SPORTURI  »  ATLETISM  »  MARATON

UPDATE Sportivul-fenomen abandonat de stat: „Am primit zero lei în două din ultimele trei luni!” » A venit răspunsul Ministerului Sportului

Alexandru Corneschi
Alexandru Corneschi

Articol de - Publicat sambata, 15 octombrie 2022 11:42 / Actualizat sambata, 15 octombrie 2022 12:06

Alexandru Corneschi, cel mai rapid maratonist român, dezvăluie un caz dramatic din sportul românesc. Alex primește o indemnizație lunară derizorie, de care nici măcar n-a beneficiat în august și octombrie!

UPDATE SÂMBĂTĂ 15 OCTOMBRIE. Ministerul Sportului: „Alexandru Corneschi va fi plătit la finalul anului”

Ministerul Sportului a emis azi un comunicat cu privire la situația lui Alexandru Corneschi. Forul condus de Eduard Novak precizează că sportivul va fi plătit la finalul anului, pe baza rezultatelor avute, și că din cauza problemelor financiare, CSM Craiova a decis să sisteze plata sportivilor pentru luna august.

Referitor la postarea realizată de sportivul Alexandru Corneschi pe rețelele de socializare, în data de 12.10.2022, Ministerul Sportului face o serie de precizări, după solicitarea unui punct de vedere din partea clubului unde sportivul în cauză este legitimat. 

Alexandru Corneschi, campion en-titre în proba de maraton (42,195 km), cu șanse reale la doborârea recordului național în această probă, este legitimat la CSM Craiova din anul 2016, după transferul de la CSM Bacău. Începând din luna imediat următoare transferului, a beneficiat de toate condițiile necesare bunei desfășurări a activității sportive de performanță (indemnizație sportivă, susținătoare de efort, condiții de pregătire, semicantonament, concursuri sportive etc.). 

În fiecare an, de la legitimare, până în prezent, Alexandru Corneschi a primit premieri, în baza rezultatelor sportive obținute la concursurile naționale și internaționale, conform H.G. nr. 1.447 din 28 noiembrie 2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cu modificările și completările ulterioare. Spre exemplu, în anul 2021, cuantumul premierii sportivului a fost de 16.230 lei net. Alexandru Corneschi a primit în fiecare lună indemnizație de efort, cu excepția unei singure luni din an, respectiv luna august 2022.

Pe fondul situației financiare de la nivelul clubului, conducerea acestuia, în urma unei discuții cu antrenorii, a decis ca plata sumelor acordate sportivilor pentru august 2022 să fie sistată temporar, urmând a fi reluată începând cu luna septembrie. Cheltuielile făcute de club în vederea asigurării condițiilor de pregătire pentru sportivul Alexandru Corneschi pe anul în curs, până în prezent, sunt în cuantum de 16.400 lei (indemnizații sportive, susținătoare de efort, semicantonamente).

De asemenea, premierea sportivului Alexandru Corneschi pe anul 2022, în urma participării la concursurile interne și internaționale, este în cuantum de 8.750 lei brut, urmând a fi plătită la finalul anului, în funcție de bugetul aprobat. Ministerul Sportului susține performanța sportivă și respectă munca și eforturile pe care sportivii români le fac în pregătirea lor.

- Ministerul Sportului

Alex Corneschi, campion național la maraton: „În august și octombrie am primit zero lei”

Joi, campionul național la maraton a descris pe pagina personală de Facebook situația clubului la care e legitimat, CSM Craiova, rămas pentru a două lună din ultimele trei fără finanțare de la stat!

Gazeta l-a contactat pe Corneschi, în continuare extrem de pasionat de sportul care nu-i întoarce aproape nimic din punct de vedere material. Cu o indemnizație în valoare de 1.500 de lei pe lună, Alex speră să ajungă la Jocurile Olimpice de la Paris. 

În fiecare lună primesc de la club o sumă de bani pentru activitatea mea sportivă, pe baza rezultatelor avute. Luna aceasta a avut aceeași «soartă» ca luna august, zero lei din partea clubului, motivul fiind că nu au primit bani de la Minister!

Toată indemnizația mea înseamnă salariul net minim pe economie (n.r. - 1.500 de lei), iar două luni din acest an au însemnat zero lei”, a spus Corneschi pentru GSP.ro.

Cum se descurcă în aceste condiții? „Sunt legat de tot ce înseamnă sport, alergare, și reușesc să trăiesc muncind ca antrenor de atletism. Tot ce mi s-a întâmplat nu le-am privit ca dificultăți, m-am resemnat cumva sperând că va fi mai bine odată cu obținerea unor rezultate mai bune”.

Corneschi are un vis, Jocurile Olimpice de peste doi ani: „Deși situația actuală i-ar demotiva pe mulți, voi face tot ce ține de mine pentru a fi acolo… Indiferent de susținerea din spate, sper să fiu acolo, în primul rând pentru mine, apoi pentru cei care-mi sunt alături”.

Alex face și o comparație între atletismul din România și cel din străinătate: „Nu știu exact toate condițiile de afară și ce primesc atleții străini pentru rezultate, dar cel puțin au baze de antrenament unde se pot antrena în siguranță și la un nivel înalt. Știu însă că ei sunt mirați de cum noi mai existăm în acest sport...”.

Cum ar fi arătat azi sportivul Alexandru Corneschi dacă ar fi beneficiat de toate condițiile necesare? „Poate nu aș fi ajuns campion olimpic, dar aș fi muncit altfel și cu siguranță rezultatele mele ar fi fost mult mai bune”.

