi Săpunaru, după ce Rapid a pierdut cu U Cluj: „Am făcut-o de oaie”

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (1)
Flavs012345
Flavs012345  •  10 Septembrie 2024, 09:27

Felicitari tuturor! Domnilor Ion Ion si Ion Tiriac, nu mai gasiti 2 masini si pentru cei 2 eroi ? Si ei au muncit mult pentru a le castiga.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează