Articol de Răzvan Luțac - Publicat marti, 08 martie 2022 08:56 / Actualizat miercuri, 09 martie 2022 15:08
De Ziua Femeii, GSP vă prezintă povestea Rimei Sakua, vicecampioană a Ucrainei la motociclism și refugiată la București, fugită din Kievul asediat după ce plecase și din Donețk. „Îmi caut un job aici”, spune ea.
La ieșirea din hostelul de la doi pași de centrul Capitalei, Rima Sakua, 27 ani, e încă obosită după ultimele două săptămâni. Chiar mâine se fac 14 zile de când, fiind la Kiev, a scrollat pe telefon și a simțit că ceva nu e bine. Fata și-a zvârlit câteva haine și bagaje în mașină și a părăsit capitala Ucrainei, una intrată deja în panică, alături de alte 3 persoane, dintre care doi copii.
„Am simțit-o. Să știi că am simțit-o. În ultimele două săptămâni, am primit mai multe semnale atât de la familia rămasă în Donețk, cât și de la cei aflați la Moscova. Și chiar credeam știrile, însă pur și simplu eram blocați, nu știam ce să facem". Aflată în apropierea autodromului Ceaika din vestul Kievului, a plecat din oraș.
Rezultate bune în motociclismul vecin
Rima e un sportiv cu rezultate și nume în motociclismul ucrainean. Și asta pentru că a fondat prima echipă de motociclism-fete din țara vecină, Spirit Racing, și a fost vicecampioană a Ucrainei în 2018 la motociclism. Conduce un Yamaha YZF-R6 cu numărul 99 și, în plus, e și antrenor de motociclism. Deținea și un service în țara vecină.
Face sportul de la 16 ani, după ce, în copilărie, a cochetat cu tenisul. „Însă părinții mei se țineau să fac școală. Am plecat din Donețk la Kiev și acolo am început să practic sporturile cu motor", povestește Sakua.
La jumătatea lui februarie, ea scria, pe rețelele de socializare, că va începe să dea sfaturi motocicliștilor la început de drum. S-a oprit acolo.
Rima Sakua a fugit din Ucraina și vrea să lucreze în România
Nu mai ține minte multe din drumul spre România. Își amintește doar că a trecut pe lângă Cernăuți și s-a trezit, încă în șoc, într-o vamă Siret din care nu înțelegea nimic. „Veneau voluntarii la noi unul după altul. Unul întindea apă, altul mâncare, altul șervețele, nu înțelegeam nimic, făceam semn că nu vreau și treceam mai departe".
De-aici, se uită pe Google Maps ca să încerce să-și aducă aminte unde a stat aproape o săptămână. Bănuiește că la Sucevița, „era un sat aproape de vamă", unde cuplul kievean a fost găzduit de două familii, pe rând.
Vineri, 4 martie, a ajuns la București. Unde Rima încearcă să își găsească ceva de lucru. Bariera lingvistică o încurcă - nu știe decât limba rusă, doar prietenul ei vorbește și engleză - însă spune că e dispusă să lucreze orice pentru a se pune pe picioare, pentru a începe o viață nouă la București.
Încă obosită, ea a acceptat câteva poze pentru GSP pe bulevardul Dimitrie Cantemir din București, inclusiv cu un mural ce arată o româncă în timp ce țese. O româncă din naștere și o româncă prin adopție.
De trei zile nu am apucat să merg foarte mult prin București. Am mers doar cu mașina. Îmi place să alerg, dar, după atâtea zile pe drum, te doare și trupul
- Rima Sakua
Rudele și prietenii au rămas
Ea era singura dintre apropiați aflată la Kiev. Spune că familia ei este împărțită între Donețk și Moscova și de asta preferă să nu intre în polemici despre război. Povestește însă că știe povești cu bărbați rămași la Donețk care nu mai ies din casă pentru a nu fi înrolați în trupele strânse de separatiștii uniți cu forțele ruse. Cumpărăturile le fac femeile, care pot ieși prin oraș.
„Din fericire, la Donețk nu s-a mai bombardat în ultima perioadă, așa că ei par safe acolo", spune Sakua. Întrebată dacă dintre colegii bărbați de la motociclism a ieșit cineva din Ucraina, spune că nu. „Nu le-a dat voie din cauza legii marțiale, sunt toți rămași acolo", povestește ea. „Au ieșit doar cei cu alt pașaport".
Legea marțială blochează în țara vecină bărbații între 18 și 60 de ani.