Viitor în sportul de performanță nu văd în altetism, dar mă bucură faptul că oamenii au înțeles importanța sportului. Începe să crească numărul celor care aleargă la nivel amator. Totuși, sper ca într-o bună zi performanța să fie susținută și apreciată de cei de la conducere. Până atunci ține doar de noi să facem sport... pentru noi
Alexandru Corneschi

Alexandru Corneschi, un atlet-fenomen

În luna aprilie, Alexandru Corneschi s-a calificat la Campionatul European de Maraton de la Munchen după un rezultat fabulos: a trecut linia de finiș în 2 ore, 14 minute și 01 secunde, personal best! La European, Corneschi a încheiat cursa pe locul 38 (2 ore, 18 minute, 59 de secunde).

În această lună, Corneschi a câștigat - nicio surpriză - și Maratonul Bucureștiului, a alergat 42 de kilometri în două ore și 16 minute.

Alte performanțe reușite recent de Alexandru Corneschi:

  • Locul 1 la Semimaratonul de la Atena, unde a făcut record de traseu (martie, 2022)
  • Campion Național Maraton (2021)
  • Vice-campion Național Semimaraton (2021)
  • Campion Balcanic Semimaraton (2021)
  • Campion Național 50km cu Record Național (2:52:27) (2021)
  • Campion Național 10km - Șosea (2021)
  • Campion Național 10km - Cros (2021)

Postarea lui Corneschi de pe Facebook: „«Mulțumesc», Ministerul Sportului, o să îngropați de tot atletismul românesc!”

Salutare, aceasta este prima și ultima postare în care mă „plâng” de condițiile sportului din România și aici mă refer la atletism. Probabil știți rezultatele mele din ultima perioada, munca depusă și tot ce înseamnă câștigarea unei medalii sau câștigarea câtorva minute/secunde la o cursă de maraton. 

Astăzi, 12.10, am primit un telefon în care am fost anunțat că nici luna aceasta nu sunt bani la club, după luna august care a avut aceeași soartă. Ca să vă faceți o idee, primeam un salariu minim pe economie, pentru a susține toată această muncă… Repet, nu m-am plâns de banii primiți și am muncit mereu cu drag și cu speranța că va fi mai bine. 

Cum e posibil ca un sportiv medaliat și în continuă ascensiune poate primi 0 ron/lună pentru toată activitatea lui, în condițiile în care o pereche de pantofi de alergare pentru maraton sunt undeva la 800ron iar un masaj minim 100ron, și să nu mai punem în calcul toate celelalte costuri. Sunt dezamăgit de tot ce se întâmplă…. „Mulțumesc”, Ministerul Sportului, o să îngropați de tot atletismul românesc!

Cu sportivitate, Alex Corneschi

Vezi mai multe știri de actualitate:

Reacția casei de pariuri din România, după ce angajații au fost anchetați pentru trucarea cotelor » Prejudiciu de 64.000 de euro

CFR Cluj și-a instalat noul gazon » Cum arată lucrarea de 300.000 de euro

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Superliga
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului
Stiri extrasport
Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Liga 2
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (12)
iiga
iiga  •  17 Octombrie 2022, 18:25

A.Corneschi e in primii 3 romani de la 1500m , pana la 50km si cel mai bun la maraton, pentru ca ceilalti 2 nu se pregatesc inca pentru o proba de maraton, unul dintre ei a fost la Rio cand era baramul mai usor de atins. In sportul asta, cel putin la proba de maraton nu prea sunt albi profesionisti, foarte putini, negrii sunt multi, dar majoritatea supravietuiesc cu putin, majoritatea albilor au un alt job, cazul fericit e sa fie tot in zona asta, cum e si A.Corneschi, antrenor pentru neprofesionisti. Faza e, ca ce ritm are el pe 42km:3.10min/km impresioneaza pe oricine care a alergat peste 1km, sa ajungi la timpul asta iti trebuie talent, multa munca si multa perseverenta, nu ajungi la timpul asta intr-un 1, 2 an oricat de talentat ai fi si cat ai munci, poate daca esti negru si bagi epo si stai si in cantonament la Item, poate ajungi la timpul asta intr-un 1an. De asta e apraciat in lumea alergarii din Romania, cei din afara fenomenului ii cred mai campioni pe Useriu, Rosu sau Coconea, daca i-ai intreba pe Werner, Esca , Moisescu sau Base, ar zice ca ei sunt campionii nostri in sportul asta.

MaxiP
MaxiP  •  14 Octombrie 2022, 00:00

Eu am tot spus ca, cu aceste condiții ale sportivilor e foarte greu sa faci performanta, practic ei nu sunt profesioniști, având majoritatea nevoie de un job pe lângă, apoi se duc și se bat cu profesioniștii. Acum, aurele astea aduse de presa, cu sportivii magnifici, sunt scoase din context, nu zic e tare sa fii maratonist, dar ca ești campion național într-un sport și o proba fără mare concurenta în tara nu te face mare sportiv. Găsim mult mai multe exemple de sportivi cu rezultate internaționale notabile ce sunt în aceeași situație, în care stau pana ajung sa câștige o medalie internațională. Și se judeca greșit, noi răsplătim performanta, dar fără sa credem condiții pt a o obține.

MaxiP
MaxiP  •  13 Octombrie 2022, 23:56
Postat de valentindragobete pe 13 Octombrie 2022, 11:12

***, nu mai fi prost !

Aici are dreptate, nu ca nu intra în primii 20, ceea ce e totuși un rezultat notabil, nu știu dacă o prinde sau dacă se clasează în primii 80.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează