SPORTURI  »  ALTELE  »  DEZBATERE

Vicepremierul României, discurs dur la adresa oamenilor din sport » Dîncu: ”Voi toți sunteți de vină!”

Vicepremierul Vasile Dâncu (centru) alături de Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, George Boroi și Alexandru Dedu //  FOTO Cristi Preda
Vicepremierul Vasile Dâncu (centru) alături de Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, George Boroi și Alexandru Dedu // FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat vineri, 23 septembrie 2016 00:00

Vicepremierul României le-a spus oamenilor din sport că lipsa de viziune și certurile pentru bani i-au adus în această criză.

Amfiteatrul din sediul COSR a fost, ieri, gazda dezbaterilor pe marginea Strategiei naționale în sport pentru perioada 2016-2032. Inițiativa a aparținut ministrului Elisabeta Lipă, care a dorit să-i adune pe toți cei responsabili și să decidă care este calea de urmat pentru sportul românesc. "Este momentul să vedem care dintre noi doresc reformarea sportului și care nu", a spus șefa TS.

În sală au fost prezenți toți șefii de federații naționale, președinți de cluburi, profesori universitari, cercetători din sport, medici, foști și actuali sportivi. COSR a fost reprezentat de președintele interimar Nicu Vlad. Demisionarul Alin Petrache, prezent în clădire, nu a dorit să participe la discuții.

Modelul britanic, criticat

Prima persoană care a vorbit a fost invitatul special Adrian Stan, antrenorul care a contribuit la dezvoltarea gimnasticii artistice din Marea Britanie. Tehnicianul care a profesat 20 de ani în străinătate a prezentat pe scurt felul în care este organizat și finanțat sportul din Anglia.

"Totul este privat aici. Copilul britanic începe să facă sport de la doi ani, iar părinții suportă cheltuielile. Părintele aduce copilul la sală și tot el îl și ia. Ca să nu piardă clienți, privatul le asigură părinților spații unde pot să stea la calculator și să lucreze. Aici nimeni nu stă la mila statului, nici antrenorii, nici sportivii. Campionii nu primesc nicio primă. Dacă cineva se duce și cere bani publici că vrea să construiască o sală, statul îi spune că îi dă un milion de lire dacă și el vine cu tot atâta", a spus Stan. A fost momentul în care sala a început să se agite.

- "Dar spuneți și care este venitul mediu în Marea Britanie!", s-a auzit o voce.
- "Nu puteți să comparați nivelul de viață din România cu cel din Anglia", a spus un altul.

- "Câți antrenori de gimnastică sunt în Marea Britanie?", a întrebat cineva.
- "Spuneți dumneavoastră o cifră!", l-a provocat Stan.

- "Nu știu. 300?", a răspuns vocea.
- "Greșit. Sunt 16.000 de antrenori de gimnastică și fiecare își are propriul business. Adică un club, o sală unde îmbină sportul de recreere pentru a produce bani cu cel de performață, pentru carieră. Acesta-i modelul pe care nu-l regăsesc deloc în România", a spus antrenorul Stan.

Copii care mor de inimă dacă aleargă

După o serie de intervenții venite din sală și care erau contrare implementării unei viziuni liberale în sport, Florentin Marinescu, președintele FR Arte Marțiale, s-a ridicat în picioare și s-a declarat împotriva separării la finanțare a federațiilor sportive, aceasta fiind una din modificările la Legea sportului susținută de ministrul Lipă.

"Vă rog să-mi spuneți acum ce doriți să se schimbe în sportul românesc pentru că lucrurile nu pot rămâne așa la nesfârșit! Am nevoie de susținerea voastră, dar nu o primesc", a răspuns fosta canotoare.

În timpul acestor replici aprinse a apărut vicepremierul Vasile Dîncu, care a refuzat însă urce la prezidiu și a preferat să se așeze în sală. L-a microfon a urmat profesorul Pierre de Hillerin, fostul director al Institutului de Cercetare Sportivă.

"Primul lucru care ar trebui făcut e ca statul să decreteze sportul drept problemă de siguranță națională și să fie introdus pe ordinea de zi în CSAT", i s-a adresat acesta vicepremierului.

"Pentru că dacă acum se întâmplă o catastrofă și copiii ar trebui să alerge doi kilometri ca să se salveze, vă garantez că la jumătatea drumului le cedează inima și mor! Aceasta-i starea de sănătate a nației!", a completat Hillerin.

"Trebuie dezvoltată inițiativa antreprenorială a celor implicați în sport", s-a auzit cineva din spate.

"Problema banilor ar fi rezolvată simplu prin modificarea Codului Fiscal și acordarea de facilități celor care doresc să sponsorizeze sportul", a sugerat altul.

A fost momentul în care Vasile Dîncu s-a dus la prezidiu și a luat microfonul. "În ultimele luni am avut multe întâlniri cu oameni din sport și pot să vă spun că sunt descurajat și dezamăgit de ce am auzit. Pentru ceea ce se întâmplă acum cu sportul sunteți cu toții vinovați! Nu a existat o viziune în interiorul mișcării sportive. V-ați consumat energia cu certuri legate de bani în timp ce plăcinta statului s-a micșorat. Fiecare ministru s-a zbătut să realizeze câte ceva, dar nu a fost suficient. Trebuie să înțelegeți că în momente de criză trebuie soluții de criză."

Demnitarul le-a spus că trebuie înființată o comisie interministerială, cu reprezentanți ai federațiilor și cluburilor, "maximum 15 persoane pentru că altfel nu se poate avansa", și care să decidă repede, în cel mult 3 ședințe, un Cod al Sportului, cu priorități.

"Alegeți sporturile de interes național pentru că nu mai putem finanța la fel 70 de federații, iar eu o să vă sprijin pentru ca legea să permită autorităților locale să poată da bani sportul! Viziunea ar trebui să fie un mix între una liberală și una în care statul ajută sportul", a încheiat Dîncu.

Discuțiile au mai continuat apoi două ore.

Surpriză pentru Ana Pascu

La inițiativa Elisabetei Lipă, MTS a anunțat ieri, în deschiderea dezbaterilor de la COSR, că sala de scrimă de la Floreasca va purta numele Ana Pascu în semn de recunoștință pentru întrega carieră în sport a fostei scrimere și președintă de onoare a FRS. Anunțul a reprezentat o supriză pentru Ana Pascu, care ieri a împlinit vârsta de 72 de ani.

"Nu sunt de acord cu acordarea de facilități fiscale pentru sport deoarece în România apar mereu abuzuri și banii tot nu ajung în sport"
"Sportul nu trebuie neapărat să ajungă în CSAT. Tot ce a fost decretat ca prioritate în România în ultimii 25 de ani a rămas la nivel declarativ. Este nevoie de voință națională și de consens între voi, oamenii din sport"
Vasile Dîncu, vicepremierul României

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează