SPORTURI  »  ATLETISM  »  INTERVIU

EXCLUSIV VIDEO Andrea Miklos, încrezătoare înainte de startul la Campionatele Mondiale de atletism în sală: „Îmi plac provocările, sunt gata să dau ce am mai bun”

Andrea Miklos la concursul IAAF indoor de la Ostrava Foto: Imago +12   FOTO
Andrea Miklos la concursul IAAF indoor de la Ostrava Foto: Imago

Articol de , - Publicat joi, 29 februarie 2024 21:10 / Actualizat joi, 29 februarie 2024 21:10

Vineri, 1 martie, încep Campionatele Mondiale indoor, care se vor desfășura la Glasgow. România are o delegație formată doar din atlete, 7 la număr, între ele aflându-se și Andrea Miklos, 24 de ani, cea care vine după o serie de rezultate valoroase în proba sa, 400 m.

În lunile ianuarie și februarie, Andrea Miklos a participat la 7 concursuri în sală, începând cu cel de la Nyiregyhaza, în Ungaria, unde a alergat și la 200 m, și încheind cu competiția din categoria World Indoor Gold Tour de la Madrid, pe care a câștigat-o, stabilind și un record al concursului cu timpul de 51,11 secunde.

Acesta este și cel mai bun rezultat al ei în sală la 400 m, însă pe parcursul acestor întreceri din 2024 și-a îmbunătățit de câteva ori performanța de vârf. Vineri, ea debutează la Campionatele Mondiale indoor, seriile probei sale fiind programate începând cu ora 12:20.

Calificată la Jocurile Olimpice de la Paris, atleta pregătită de Cristi Eșanu și legitimată la CSM București privește cu încredere spre ceea ce urmează, fiind convinsă că ediția 2024 a JO va fi una memorabilă pentru ea.

Andrea a trecut în revistă pentru GSP traseul de până acum, descriind momentele speciale de la Madrid, apoi a vorbit despre ritualul dinaintea unei curse, experiența olimpică și recordul mondial în proba ei.

- Andreea, au fost două luni foarte pline, ianuarie și februarie, pentru tine, multe concursuri, șapte la număr, dar și rezultate pe măsură. Cum a fost perioada aceasta pentru tine?
- Da, în această perioadă într-adevăr am fost destul de încărcată. Am început competițiile în 20 ianuarie în Ungaria, primul concurs cu un 200m și un 400m, și după aceea am continuat în alte țări precum Franța, Spania. Au fost două luni pline, într-adevăr, m-am autodepășit puțin făcând atâtea competiții, însă a și meritat deoarece mi-am făcut de mai multe ori personal best și consider că am ajuns la un nivel destul de bun deja.

- De unde ai pornit?
- 52,70 am alergat prima oară în acest sezon și după aceea am scăzut treptat la 52,3, 51,4 și 51,1 într-un final.

Andrea Miklos vorbește despre sezonul indoor 2024

- Acest 51,11 este un rezultat foarte bun. Te așteptai cumva, știai că pregătirea pe care ai făcut-o te va duce la un moment dat spre un asemenea salt?
- Nu ne așteptam întocmai împreună cu antrenorul, deoarece ne-am axat mult pe sezonul de afară. Ne axăm mai mult pentru Campionatele Europene și Jocurile Olimpice pentru că or să fie foarte devreme, însă am spus că o să alergăm câteva curse în sală și o să vedem cum o să meargă. Și având în vedere că am realizat și baremul pentru Campionatele Mondiale, am spus că o să participăm și acolo.

- Cum a fost la Madrid? E cursa care a încununat practic această perioadă, ai și câștigat-o, ai făcut și rezultatul cel mai bun, ai vreo întâmplare, vreo anecdotă?
- Da, la Madrid a fost special deoarece a fost primul concurs de tip Gold pe care l-am și câștigat. A fost pentru prima oară când am experimentat sentimentul aruncării buchetului de flori la spectatori, autografe, dând numărul la copii. Într-adevăr, a fost ceva mai special, și interviurile multe de după, ceea ce pentru mine nu pot să zic că nu sunt obișnuită, dar a fost ceva plăcut.

- O să pui undeva deoparte trofeul, medalia de acolo?
- Bineînțeles că toate au o valoare specială pentru mine, dar având în vedere că este primul Gold câștigat în sală, are o valoare puțin mai aparte.

Andrea Miklos la antrenament Foto: Raed Krishan (GSP)
Andrea Miklos și antrenorul Cristi Eșanu Foto: Raed Krishan (GSP)
Andrea Miklos la antrenament Foto: Raed Krishan (GSP)
Andrea Miklos și antrenorul Cristi Eșanu Foto: Raed Krishan (GSP)
Andrea Miklos la antrenament Foto: Raed Krishan (GSP)
+7 FOTO

- Acum urmează Campionatele Mondiale în sală. Cum privești competiția aceasta? Ce scop ai acolo?
- O privesc cu foarte multă încredere, deoarece având în vedere că nu mi-am planificat această competiție, a venit așa, pe neașteptate, dar mie îmi plac foarte mult provocările de acest gen și sunt gata să mă duc acolo și să dau tot ce am mai bun.

- Au trecut destul de mulți ani de când România nu a mai luat o medalie la Mondialele indoor. Practic de la ediția la care și tu, împreună cu ștafeta de 4x400, ai cucerit acel bronz în 2016. Crezi că e un moment în care atletismul românesc ar putea să mai urce pe podium la o competiție importantă?
- Posibilitate oricând există, deoarece în ziua concursului nu se știe fiecare în ce formă este, cum se prezintă, care sunt emoțiile fiecărui sportiv. Fiecare gestionează lucrurile astea diferit și consider că fiecare are șanse egale în acel moment să facă o performanță bună. Și eu nu pot să exclud obținerea unei medalii de către delegația României.

- Ai un ritual înainte de concurs, sunt niște lucruri pe care le faci într-o anumită ordine, ceva care să-ți dea un confort, o liniște?
- În mod normal nu am ritual anume, bine stabilit. Încerc să fiu cât mai liniștită, să mă gândesc la lucrurile pe care le am de făcut în ziua respectivă și în cursă, încerc să-mi vizualizez cursa mental, și nu în ultimul rând și la încălzire am o gândire pozitivă și știu că o să dau tot ce am mai bun. Și cred mult și în Dumnezeu, că e cu mine.

Andrea Miklos despre experiența olimpică și recordul mondial la 400m

- Este an olimpic, ai mai avut o experiență olimpică, erai foarte tânără la Rio, aveai doar 17 ani, acum mergi la Paris, cu ce așteptări?
- Da, dacă e să mă gândesc acum față de ediția de la Riom am progresat foarte mult. Din acest punct de vedere privesc altcumva lucrurile, mai ales că acum sunt și individual la 400m, ceea ce nu se poate compara cu o ștafetă, când ești într-o echipă. Pot să spun că acum sunt mult mai încrezătoare în propriile forțe și consider că ediția aceasta a Jocurilor o să fie memorabilă pentru mine.

- Ce reții din atmosfera de acolo, Satul Olimpic, toată aglomerația, toată gălăgia, toată forfota aceea, este o competiție unică, cu care se întâlnești la distanță de niște ani?
- Păi, dacă e să ne gândim, fiecare sportiv tânjește după Jocurile Olimpice, deoarece este competiția supremă. Orice sportiv își dorește să ajungă în acel punct al carierei în care să participe măcar la o ediție a Jocurilor Olimpice, având în vedere că se țin din patru în 4 ani, deci nu foarte des. Da, este experiență unică pe care nu pot s-o descriu în cuvinte, dar care trebuie trăită măcar o dată în viață.

- Recordul mondial în proba ta este unul care, cel puțin în aer liber, rezistă de foarte, foarte mulți ani. Cel indoor a fost bătut anul trecut de Femke Bol, te raportezi cumva la această performanță te gândești, acela e vârful, unde sunt eu?
- Ideea este că la 400m recordul mondial este unul din cele mai vechi, de care nici nu prea s-a apropiat cineva fiindcă este extraordinar de tare. Au fost alergați acești timpi prin anii 80. Dar dacă e să ne raportăm la performanțe în ziua de azi, dacă ai un timp de sub 50s, deja te afli în top. Dacă timpul tău cel mai bun începe cu 49, ești cineva mare în atletism.

50,67secunde este rezultatul cel mai bun în aer liber reușit de Andrea Miklos anul trecut, la Chorzow (Pol)

- Ce urmează pentru tine după aceste Campionate Mondiale?
- O să ne deplasăm în Africa de Sud pentru un stagiu de pregătire de 3 săptămâni, după care o să revenim și o să ne pregătim mai departe în Muntenegru, în Bar, și după aceea deja ușor-ușor, în mai începem competițiile fiindcă bat la ușă Campionatele Europene și apoi Jocurile Olimpice.

Rezultatele reușite de Andrea Miklos până acum în sezonul indoor

  • 20 ianuarie Nyiregyhaza » locul 1 (finala 1) » timp 52,70s
  • 30 ianuarie Ostrava » locul 1 (finala 2) » timp 52,39s
  • 3 februarie Metz » locul 2 (finala 1) » timp 51,41s
  • 10 februarie Lievin » locul 2 (finala 2) » timp 51,23s
  • 13 februarie Belgrad » locul 1 (finala 1) » timp 51,86s
  • 23 februarie Madrid » locul 1 (finala 1) » timp 51,11s

România la Mondialele indoor 2024

La Campionatele Mondiale indoor de la Glasgow, pe lângă Andrea Miklos vor mai fi prezente: Alina Rotaru-Kottmann (săritura în lungime), Claudia Bobocea (800 m, 1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Andreea Taloş (triplusalt), Diana Ion (triplusalt) şi Petronela Simiuc Burr (1.500 m).

La ultima ediţie a Campionatelor Mondialelor indoor, care au avut loc la Belgrad în 2022, România a avut o delegație formată din 11 atleți, iar cea mai bună performanță a fost înregistrată de Claudia Bobocea, locul 9 la 1.500 m.

Citește și:

Satul Olimpic de la Paris a fost inaugurat, iar președintele Macron a asigurat că va înota în Sena
INAUGURARE
Satul Olimpic de la Paris a fost inaugurat, iar președintele Macron a asigurat că va înota în Sena
Tot ce trebuie să știi despre  noul sezon de Formula 1 » Calendarul complet, echipele + Miza pentru sezonul viitor
SEZONUL 2024
Tot ce trebuie să știi despre noul sezon de Formula 1 » Calendarul complet, echipele + Miza pentru sezonul viitor
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează