Articol de David Istrate - Publicat marti, 01 octombrie 2024 11:44 / Actualizat marti, 01 octombrie 2024 15:19
În această vară, după două sezoane petrecute la U-BT Cluj-Napoca, Emanuel Cățe, cel mai valoros baschetbalist român, s-a întors în Spania. Pivotul în vârstă de 27 de ani a semnat cu Manresa și va evolua din nou în țara în care s-a format ca jucător.
Echipa de baschet din micul oraș aflat la nord-vest de Barcelona este una dintre principalele atracții din Manresa. Suporterii formației antrenate de Diego Ocampo impresionează prin pasiunea arătată la fiecare joc disputat în Pavello Nou Congost, arena de 5.000 de locuri din localitatea catalană.
Sâmbătă, 28 septembrie, fanii Manresei și-au arătat din nou dragostea față de favoriții lor, mai ales că adversară era Valencia, echipă ce joacă în EuroCup. În plus, oaspeții au fost conduși de Pedro Martinez, cel care a antrenat-o pe Manresa în ultimii cinci ani.
Revenirea experimentatului tehnician spaniol nu a fost una de succes. Gazdele au dominat și s-au impus cu 77-73, debutând cu dreptul în noul sezon al ligii ACB.
„Am avut un meci foarte greu. Valencia e una dintre cele mai bune echipe care nu joacă în Euroligă în acest sezon”, a declarat Emanuel Cățe, într-un interviu exclusiv pentru GSP.
„Pentru mine a fost prima întâlnire cu suporterii din Manresa ca jucător al echipei. Este un ajutor enorm să ai publicul de partea ta. Se simte. De fiecare dată când jucam ca adversar aici, aveam o săptămână plină de antrenamente speciale pentru acest meci.
Nu se aude absolut nimic pe teren din cauza gălăgiei din tribune, așa că pregăteam special jocul. E un avantaj. Așa cum ne așteptam, a fost un meci foarte greu, însă cred că am reușit să facem ce ne-am propus”.
- Emanuel Cățe, născut pe 30 iulie 1997, a jucat pentru Betis Sevilla, CB Prat, UCAM Murcia și U-BT Cluj-Napoca. În sezonul precedent, pivotul de 2,07 metri a avut medii de 12,9 puncte, 7,5 recuperări și 1,9 pase decisive în campionat și de 8,.5 puncte, 4,4 recuperări și 1,7 pase decisive în EuroCup.
- Aceste prestații i-au adus distincția de MVP al Ligii Naționale de Baschet Masculin, ediția 2023-2024, numirea în All-EuroCup Second Team și titlul de MVP al rundei a 17-a din EuroCup.
- Pentru Emi și Manresa urmează duelul cu Benfica din grupa G a Basketball Champions League, a treia competiție europeană ca valoare. Meciul are loc miercuri, 2 octombrie, la ora 21:45.
Cățe, despre ce anume l-a convins să semneze cu Manresa: „Îmi doresc să cresc și cred că este locul potrivit”
În continuare, sportivul crescut la grupele de juniori ale lui Real Madrid, trupă alături de care a câștigat Euroliga la categoria de vârstă U18, a vorbit despre readaptarea în Spania, despre stilul de joc din liga ACB, despre perioada petrecută la Cluj și despărțirea de campioana României și despre nivelul baschetului românesc.
- Salut, Emi! