Articol de Vlad Roșu - Publicat vineri, 09 septembrie 2022 11:05 / Actualizat sambata, 10 septembrie 2022 01:52
Victor Pițurcă (66 de ani), fostul mare atacant al Stelei și fost selecționer al primei reprezentative a României, are din nou probleme de ordin juridic.
Fostul selecționar al naționalei României urmează să fie audiat de către procurorii militari după ce firma lui Alexandru Pițurcă a încasat 11 milioane de lei de la MApN, în urma livrării unor măști neconforme pentru COVID-19 în spitalele militare.
Victor Pițurcă, audiat de Parchetul Militar în dosarul măștilor cumpărate pentru MApN
Victor Pițurcă va fi audiat în legătură cu derularea unui contract de achiziție privind un număr mare de măști cumpărate de către Ministerul Apărării Naționale. În anul 2020, la începutul stării de urgență, ca urmare a izbucnirii pandemiei de Coronavirus, generalul D.P. s-ar fi ocupat de cumpărarea măștilor, potrivit ProSport.
Generalul D.P. i-ar fi cerut șefului farmaciilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale, C.P., să găsească transport și fondurile necesare achiziționării de echipamente medicale, în special măști, asta pentru că Ministerul Apărării Naționale nu ar fi dispus de sumele necesare de bani.
Șeful farmaciilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale i-ar fi contactat pe italienii Riccardo și Andrea Barsanti pentru a fi intermediarii acestuia în relația sa cu o firmă din China, loc din care începuse la acel moment pandemia. După ce au reușit în cele din urmă să ajungă la o înțelegere cu furnizorul chinez de măști, generalii MAPN ar fi realizat că nu au destule fonduri pentru a onora înțelegerea avută cu acesta și ar fi apelat la Victor Pițurcă, fostul mare jucător de la Steaua București.
Piți ar fi suportat costurile întregii tranzacții, prin intermediul firmei administrate de către fiul său, Alexandru Pițurcă, pe numele acesteia SC Pav Green Energy SRL.
Banii ar fi fost virați de către firma fiului fostului selecționer al României către o altă firmă, Allodium SA, ce aparține frontului forțelor aeriene din Ucraina. Allodium SA ar fi trimis banii mai întâi către FA UKRAINE, avion de transport ce aparține flotei militare din Ucraina, iar apoi ar fi achitat și echipamentele medicale produse de firma din China, Sichuan Lingtong Intelligence Environmental Protection Industry Co Ltd.
După aceea, echipamentele militare ar fi fost livrate de către chinezi firmei Helios, deținută de Neacșu Vasile, un apropiat al lui Victor Pițurcă. De la Helios echipamentele ar fi ajuns la Ministerul Apărării Naționale, mai notează sursa citată. Întreaga operațiune ar fi intrat în vizorul procurorilor de la Parchetul Militar.
Procurorii militari suspectează și o infracțiune de eludare a taxelor
Parchetul Militar ar suspecta și posibile fapte de corupție, precum și de evaziune fiscală, comise de către generalii MAPN. ProSport mai dezvăluie și că procurorii ar fi luat în vizor o sumă de 40.000 de euro oferită de firma Allodium către o alta controlată de către frații Barsanti, care a fost deja percheziționată.
Evaziunea fiscală ar veni și din faptul că generalii Ministerului Apărării Naționale nu ar fi plătit taxele aferente către statul român, precum nici TVA și nici acciza combustibilului folosit de către avionul ce aparținea flotei militare a Ucrainei.
Procurorii militari suspectează și o posibilă infracțiune de eludare a taxelor, întrucât întreaga operațiune s-a desfășurat printr-un intermediar, firma Helios, însemnând că beneficiarul produselor scutite a fost Helios, firma condusă de Vasile Neacșu, nu Ministerul Apărării Naționale, a completat sursa menționată anterior.
Victor Pițurcă: „Nu am făcut nimic ilegal!”
Dosarul cercetat de către Parchetul Militar ar fi fost disjuns și la DNA, iar Victor Pițurcă urmează să fie chemat la audieri.
„Nu am fost chemat la audieri, nu este adevărat! Am auzit că e ceva în derulare, dar eu nu am făcut nimic ilegal”, a declarat Victor Pițurcă pentru ProSport.
Victor Pițurcă a mai fost chemat la DNA
Fostul selecționar al naționalei României nu se află la prima întâlnire cu procurorii DNA. Victor Pițurcă a mai fost investigat în legătură cu rezilierea contractului dintre acesta și Federația Română de Fotbal.
Piți a fost și condamnat cu suspendare în celebrul dosar „Valiza”, în care a ajuns în spatele gratiilor Gigi Becali, patronul formației FCSB.