SPORTURI  »  BASCHET  »  AVANCRONICĂ

Cu încrederea afectată, U-BT Cluj-Napoca se deplasează pe terenul finalistei EuroCup din sezonul anterior

U-BT Cluj l-a transferat pe Zavier Marquis Simpson (27 ani), conducător de joc de la Memphis Grizzlies, echipă de NBA, locul 13 al Conferinței de Vest în stagiunea precedentă.
U-BT Cluj l-a transferat pe Zavier Marquis Simpson (27 ani), conducător de joc de la Memphis Grizzlies, echipă de NBA, locul 13 al Conferinței de Vest în stagiunea precedentă.

Articol de - Publicat marti, 01 octombrie 2024, 14:09 / Actualizat marti, 01 octombrie 2024 15:50

Miercuri, 2 octombrie, la ora 20:30, U-BT Cluj-Napoca își continuă aventura în BKT EuroCup. Campioana en-titre a României va juca în deplasare pe terenul lui JL Bourg, finalista ediției precedente.

A fost o vară plină pentru U-BT, care a înlocuit șase jucători din formația de bază. Bryce Jones, David Lăpuște, Eduard Roschnafsky, Jarell Eddie, Emanuel Cățe și Andrija Stipanovic nu mai evoluează în alb-negru în sezonul 2024-2025.

În schimb, au sosit sub comanda lui Mihai Silvășan următorii baschetbaliști: Zavier Simpson, Tudor Șomăcescu, Sasu Salin, Kevin Hervey, Zach Hankins și Deshawn Stephens.

Aceștia își propun să depășească performanțele din stagiunea precedentă, când „studenții” au câștigat campionatul și Cupa României și au ajuns până în sferturile de finală ale BKT EuroCup.

În presezon, U-BT Cluj-Napoca și-a adjudecat amicalurile cu CSM Constanța, CSM Corona Brașov, KK Igokea, CSM Oradea și BC Dubai și a pierdut cu Dinamo Sassari și Beșiktaș Istanbul.

Perioada de pregătire nu a fost lipsită de probleme pentru campionii României

Karel Guzman și Tudor Șomăcescu s-au accidentat și sunt în continuare indisponibili. De asemenea, Patrick Richard, căpitanul echipei, și DJ Seeley nu sunt la capacitate maximă din punct de vedere fizic.

Început dificil pentru campioana en-titre: înfrângeri și în EuroCup, și în campionat

În aceste condiții, pe 25 septembrie, în fața a peste 6.000 de suporteri, U-BT Cluj-Napoca a primit vizita formației Cedevita Olimpija Ljubljana. Elevii lui Silvășan au arătat foarte bine în unele momente, însă imprecizia de la distanță a făcut ca rezultatul obținut să nu fie cel dorit: 86-93.

Patru zile mai târziu, tot în BTarena, Richard și compania au ratat șansa de a reveni pe drumul cel bun. CSM Oradea, vicecampioana României și rivala alb-negrilor, a profitat de forma modestă a adversarilor și a câștigat cu 72-61.

Mihai Silvășan, antrenorul principal al campioanei din ultimele patru sezoane, pune acest lucru pe seama lipsei de încredere: „E rezultatul jocului nostru nu foarte bun în această perioadă. Practic, aruncările ratate vin din ezitările de după meciul pierdut cu Cedevita.

În partidele amicale nu am avut astfel de probleme, însă se pare că un meci pierdut în EuroCup ne-a tras în spate”, a conchis Silvășan după înfrângerea cu CSM Oradea.

Zavier Simpson și Zach Hankins, liderii lui U-BT

În primele două partide, liderul lui U-BT a fost Zavier Simpson, jucător cu meciuri în NBA, la Oklahoma City Thunder și Memphis Grizzlies. Conducătorul de joc american a adunat 16 puncte, 9 pase decisive, 7 recuperări și un indice al eficienței de +28 în duelul cu Cedevita Olimpija Ljubljana.

