Articol de Luminița Paul - Publicat duminica, 27 august 2023 22:20 / Actualizat duminica, 27 august 2023 22:24
Americanul Noah Lyles a reușit la Campionatele Mondiale de la Budapesta ceva ce ultima dată făcuse Usain Bolt în 2015: aur la 100 m, 200 m și ștafeta de 4x100 m. Armand Duplantis a încercat să bată recordul la săritua cu prăjina, iar Chase Ealey, excentrica aruncătoare de greutate, a câștigat după o importantă schimbare de tehnică
Noah Lyles, 26 de ani, a cucerit medaliile de aur la Budapesta în cele trei probe de sprint, cele mai spectaculoase, 100 m, 200 m și ștafeta de 4x100 m, la ultima alături de compatrioții Christian Coleman, Fred Kerley și Brandon Carnes.
Cel mai recent reușise același lucru Usain Bolt în 2015, la ediția CM disputată la Beijing, după ce bifase tripla scânteietoare și la Moscova 2013 și Berlin 2009. Alți atleți cu tridentul aurit sunt americanii Tyson Gay la Osaka 2007 și Maurice Greene la Sevilla 1999.
La 200 m s-a impus pentru a treia ediție la rând, demonstrând că este stăpânul distanței. Totuși, Lyles, 26 de ani, a abordat proba sa favorită într-o manieră diferită.
Noah Lyles: „Nu mi se cuvine victoria, trebuie s-o obțin”
„Știam că sunt mulți cei care veneau cu ideea de a-mi răpi această oportunitate și, sincer, au abilitățile să o facă, după ce s-a întâmplat la Tokyo”, a punctat el, referindu-se la JO 2020, unde a sosit al treilea.
„Mi-am spus că nu trebuie să mai cred că mi se cuvine victoria. Trebuie să o obțin. Dacă am câștigat de două ori la rând nu înseamnă că îmi aparține”, a conchis sprinterul multidecorat.
Cursa de aur a lui Noah Lyles la 200 metri
Tentat de recordul mondial
Stăpânul actual al probei de săritură cu prăjina, Armand Duplantis, a semnat sâmbătă al doilea său triumf consecutiv la Mondiale, trecând peste ștacheta înălțată la 6,10 metri pentru a-și asigura medalia de aur.
Tânărul în vârstă de numai 23 de ani a rămas apoi singur în concurs, cu încercări la dispoziție, pe care le-a folosit pentru a căuta un nou record mondial.
A avut trei tentative la 6,23 metri, una mai bună decât cealaltă, dar fără să poată lăsa ștacheta neatinsă. Ar fi fost al șaptelea record din cariera sa încă foarte fragedă.
„Probabil că a fost cea mai nebunească atmosferă în care am concurat până acum, înseamnă mult pentru mine că am reușit să transform săritura cu prăjina într-un show pentru public”, a spus la final cel alintat Mondo.
„Aproape că am simțit ca și cum aș fi fost pe stadionul din Stockholm, atât de mulți suporteri suedezi au fost în tribună. Asta te ambiționează”, a adăugat el.
Duplantis a îmbunătățit deja recordul lumii anul acesta, pe 25 februarie, la Clermont-Ferrand, 6,22 metri. Anul trecut a reușit să-l corecteze de trei ori din martie până în iulie, iar în 2020 de două ori, începând cu o săritură de 6,17 metri la Torun (Polonia), în februarie.
Suedezul născut în SUA a stabilit și cinci recorduri mondiale indoor.
17 recordurimondiale în aer liber și 18 indoor a stabilit ucraineanul Sergey Bubka, acum în vârstă de 60 de ani, din 1984 până în 1994, ducându-l până la 6,14, respectiv 6,15 m
„Am plâns, fața mea e un dezastru!”
Excentrica americancă Chase Ealey și-a apărat titlul cucerit anul trecut la Eugene în proba de aruncare a greutății, reușind cel mai bun rezultat al ei din acest sezon în a cincea aruncare, 20,43 metri.
Reușita lui Ealey este cu atât mai prețioasă cu cât a fost realizată după o schimbare importantă de tehnică.
„Sunt și mai mulțumită decât anul trecut pentru că nu mi-a fost ușor să-mi pun tehnica în ordine. Dar și când s-a legat totul la momentul potrivit – a fost perfect”, a declarat ea, citată de Reuters.
„Mi-am asumat acest risc pentru că vreau să mă prezint și mai bine la Jocurile Olimpice de la Paris. Sper ca pe viitor să fac concursuri mai consistente, mai constante”, a spus Chase, 29 de ani, singura care a aruncat peste 20 de metri în finală.
„Am alergat spre mama și amândouă am început să plângem”, a povestit americanca. „Acum fața mea e un dezastru!”, a adăugat Ealey, care în timpul concursurilor este machiată abundent.