SPORTURI  »  AUTO  »  RALIURI

GALERIE FOTO Intră în istorie! Trei studenți români participă în Campionatul Național de Viteză cu o mașină construită de ei » Ajunge la 100 km/h la fel de repede ca un Lamborghini Diablo

Articol de GSP - Publicat luni, 04 ianuarie 2016 16:11

Trei studenţi români şi-au construit propria maşină de curse, iar în acest an vor debuta în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă.

Cyclon, invenţia lui Robert Barabas, Sebastian Aftanasă şi Ioan Gavriloaie, atinge atinge suta de kilometri în 4,1 secunde, dezvoltînd o putere de 425 de cai şi un cuplu de 569 Nm.

Totul a început acum trei ani cînd aceştia au decis ca proiectul lor de licenţă la Universitatea Transilvania să fie chiar o maşină. Notaţi cu 10 după ce şi-au uimit profesorii, aceştia au luat în serios totul şi, din 2016, "Furia Roşie" va ieşi pe circuit.

Robert Barabas, multiplu campion naţional de karting şi iniţiatorul proiectului, va fi pilotul echipei Cyclon Motorsport în sezonul care stă să înceapă asta după ce şi-a făcut m]na în 2015 pe o Dacia Logan şi un Peugeot.

“Ca debutant în campionatul naţional, nu aveam dreptul să conduc o maşină aşa puternică. Acum, fiindcă am deja un an de experienţă, putem să folosim maşina noastră”, a spus Robert Barabas pentru Gazeta Sporturilor.

"Gîndul nostru este să încheiem cît mai multe etape cu succes fără să avem parte de evenimente neplăcute", spun la unison cei trei studenţi.

Povestea unui proiect ambiţios

Deşi iniţial părea doar ideea fantezistă a unui student, proiectul Cyclon a prins contur, iar acum stă la baza unui alt vis.

„Aveam un motor hemi în garaj şi mă gîndeam ce frumos ar fi dacă aş construi o maşină. Apoi, acum două veri am fost în SUA unde am achiziţionat o instalaţie electrică «Stand Alone» şi un «ECU» pentru acest motor.

Am venit acasă, Sebastian şi Ion abia aşteptau să începem treaba, erau la fel de încîntaţi ca şi mine. A fost un proiect dificil, însă a fost şi distractiv, nici n-am simţit cum trece timpul, deşi am pierdut nenumărate nopţi în garaj lucrînd la maşină.

Au fost şi momente cînd nu credeam că vom termina totul la timp, dar în acele momente ne uitam unul la altul şi ne încurajam reciproc. Mulţumită spiritului de echipă am reuşit să trecem peste orice obstacol! ", spune Robert (23 de ani).

Testată pe circuitele din România, Cyclon atinge suta de kilometri în 4,1 secunde, asemenea unui Lamborghini Diablo. Cyclon a fost construită pe caroseria unui Audi Coupe B4, cumpărată la preţ de chilipir.

Totul este însă schimbat. Iar o bună parte a fost construită chiar de mîinile celor trei studenţi. Astfel, tunelul central, rollcage-ul, radiatorul, suportul coloană de volan, suporţii scaunelor, bordul, instalaţia electrică, punte faţă, mecanismul de ghidare a roţilor din faţă, suporţii casetei de direcţie sau adaptările barelor de stabilizare poartă semnătura echipei braşovene, a cărei mentor este tatăl lui Robert, Istvan Barabas, un pilot cu mare experienţă în karting.

El a fost cel care le-a pus la dispoziţie service-ul său auto pentru a putea construi maşina de curse, care poate atinge 280 de kilometri pe oră.

Restaurează maşini de epocă

Acum masteranzi la Universitatea Transilvania, Robert, Ion şi Sebastian îşi impart timpul între cursuri şi munca de la service, acolo unde au dezvoltat şi o afacere de succes. Restaurează maşini de epocă.

“Avem deja multe cereri. E ceva care ne motivează, e un sentiment unic să vezi cum poţi transforma o maşină lăsată de izbelişte într-o adevărată bijuterie”, a afirmat şi Ion.

280 de kilometri pe oră poate atinge Cyclon, maşina construită de cei trei

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează