Articol de Andra Mocanu - Publicat luni, 27 noiembrie 2023 15:38 / Actualizat luni, 27 noiembrie 2023 18:29
Mari Fica, atletă premiată cu 120 de medalii, kinetoterapeut și fostă concurentă la Survivor România, a fost invitata lui Costin Ștucan la ediția GSP Live din 27 noiembrie. Proba predilectă a atletei este de 400 m garduri.
Mari Fica spune că viața de atlet în România este foarte grea și a vorbit despre problemele de sănătate pe care le întâlnește des la pacienții săi.
Mari Fica: „Nu poți să supraviețuiești în România doar din atletism”
„Nu poți să supraviețuiești în România doar din atletism, doar dacă ești la un nivel de elită, dar trebuie să fii susținut. În România, ca să ajungi la acel nivel e dificil din punct de vedere financiar.
Atletismul nu este foarte susținut, căutăm printre blocstarturi pe stadion să vedem dacă găsim unul care nu este stricat să putem face niște plecări. Nu avem condițiile necesare, eu ca să pot să-mi perfecționez startul am nevoie de un blocstart constant, noi vedem cele mai bune blocstarturi la competiție direct, alea de la antrenament sunt stricate.
Îți trebuie nu știu câte competiții ca să ajungi să faci un start corect. Dacă stai să te gândești să duci un copil la atletism în prima lui perioadă ca sportiv, îl va dezvolta foarte bine motric și poate alege ulterior ce sport vrea să practice, sau poate chiar este elită în atletism. Avem câțiva sportivi foarte buni, au făcut record național, dar pot să fie și mai buni dacă ar avea condițiile optime”.
VIDEO. Mari Fica: „Nu poți să supraviețuiești în România doar din atletism”
Mari Fica: „Oamenii care aleargă fără să se încălzească înainte greșesc”
„Pacienții mei au probleme cu tot ce înseamnă postura, sunt cifotici majoritatea. Ori au scolioză, sunt cu un umăr mai sus pentru că stau mult la birou, la nivel lombar la fel, stau pe scaun mulți dintre ei și nu stau deloc corect. În ultima vreme am întâlnit uzuri la nivelul genunchilor, pentru că sunt oameni care stau la birou și au tendința de a face mișcare, să iasă din rutină.
Se duc și aleargă în parc neîncălziți, fără să știe foarte bine cum să alerge. Dacă stai pe scaun 10-12 ore, toată partea posterioară este inactivă și tu te duci să alergi cu o zonă activă doar pe partea din față. Toată uzura se duce pe genunchi, oamenii aleargă direct neîncălziți, toate șocurile le repartizează pe zona genunchilor, glezne sau lombar.
Mulți dintre ei se duc și aleargă cu genunchii în față, cu presiune pe genunchi, nu știu să împimgă în sol. Recomand o încălzire, o formă dinamică, un stretching dinamic, e ca și cum ai face stretching sub formă de exercițiu, asta pentru că vascularizează mai bine țesutul și îți stimulează puțin contracția ca să activeze zonele predominante în alergare.
Câteva abdomene, câteva ridicări pe vârfiuri și apoi se merge la alergat. O încălzire de 20 de minute e mai bună, decât de loc. Noi, atleții, la competiție facem încălzire timp de o oră. Mersul pe jos 30 de minute este o alternativă, spre exemplu, eu când mă duceam la antrenament mă duceam pe jos, deși stăteam la două stații de stadion”.