Articol de Aurelian Rotea - Publicat luni, 03 februarie 2020 00:00
SUPERBOWL 2020: San Francisco 49ers vs Kansas City Chiefs. De la ora 01:30, la Miami, are loc unul dintre cele mai importante evenimente sportive din America de Nord, finala dintre San Francisco 49ers și Kansas City Chiefs.
Ca în fiecare an de la înființare, echipele de fotbal american din România vor organiza petreceri unde vor viziona finala din fotbalul american.
Fotbalul american nu este cel mai popular sport din țara noastră, dar acesta există. În Campionatul Național de Fotbal American din România sunt înscrise în prezent șase echipe: Bucharest Rebels, Bucharest Titans, Timișoara 89ers, Reșița Locomotives, Cluj Crusaders și Mureș Monsters. Această competiție a apărut destul de recent, în urmă cu doar 10 ani, ca urmare a unei pasiuni uriașe pe care o au avut-o câțiva oameni pentru acest sport.
SUPERBOWL 2020 nu e transmis la TV. Poate fi văzut pe nflgamepass.com
Cum meciul de la noapte, de la ora 1:30, nu este transmis în direct de nicio televiziune care se prinde în România, cluburile de la noi vor organiza întâlniri și petreceri la care va putea fi vizionat în direct pe Internet spectacolul nord-american. Meciul poate fi urmărit pe nflgamepass.com contra unei taxe de 22,99 dolari.
Gazeta Sporturilor a luat legătura cu reprezentanți de la fiecare echipă, care au vorbit despre modul în care trăiesc cea mai așteptată finală din sportul de peste Ocean, dar și despre ceea ce înseamnă fotbalul american în România si de ce acesta a stârnit în ei o mare pasiune.
Raul Siladi, linebacker Reșița Locomotives: „Cred că vor câștiga San Francisco 49ers”
„Fotbalul american este cel mai frumos și complet joc de echipă. Un meci de șah practicat de atleți în armuri. Un impediment în practicarea acestuia îl constituie echipamentele, care sunt scumpe. Noi am început proiectul în 2015, iar SuperBowlul îl vedem împreună de anul trecut, la un bar din oraș. Cred că vor câștiga San Francisco 49ers cu 24-21”.
Nagy Attila, centru și vicepreședinte la Mureș Monsters: „Ne adunăm 30-40 de oameni”
„Păcat că la noi sunt doar cinci orașe cu echipe înscrise în Campionatul Național. Desigur, problema o constituie și numărul mare de jucători pe care trebuie să îi aibă o echipă, 35-40 de oameni, e greu să găsești atâția pasionați într-un singur oraș. Iar faptul că acest sport nu se află în grila TV a programelor de sport din România este un alt dezavantaj. Pentru SuperBowl ne adunăm 30-40 de oameni, majoritatea jucători, dar și foști componenți ai echipei. Închiriem un bar din Târgu Mureș, unde organizăm o petrecere privată"
Alexandru Marica, centru la Bucharest Titans: „Mi se pare cel mai complex sport”
„Echipa noastră a intrat în ligă în 2017, când am organizat și prima petrecere de SuperBowl. Finala din acest an este surprinzătoare, atât Kansas cât și San Francisco nu erau deloc favorite. Cred însă mai mult în ofensiva celor de la Kansas. Fotbalul american mi se pare cel mai complex sport, ceva minunat, însă îți trebuie răbdare ca să-l înțelegi, este foarte tactic și are multe reguli, așa că pentru cei ce îl urmăresc de puțin timp poate părea plictisitor”.
Dorin Pop, coordonator al defensivei la Cluj Crusaders:: „Acțiunea nu se oprește niciodată”
„E al 10-lea an când organizăm un astfel de eveniment. Am început tradiția asta de la înființarea Cluj Crusaders, fiind și membri fondatori al Campionatului Național. Deși se spune că defensiva câștigă campionate, ofensiva celor de la Chiefs merge foarte bine. Îi văd favoriți. Fotbalul american este un sport special pentru că fiecare fază se joacă la intensitate maximă. Chiar și atunci când multora li se pare că există timp mort și nu se întâmplă nimic, se stabilesc strategii de joc. Acțiunea nu se oprește niciodată”.
Paul Fericean, Wide Receiver Timișoara 89ers: „E un sport minunat”
„Diseară ne strângem cu două ore înainte de meci, mâncăm mâncăruri cu specific american, jucăm diverse jocuri (fussball, biliard). Mi se pare un sport minunat, pentru că te antrenezi ca să fii mai bun decât adversarul tău în duelurile 1 la 1. Practic poți deveni supereroul la care visai în copilărie. E un fel de Colloseum unde se înfruntă cei mai compleți atleți”.