SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATUL EUROPEAN DE TENIS DE MASĂ

VIDEO România - Portugalia 3-0 » EXCEPȚIONAL! România își păstrează titlul European la tenis de masă

Articol de - Publicat duminica, 08 septembrie 2019 16:00

România a câștigat Campionatul European la tenis de masă din Franța, după ce a învins în finală Portugalia, scor 3-0. Astfel, fetele noastre își mențin titlul european.

Echipa feminină a României și-a apărat titlul european la Nantes, după o întâlnire  cu Portugalia, pe care a depășit-o în minimum de meciuri. 

E nevoie de curaj, calm și dârzenie pentru a reuși ceea ce au făcut în această săptămâna la Nantes Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro și Elizabeta Samara. 

Ele au cucerit al cincilea titlu european pe echipe pentru România, însă este pentru prima dată când medalia de aur europeană este apărată de "tricolore". 

Într-un peisaj în care foarte puține țări de pe Bătrânul Continent rezistă tentației de a naturaliza, România a rămas fidelă jucătoarelor sale. Unele care au trăit mari dezamăgiri și au acumulat frustrări în fața unor astfel de adversari. "Tricolorele" au urcat pe treapta a doua a podiumului european în 2010, 2011, 2013 și 2015, învinse fie de Olanda, fie de Germania.

Vremea lor a venit în 2017, când după un turneu epuizant au reușit să treacă peste tot și să urce acolo unde le este locul. Iar săptămâna aceasta, la Nantes, au demonstrat încă o dată din ce material sunt construite. Unul rezistent. Deși în urmă cu două luni au cedat în finală cu Germania la Jocurile Europene, scăpând printre degete și biletul de JO, româncele s-au adunat exemplar la Nantes. Nu au clipit și au dominat Campionatul European, lăsând foarte puțin adversarelor.

Concentrare de la un capăt la altul

În finala cu Portugalia, cea care a deschis balul a fost curajoasa Bernadette Szocs, 24 de ani, contra lui Shao Jieni, 25 de ani. A fost un meci la limită pe care românca l-a câștigat cu inteligență și energie, impunându-se cu 3-2. După ultima minge a îngenuncheat și a strigat moderat. Drumul era încă lung, însă a primit veselă îmbrățișarea Elizabetei Samara.

În al doilea meci a fost aruncată în arenă calma Daniela Dodean Monteiro, 31 de ani, care a înfruntat-o pe Yu Fu, 41 de ani, stindardul echipei Portugaliei. Pentru că ea a fost cea care a clipit în acest parcurs aproape imaculat al echipei, cedând un meci în semfinale, cu Polonia, Dana și-a dorit enorm victoria. 

Pe parcursul celor cinci seturi a fost atât de concentrată încât nu i se vedea pe față nicio cută de îngrijorare, chair dacă partida a avut multe suișuri și coborâșuri și s-a încheiat cu 3-2. Tumultul a ieșit la suprafață doar la final, când a îngenuncheat și ea cu fața spre echipă și a țipat ca să o audă toată lumea. 

Dârzei Eliza Samara, 30 de ani, i-a revenit onoarea de a închide meciul și a făcut-o cu stil. Stângacea a învins-o scurt pe Leila Oliveira cu 3-0 în cel mai puțin complicat meci al confruntării. Emoțiile au fost mari, dar felul în care a sărbătorit Eliza s-a încadrat în siguranța afișată de românce la Nantes. Apoi au venit hora, nebunia și bucuria. 

„Vrem să ne apărăm titlul la Cluj-Napoca peste doi ani”

Cele trei eroine, alături de Viorel Filimon și de viitorul acestei echipe, Adina Diaconu și Irina Ciobanu, au sărbătorit minute bune aplaudate cu admirație.

 "Peste doi ani, la Cluj-Napoca, vrem să câștigăm al treilea titlu european consecutiv. E foarte importantă această victorie pentru România și poate apoi o să mă retrag", a spus Dodean Monteiro. "Suntem o echipă foarte bună și una foarte frumoasă", a completat Szocs. "E greu să aperi un astfel de titlu, suntem mândre că suntem cea mai bună echipă din Europa", a concluzionat Samara într-o zi de pus în ramă. 

  • 6 meciuri din șase a câștigat Eliza Samara la CE de la Nantes, având și un raport de 18-3 seturi câștigate versus cele pierdute
  • 5 partide din cinci a reușit să câștige Bernadette Szocs la Nantes, ea încheind competiția cu un raport între seturi câștigate și cele pierdute de 15-4
  • 4 victorii a adunat Daniela Dodean Monteiro la CE de al Nantes din cinci partide disputate, având un raport între seturile câștigate și cele pierdute de 12-6

Cum ajung la JO?

Echipa feminină a fost aproape să-și asigure calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 la Jocurile Europene de la Minsk, însă a pierdut finala în fața Germaniei. Astfel, anul viitor în luna ianuarie va participa la un turneu de calificare, care se va desfășura în Portugalia, unde se vor împărți nouă bilete pentru Tokyo

Elisabeta Samara: „Sunt fericită că sunt componenta celei mai bune echipe europene”. 

Dana Dodean: „Peste doi ani vrem să câștigăm un al treilea titlu european. E foarte important acest titlu pentru România”.

Bernadette Szocs: „E foarte important că am câștigat acest titlu. Suntem cea mai bună echipă a Europei și ar fi extraordinar să ne apărăm titlul în 2021 la Cluj Napoca”. 

ROMÂNIA - PORTUGALIA 3-0

  • Meciul 1: Bernadette Szocs - Shao Jieni 11-7 / 8-11 / 6-11 / 11-7 / 11-6
  • Meciul 2: Daniela Dodean Monteiro - Yu Fu 7-11 / 11-8 / 11-9 / 6-11 / 11-3
  • Meciul 3: Elizabeta Samara - Leila Oliveira 11-9 / 11-7 / 11-6

Imagini din meciul Szocs - Jieni

Parcursul României până în finală

  • Grupe: România - Slovacia 3-0
  • Grupe: România - Spania 3-0
  • "Sferturi": România - Franța 3-0
  • Semifinale: România - Polonia 3-1

Podiumurile de la ultimele cinci ediții ale CE pe echipe 

AnAurArgintBronz
2017RomâniaGermaniaOlanda, Rusia
2015GermaniaRomâniaRusia, Ucraina
2014GermaniaAustriaSuedia, Polonia
2013GermaniaRomâniaCehia, Rusia
2011OlandaRomâniaBelarus, Ungaria

Componența echipelor campioane europene 

  • 1992 Otilia Bădescu, Emilia Ciosu, Maria Rotaru-Bogosolov, Adrian Zamfir-Năstase
  • 2002 Mihaela Șteff, Adriana Zamfir, Maria Rotaru-Bogosolov, Ana Gogoriță
  • 2005 Otilia Bădescu, Mihaela Șteff, Adriana Zamfir, Elizabeta Samara
  • 2017 Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs, Adina Diaconu, Irina Ciobanu 
  • 2019 Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs, Adina Diaconu, Irina Ciobanu
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Primul chix pentru Rapid în mercato? „Sunt fericit aici, nu plec în altă parte”
Superliga
Primul chix pentru Rapid în mercato? „Sunt fericit aici, nu plec în altă parte”
Simona Halep a pierdut la dublu, în a treia zi a World Tennis League
Tenis
Simona Halep a pierdut la dublu, în a treia zi a World Tennis League

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (72)
10154976492293690
Szasz Andrei  •  10 Septembrie 2019, 22:09

Nu suntem China, care are 20 milioane de jucatori legitimati, tenisul de masa nu e la fel de popular ca tenisul de camp, handbalul, baschetul sau fotbalul, de aceea acest sport e cumva o cenusareasa a sporturilor. Asia domina acest sport, in special China. Europa ar fi pe locul 2 intotdeauna. Nicio echipa din Europa nu poate spera la aurul mondial sau olimpic, poate doar unii jucatori la probe individuale sa emita pretentii. Suedezul Jan Ove Waldner a mai razbit printre chinezi la competitiile mondiale in ultimii 20-30 de ani. De aceea daca am reusi o medalie de bronz la Olimpiada sau la mondiale fara sa avem jucatoare naturalizate din China, ar valora cat una de aur, fara indoiala ! Ar valora chiar mai mult decat aurul la un campionat european !

985779924765935
George Udrescu  •  08 Septembrie 2019, 21:24

Super jocuri, super jucătoare! Felicitari!

visinu
visinu  •  08 Septembrie 2019, 18:33

Bai jurnalistilor, de ce stirea asta nu e pe prima pagina?

Vezi toate comentariile (72)
Comentează