În disputa cu Oradea, Simpson a strâns 20 de puncte, 6 recuperări și 4 pase decisive. Un alt baschetbalist care a impresionat, cel puțin din punct de vedere ofensiv, a fost Zach Hankins (15 puncte, 5 recuperări, 4 pase decisive contra slovenilor și 12 puncte, 11 recuperări și 4 capace în fața bihorenilor).

În schimb, Kevin Hervey, chiar dacă a izbutit 27 de puncte în cele două jocuri oficiale, nu a părut în formă. Extrema din Arlington, Texas a transformat doar două din cele 12 încercări din afara semicercului. Nici Sasu Salin, shooterul lui U-BT, nu și-a arătat încă abilitatea de a înscrie aruncări de trei puncte.

JL Bourg, adversara de miercuri a clujenilor, a ajuns până în finala EuroCup în sezonul precedent Următorul test pentru U-BT Cluj-Napoca va avea loc în complexul Ekinox, acolo unde joacă francezii meciurile de pe teren propriu.

Misiunea clujenilor va fi complicată fiindcă trupa franceză este una din cele mai bune grupări din EuroCup. Bourg a progresat an de an și în stagiunea 2023-2024 a ajuns până în finala competiției, unde a fost învinsă de Paris Basketball cu scorul de 2-0 la general.

Un mare merit în evoluția acestei echipe îl are antrenorul Frederic Fauthoux, fostul coleg al lui Ghiță Mureșan de la Pau Orthez. În urmă cu o săptămână, Fauthoux a fost desemnat antrenorul naționalei masculine a Franței.

JL Bourg-en-Bresse - în formă

În această vară, Bourg a pierdut câțiva baschetbaliști importanți - Zaccharie Risacher (selectat în NBA, la Atlanta Hawks) sau Isiaha Mike (transferat la Partizan Belgrad, echipă care evoluează în Euroligă).

Cu toate acestea, francezii au arătat foarte bine în partidele de verificare și au început sezonul de EuroCup cu un succes la 20 de puncte pe terenul lui Hamburg: 100-80. În weekend, Bourg au fost învinși acasă (85-94) de ASVEL, echipă din Euroligă.

Duelul dintre JL Bourg și U-BT Cluj-Napoca are loc miercuri, 2 octombrie, la ora 20:30 și va putea fi urmărit, în direct, doar pe Prima Play, pe canalul PPV 3.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Adrian Mititelu și-a anunțat decizia, după 24 de ore de „du-te-vino” cu Croitoru » Cine va conduce echipa la următorul meci + concluzia analizei interne: „Plecarea lui a însemnat prăbușirea”
Liga 2
Adrian Mititelu și-a anunțat decizia, după 24 de ore de „du-te-vino” cu Croitoru » Cine va conduce echipa la următorul meci + concluzia analizei interne: „Plecarea lui a însemnat prăbușirea”
Apariție spectaculoasă la sediul FRF » Cine e arbitrul-culturist din Superliga
Superliga
Apariție spectaculoasă la sediul FRF » Cine e arbitrul-culturist din Superliga
Anamaria Prodan a ieșit public și i-a replicat dur lui Reghecampf: „Îl ajut să mai facă și el câteva sute, de o ciorbă”
Stiri extrasport
Anamaria Prodan a ieșit public și i-a replicat dur lui Reghecampf: „Îl ajut să mai facă și el câteva sute, de o ciorbă”

„E un fel de Sorana Cîrstea” » Din părinți români, un talent german a ales să se antreneze în România: „Mi-am dat seama că are mare potențial”

Ioan Varga a răbufnit la adresa jucătorilor lui CFR Cluj într-o discuție cu GSP: „Le dai bani și își bat joc de tine?!” » Anunță o măsură extraordinară: „Vom cumpăra o tehnologie din care să aflăm dacă jucătorii pierd nopțile”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează