SPORTURI  »  ATLETISM  »  DECES

Discul nu mai zboară » A murit Argentina Menis

Argentina Menis în costumul oficial al delegației României de la Munchen și cu medalia de argint la gât
Argentina Menis în costumul oficial al delegației României de la Munchen și cu medalia de argint la gât

Articol de - Publicat sambata, 04 martie 2023 08:41 / Actualizat sambata, 04 martie 2023 08:41

Argentina Menis, vicecampioană olimpică la Munchen 1972 și europeană la Roma 1974, s-a stins ieri, 74 de ani, după o viață dedicată sportului și clubului Dinamo.

Era întotdeauna o apariție imposibil de ignorat. Originală, cu coafuri și machiaj deosebite, mereu zâmbitoare. Era însă, peste toate, o atletă care a atins culmi mari, aproape cele mai mari ale performanței în proba sa, aruncarea discului, într-o perioadă de mare concurență cu sportivele URSS, RDG sau Bulgaria. Ieri s-a stins din viață, la 74 de ani împliniți pe 19 iulie 2022, a anunțat clubul Dinamo, căruia i-a rămas fidelă și după retragerea din activitate, până la capăt.

A murit Argentina Menis

În cariera sa sunt câteva puncte strălucitoare, dar vârful îl reprezintă cucerirea argintului olimpic în 1972, pe Stadionul Olimpic din Munchen. Era deja într-o rivalitate care s-a prelungit peste timp cu sovietica Faina Melnik, cea care și avea să câștige medaliat de aur. Menis s-a calificat cu cea mai bună aruncare, 61,58 m, nou record olimpic, bătându-l pe cel stabilit cu patru ani înainte, în Mexic, de Lia Manoliu. În finală s-a oprit la 65,06 m, în timp ce Melnik a urcat la 66,62 m, bătând și recordul.

Și totuși sunt mai mai bună! Priviți-mi seria! A avut mare noroc Faina. A fost și prea cald. Priviți-mi încercările! Am învins-o de patru ori în cele șase încercări. Valeria Bufanu ne-a și calculat media”, declara după finală Argentina, așa cum apare în cartea „Jocurile Olimpice Munchen 1972” de Ilie Goga și Victor Bănciulescu. 

„Eu am peste 63. Ea are mai puțin de 62. Firește, îmi pare rău că am pierdut, dar acesta este sportul. Până în clipa finalei, eu aveam două victorii asupra ei, veți spune că toate astea nu contează. E adevărat. Importantă e medalia. A mea e doar de argint. Dar e o medalie frumoasă, obținută pe Stadionul Olimpic”, spunea atleta română.

Tot Melnik a învins-o și în finala Campionatelor Europene de la Roma 1974, 69,00 m față de 64,62 m, cât a reușit Menis pentru medalia de argint. La fel se întâmplase în 1973, la Universiada de la Moscova, Faina câștiga, în timp ce la ediția din 1975, de la Roma, o învingea bulgăroaica Maria Vergova. O carieră poleită cu argint, dar cât de prețios!

A reușit să o depășească însă atunci când a stabilit recordul mondial de 67,32 m, pe 23 septembrie 1972, la Constanța. Melnik îl bătuse înainte de 5 ori și avea să o facă apoi încă de alte 6, însă Argentina Menis a rămas singura româncă din istorie care a deținut recordul lumii în această probă. 

De acum, discul de argint se odihnește. Înmormântarea fostei mari atlete va avea loc luni, la cimitirul Bellu catolic.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
danglumetu
danglumetu  •  04 Martie 2023, 09:06

a trebuit sa luati ceva ''injuraturi'' acum o juma' de ora ca sa publicati un articol al...luminitei paul! drejanii, stucanii, riurenii, geambasii etc, n-au avut la angajare in bibliografie decit jj si mm? macar ''patriarhul'' ioanitoaia avea obligatia sa-si aminteasca! sa va fie rusine!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează