Articol de GSP - Publicat miercuri, 19 iunie 2019 18:40
TAS a aprobat decizia Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism, conform căreia atleta Caster Semenya, 28 de ani, trebuie să ia medicamente pentru a controla nivelul de testosteron dacă vrea să concureze în continuare la feminin.
Semenya spune că nu le va permite reprezentanților forului internațional „să mă mai folosească vreodată, pe mine sau corpul meu”.
Caster Semenya a acuzat Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism că a folosit-o ca pe un cobai și a făcut experimente pe ea, forțând-o să ia medicamente pentru a controla nivelul de testosteron.
Dubla campioană olimpică la 800 de metri a atacat Federația, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a publicat un comunicat de 163 de pagini în care explică de ce a decis împotriva ei luna trecută.
Semenya vrea să facă apel la hotărârea ca ea să ia medicamente dacă mai vrea să concureze la nivel profesionist la feminin și a declarat că refuză vehement să facă acest lucru.
„Federația m-a folosit în trecut ca pe un cobai, pentru a vedea cum funcționează respectivele medicamente. Chiar dacă acele pastile hormonale mi-au făcut rău tot timpul, Federația vrea acum să forțeze folosirea lor, indiferent de consecințe, care oricum nu sunt cunoscute. Nu le voi mai permite să mă folosească, pe mine sau corpul meu. Dar sunt îngrijorată pentru alte atlete ca mine, care vor fi obligate să facă asta pentru a concura. Nu se poate întâmpla așa ceva, atât timp cât nu se cunosc efectele negative!”, spune Semenya.
În raportul TAS scrie că Semenya este „biologic bărbat” și că ea și alte atlete care au aceste probleme medicale trebuie considerate astfel.
Se notează și că medicamentele au afectat-o fizic și psihic pe sportiva sud-africană, care a suferit dureri abdominale constante și febră.
TAS a explicat și motivul pentru care a decis în favoarea Federației internaționale: nivelul ridicat de testosteron la femei aduce avantaje în putere și tonus începând de la pubertate și regula de a trece la tratament medicamentos este „necesară și rezonabilă pentru a păstra competiția feminină corectă. Sportul este unul dintre puținele sectoare ale societății în care biologia trebuie să vină înaintea identității sexuale, pentru a menține fair-play-ul”.