Articol de Mirela Neag - Publicat vineri, 01 mai 2020 11:04
Vicepreședinta Asociației Europene de Baschet, Carmen Tocală (58 de ani) este conectată la tot ce se decide la nivel continental și prezintă cele trei variante luate în calcul pentru repornirea sportului.
Sportul este unul dintre domeniile care au de suferit cel mai mult de pe urma restricțiilor impuse de state ca urmare a pandemiei de COVID-19. Este blocat complet, fie că e vorba despre sporturile de echipă, fie de cele individuale. S-au interzis competițiile, s-au interzis pregătirile centralizate, fiecare sportiv antrenându-se unde poate și cum poate.
Carmen Tocală, fostă președintă a Federației Române de Baschet și unul dintre conducătorii sportului românesc din ultimul deceniu, este conectată la toate dezbaterile pe plan european și mondial în calitate de vicepreședinte al Asociației Europene de Baschet și membru în Comitetul Executiv al FIBA.
Fosta baschetbalistă a acordat un interviu Gazetei în care vorbește despre ce șanse sunt să se reia competițiile sportive, care sunt variantele luate în calcul de decidenții europeni pentru a redeschide sportul, în ce măsură sunt afectați sportivii și federațiile.
- Doamna Tocală, toate competițiile sunt suspendate. Când credeți că se vor relua campionatele naționale, europene, mondiale, competițiile intercluburi?
- La nivel internațional se consideră că sportul se află într-o perioadă de blocare a activității și cuprinde trei etape: încetarea competițiilor, reluarea și închiderea lor. Suntem în faza discuțiilor privind șansele redeschiderii competițiilor și s-a ajuns deja la o concluzie majoritară și anume că în situația actuală este aproape imposibilă reluarea lor după ridicarea restricțiilor.
- Și de ce este aproape imposibilă reluarea competițiilor?
- Abia în luna mai, încet, încet, încep să se ridice restricțiile impuse de starea de urgență adoptată în majoritatea țărilor. Adunările publice și competițiile sportive au fost primele interzise și vor fi și ultimele repornite. Se discută când ar putea fi ele reluate și există orientarea ca acest lucru s-ar putea produce între 3 și 6 săptămâni de la ridicarea stării de urgență. Dacă o să se întâmple acest lucru, în mod sigur vor fi fără public. S-au făcut simulări de competiții cu distanțare socială, regulă ce trebuie menținută mult timp de acum încolo și nu funcționează acest sistem.
Simulări pe meciuri cu spectatori
- De ce nu funcționează competițiile sportive cu respectarea distanțării sociale?
- Să luăm, de exemplu, un meci de baschet. Ne-am gândit cum trebuie să fie organizat pentru a păstra distanțarea. Spectatorii, cărora le este verificată temperatura la intrarea în arenă, să fie așezați un rând da, unul nu, cu cinci scaune libere între ei. Sala ar arăta ciudat. Ne-am gândit la un număr de 250 de persoane maximum. Numai echipele cu staff-ul tehnic plus angajații sălii și e deja atinsă cifra! Cum respectăm distanțarea la masa oficială? Jucătorii pot păstra cei doi metri între ei? Avem vestiare care respectă această regulă? Plus testarea acestora mereu, înainte de meci, după meci, dacă iese un test pozitiv trebuie să intre apoi toți în carantină două săptămâni. Sunt multe probleme și situații neprevăzute care mai mult ar complica.
- Și totuși, când s-ar putea relua competițiile cu public?
- Se vor relua când se va ridica și restricția distanțării sociale. Mai devreme de septembrie nu o să se întâmple și asta în condițiile în care pandemia se stinge! UEFA vorbește despre luna august, dar este un scenariu curajos deoarece pentru competițiile intercluburi trebuie să se deschidă granițele, să se dea drumul la deplasări. Olanda deja a anunțat că va relua fotbalul abia în septembrie și pentru ea fotbalul e foarte important.
Fiecare federație decide modul de înghețare a competiției
- Cum rămâne cu sezonul competițional 2019-2020 pentru campionatele naționale?
- Aici, fiecare țară, fiecare federație națională poate decide singură în ce fel o să închidă acest sezon. Există trei orientări. Acum, toți au campionatele suspendate. Fie se reiau și stabilesc un sistem scurt de finalizare a lor. Această variantă este validă mai degrabă în cazul sporturilor de natație, înot, polo, sărituri pentru că întrecerile pot avea loc și fără public, și cu distanțare socială între sportivi și să nu uităm, apa din bazine conține clor! O altă variantă este să se închidă campionatul cu clasamentul existent la 20 aprilie, o dată vehiculată de multe federații. Fie decid să nu se ia în calcul sezonul 2019-2020 și se păstrează ierarhia sezonului 2018-2019. În două din aceste situații apare o altă mare problemă și anume rezilierea pe cale amiabilă a contractelor cu sportivii. Cluburile, federațiile nu mai au bani.
- Sportivii se antrenează în carantină, acasă, cu speranța că lucrurile vor intra în normalitate odată cu ridicarea restricțiior…
- Asta e o altă temă amplu dezbătută la nivel european. Teoretic, dacă pe 15 mai este ridicată carantina, în 3-6 săptămâni s-ar putea relua competițiile. Sportivii sunt pregătiți să se întoarcă pe stadioane, pe terenuri?! Nu poți să-i bagi direct în competiții cu antrenamentele pe care le-au făcut în sufragerie sau în jurul blocului. De aceea, lumea sportului trebuie să ceară autorităților să deschidă mai repede bazele sportive, altfel sănătatea sportivilor e pusă în pericol.
- La sporturile individuale diferă ceva?
- Singurul lor avantaj este că pot începe antrenamentele mai repede fiind doar sportivul și antrenorul. Dar la capitolul competiții este la fel. Noi, cei din federațiile europene și mondiale la sporturi de echipă, așteptăm cu interes să vedem ce se întâmplă după întâlnirea lui Donald Trump, care s-a săturat să vadă meciuri de acum 14 ani la televizor, cu reprezentanții celor patru Ligi din America, NBA, NFL, NHL și MBL. Să vedem ce se decide. NBA s-a închis când LeBron James a refuzat să joace fără spectatori.
- Sportul suferă mult..
- Din punct de vedere financiar, sportul e mort acum și are multe lucruri de rezolvat pentru a putea reîncepe să respire cât de cât. Următorii doi ani arată sumbru. S-au pierdut bani din transmisii TV, jucătorii rămân fără contracte, obligațiile cu sponsorii nu mai pot fi respectate.
"Sportivii sunt pregătiți să se întoarcă pe stadioane, pe terenuri?! Nu poți să-i bagi direct în competiții cu antrenamentele pe care le-au făcut în sufragerie sau în jurul blocului. De aceea, lumea sportului trebuie să ceară autorităților să deschidă mai repede bazele sportive, altfel sănătatea sportivilor e pusă în pericol"
"Credeți că Messi o să mai aibă salariul de 100 de milioane de euro dacă va juca pe stadioane goale?! Sportul e obligat să se reinventeze ca să poată exista în următorii doi ani"
Carmen Tocală, vicepreședinte FIBA Europe