Articol de Daniel Grigore - Publicat marti, 26 martie 2024 18:00 / Actualizat marti, 26 martie 2024 21:56
Jasmin Paris (40 de ani) este prima femeie care termină în timp util Barkley Marathons, una dintre cele mai dificile curse de ultramaraton din lume, o întrecere exclusivistă prin parcul Frozen Head din Tennessee, SUA, care presupune ca participanții să parcurgă 100 de mile, aproximativ 161 de kilometri, în 60 de ore.
Din 1989, prima ediție a Barkley Marathons în formatul actual, de 100 de mile, doar 20 de oameni reușiseră să parcurgă întreaga distanță în mai puțin de 60 de ore, timpul-limită impus de cocreatorii Gary Cantrell și Karl Henn.
Până în acest an, nicio femeie nu trecuse linia de finiș în timp util. Zilele trecute, britanica Jasmin Paris, lector veterinar la Universitatea din Edinburgh, a reușit imposibilul, oprind cronometrul la 59 de ore, 58 de minute și 21 de secunde, cu numai 99 de secunde înainte să expire timpul.
VIDEO: Jasmin Paris, prima femeie care termină Barkley Marathons
„Aproape am leșinat. Problema nu este distanța de 100 de mile, ci terenul”, a reacționat Jasmin după ultramaraton, conform The Guardian.
Traseul, împărțit în 5 bucle a câte 20 de mile fiecare, cuprinde o diferență totală de nivel, adică urcări și coborâri de 16,5 kilometri în total. Doar 35 de persoane primesc dreptul de a participa la fiecare dintre ediții, mecanismul fiind unul cu totul inedit. Nu există un site pentru înscriere, ci alergătorii trebuie să-l convingă pe directorul evenimentului, Gary Cantrell, că merită să ia startul la anevoioasa întrecere.
„Simțeam că fie voi ajunge la finiș, fie mă voi prăbuși chiar în fața lui. Era ca un tunel de vuiet în fiecare parte, nu mă puteam concentra, totul îmi era neclar”, își amintește Jasmin despre ultimii metri ai cursei.
A avut halucinații!
Traseul este gândit pentru a forța participanții la maximum. Relatările alergătoarei britanice stau mărturie: „Imediat după start am urcat o pantă atât de abruptă încât se întâmpla să-mi alunece picioarele, apoi trebuia să o iau de la capăt. Pe anumite porțiuni urcam pe burtă! Pe deasupra, în acest an a existat o secțiune nouă, utilizată în trecut pentru minerit. Era acoperită cu mărăcini, ne-a făcut praf picioarele”.
60 de ore de efort fizic intens, aproape fără odihnă, reprezintă rețeta perfectă pentru efecte secundare. În cazul lui Jasmin, a fost vorba despre halucinații.
„Am văzut o grămadă de oameni în pelerine negre, urcau același deal precum mine, dar erau mereu la ceva distanță. Era bizar, provocau o senzație sinistră. Întotdeauna în astfel de curse văd și animale, copaci care arătau ca lei, câini mari sau porci culcați la pământ”, spune ea.
Concluzia? „Este cel mai dificil lucru pe care l-am făcut vreodată. Când am terminat, m-am prăbușit. A trebuit să respir din greu 5 minute pentru a-mi reveni, niciodată nu mai avusesem un asemenea deficit de oxigen”.
A fost a treia încercare a britanicei de a termina Barkley Marathons. În total, 5 participanți au trecut linia de finiș în sub 60 de ore în acest an: pe lângă Jasmin, Ihor Verys (ucraineano-canadian), John Kelly (SUA), Jared Campbell (SUA) și Greig Hamilton (Noua Zeelandă).
Pentru Campbell a fost al patrulea finiș al acestui ultramaraton, un record absolut.
Ce am mâncat? Doar bananele funcționează pentru mine când fac astfel de lucruri nebunești. Am încercat să am la mine un amestec de sărat și dulce, inclusiv brânzeturi, sandvișuri cu murături, pizza, frittata, Snickers și flapjacks (n.r. - batoane dulci, de ovăz). Este foarte greu să mănânci, așa că trebuie să mănânci ce poți.
Jasmin Paris