SPORTURI  »  ATLETISM  »  TAS

Povestea românului care a câștigat apelul la TAS într-un caz de dopaj » I s-a anulat o suspendare de doi ani

Cătălin Mihu și medaliile cucerite la concursurile naționale FOTO Gazeta Sporturilor
Cătălin Mihu și medaliile cucerite la concursurile naționale FOTO Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat joi, 08 februarie 2024 12:35 / Actualizat joi, 08 februarie 2024 14:29

Atletul Cătălin Mihu a obţinut în 2008 la Lausanne anularea unei suspendări pentru dopaj. El a făcut apel la TAS împotriva Agenţiei Naţionale Anti-Doping și a avut câștig de cauză. Simona Halep speră și ea la un verdict favorabil.

  • Context: Pe 12 septembrie 2023, Tribunalul Independent Sport Resolutions a găsit-o vinovată pe Simona Halep pentru două încălcări ale regulamentului antidoping: utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și suspiciunea că ar fi utilizat metode / substanțe interzise pe durata sezonului 2022.
  • Suspendarea primită din partea Sport Resolutions a fost drastică, 4 ani. 
  • Simona Halep a înaintat apel la TAS și va fi audiată în perioada 7-9 februarie. Românca speră la o reducere a pedepsei.
  • 6 octombrie 2026 ar fi data la care suspendarea Simonei Halep ar expira, dacă TAS nu schimbă decizia.

Zilele acestea Simona Halep și avocații săi sunt în mijlocul audierilor la TAS.  Românca speră la o reducere a pedepsei de patru ani pe care a primit-o din partea Sport Resolutions. Înaintea ei un român a reușit anularea pedepsei pe care o primise. 

Cătălin Mihu nu este un nume foarte cunoscut în sportul românesc, dar în 2008 cazul său a făcut multă vâlvă, atletul reușind să primească o decizie favorabilă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Atletul legitimat la Steaua a câştigat un singur titlu naţional, în sală, la 800 metri, pe 11 februarie 2007. La concursul de atunci, de la Bucureşti, a fost testat de Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) de două ori. Rezultatul: concentraţia de testosteron din organism (19) mai mare decât normalul (mai mic de 4).

A primit o suspendare de doi ani, dar Cătălin Mihu a mers mai departe și a făcut apel la TAS, care s-a oferit să-i plătească un avocat pentru a se apăra corect!

A existat un viciu de procedură

Decizia Tribunalului de la Lausanne a venit pe data de 11 iulie 2008, una care  s-a pronunţat după o singură şedinţă. Textul motivării deciziei a fost unul scurt şi clar. 

Se specifica faptul că se anulează deciziile ANAD privind suspendarea pe o perioadă de doi ani a sportivului Cătălin Mihu, cel care și-a încheiat cariera sportivă după acel episod la 26 de ani.

Simona Halep la TAS, ziua #2 » Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv! De ce a stat doar o oră în sală
AUDIERI HALEP
Simona Halep la TAS, ziua #2 » Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv! De ce a stat doar o oră în sală

TAS şi-a argumentat decizia prin existenţa unui viciu de procedură. Conform regulamentului, ANAD ar fi trebuit să-l monitorizeze 3 luni pe atlet pentru a vedea dacă surplusul de testosteron constatat e cauzat de administrarea de substanţe interzise sau este produs în mod natural de organism. Acest lucru nu a fost însă efectuat pînă la capăt de ANAD.

Greşelile ANAD

În spatele succesului de la TAS al lui Cătălin Mihu a stat doctorul Ioan Drăgan, unul dintre cei mai buni specialişti în medicina sportivă din România şi fost preşedinte al Comisiei Antidoping. Acesta, în calitate de şef al comisiei medicale a FR Atletism, a fost delegat pentru a-i asigura lui Mihu asistenţă tehnică în relaţia cu ANAD.

 „Agenţia noastră a făcut două greşeli majore. Prima a fost eroarea din buletinul probei prelevate pe 11 februarie, în care este precizată altă dată: 6 decembrie 2006!", a povestit în 2008 Ioan Drăgan.

Apoi, dezvăluia:  „ANAD nu a dus pînă la capăt monitorizarea de 3 luni pentru realizarea profilului anatomic lui Mihu, în condiţiile în care rezultatul de la Madrid a confirmat faptul că e vorba de administrare de steroizi endogeni, adică de substanţe ce pot fi produse în mod natural de organismul uman".

Pentru procesul de la TAS cu Cătălin Mihu, conducerea ANAD a apelat la un avocat din străinătate, însă acesta nu a reușit să combată apărarea atletului.

 „ANAD consideră sentinţa emisă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv ca fiind incorectă, de altfel, tot procesul derulat la TAS nu s-a desfăşurat conform prevederilor statutare ale acestuia", se arăta într-un comunicat ANAD de la aceea vreme.

Sportivi români importanți în fața TAS

Printre sportivii români cunoscuți care au ajuns în fața TAS, pe lângă Simona Halep, se numără atleta Mihaela Melinte, care a invocat 11 vicii de procedură, dar nu a avut câștig de cauză, ea prezentându-se în fața unui complet ad-hoc la JO de la Sydney, la fel ca Andreea Răducan.

Melinte a fost depistată pozitiv la nandrolon într-un concurs din luna iunie, dar nu a fost notificată despre proba pozitivă decât pe 27 septembrie 2000, atunci când se afla pe stadion și urma să intre în calificările probei de aruncarea ciocanului. Melinte a fost suspendată doi ani și nu a mai concurat la JO.

Răducan a avut un test pozitiv la pseudoefedrină după concursul de la individual compus pe care l-a câștigat. Gimnasta nu a suferit alte sancțiuni decât pierderea medaliei de aur.

VIDEO Prima zi la TAS: cum a apărut Simona Halep la audieri! Cine sunt „agenții CIA” din jurul sportivei noastre

Citește și: 

Decizia arbitrală de la TAS în cazul Kamilei Valieva » Deși are 17 ani, a fost judecată ca un atlet adult
TAS
Decizia arbitrală de la TAS în cazul Kamilei Valieva » Deși are 17 ani, a fost judecată ca un atlet adult
Ion Țiriac știe ce verdict va da TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Mă îndoiesc!”
HALEP, AUDIATĂ LA TAS
Ion Țiriac știe ce verdict va da TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Mă îndoiesc!”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează