Articol de GSP - Publicat vineri, 23 noiembrie 2018 11:16
La jumătatea lui septembrie, când priveați în altă parte, atletismul ne-a servit din nou una groasă. Francezul Kevin Mayer a spulberat recordul mondial la decatlon al dublului campion olimpic american Ashton Eaton (9045 puncte) cu o performanță incredibilă, 9126 de puncte. Incredibilă în acest caz înseamnă chiar de necrezut.
- Vladimir Moraru, specialist în atletism, este stabilit în Statele Unite din 1984, când "a fugit" din delegația română deplasată la JO de la Los Angeles.
Mayer era recunoscut, după retragerea lui Eaton, acum doi ani, drept urmașul legitim. A câștigat medalia de argint la JO de la Rio în 2016 și a cucerit titlul mondial anul trecut, la Londra. Avea talent, dar nimeni nu-l bănuia Superman.
În 2012, când a dat nasul cu elita mondială, se clasase al 15-lea la JO de la Londra, fără să atingă 8000 puncte. Efortul lui olimpic la debut includea 11,32s la 100 m, 7,17m la săritura în lungime, 15,59s la 110 metri garduri sau 4,70 m la săritura cu prăjina. Nimic de scris acasă, un început mai degrabă modest.
În anul următor, la CM de la Moscova, unde se clasează al 4-lea, Mayer aleargă "suta" în 11,27. Era, clar, un tip fără viteză, fără explozie, condamnat de sistemul de punctaj. Dar la 15 septembrie, el a început decatlonul de la Talence cu un spectaculos record personal, 10,55 la 100 metri cu vânt potrivnic. Știm însă că viteza vine de Sus, te naști cu ea, după 22-23 de ani progresul e minim. Cine nu aleargă sub 11 secunde la 24 de ani nu va alerga niciodată 10,55.
Propulsat de acest start uluitor, Mayer și-a îmbunătățit alte trei recorduri personale, și-a egalat cele mai bune performanțe obținute vreodată într-un decatlon în alte trei, luând un avans de 205 puncte avans față de Eaton 9045. Du jamais vu! Dacă ar fi alergat, în spiritul celor două zile - magice? rău mirositoare? - un timp aproape de recordul lui personal (4:18.04), acest dubios 9126 ar fi fost un ridicol 9250 puncte, de neatins în următorii 30-40 de ani.
În evoluția atletismului, hoții sunt iar înaintea vardiștilor. Presa mondială a consemnat recordul, primul al unui francez în istoria decatlonului, dar s-a ferit ca de dracul să-l comenteze. Nimeni nu s-a întrebat când și-a vândut Mayer sufletul diavolului și nici cine este Mefisto.
Jérome Simian, preparatorul fizic al lui Mayer, iese singur în față și publică, pe web site-ul propriu (SynapticAthletics.com), o poveste intitulată cu modestie "Construind Cel Mai Mare Atlet al Lumii". Fără teama că alții i-ar putea fura secretele, m. Jérome povestește cum l-a făcut om pe Kevin. Când s-au întâlnit, acum aproape 5 ani, Mayer era de aproape 10 ani în grija celor mai buni antrenori la centrul național de pregătire pentru probe combinate. Aceștia l-au învățat, spune Simian, "ceva tehnică", dar pentru a ajunge unde trebuie, Kevin avea nevoie de altceva.
Gurile rele spun, chiar pe franțuzește, că Simian îl dopează pe Mayer. Nu știu, nu mă bag. Cred doar că 9126 nu se poate, atleticește, din materialul cu care am pornit la drum, nu se poate ca în două zile cum nu a mai avut nimeni în istoria sportului să devii excepțional în toate probele.
E mai ușor să reconciliezi ce nu se poate reconcilia când afli că Simian a "învățat" forța și viteza cu care l-a reinventat pe Mayer chiar de la izvor, în aventura-i transatlantică formativă acum mai bine de un sfert de secol. Forța, de la Charles Poliquin, un canadian guru al bodybuildingului, care a lucrat cu sportivi olimpici, jucători în NFL, NHL și narcisiști particulari, după ce se va fi îndopat el însuși cu steroizi, visând să ajungă ca Arnold Schwarzenegger. A murit la 57 de ani, se pare de infarct, la 10 zile după recordul lui Mayer.
Viteza, de la Charlie Francis, cel care l-a inventat pe Ben Johnson. Da, acel Ben Johnson... Qui se ressemble s'assemble, cine se aseamănă se-adună; nu zic, dar spun.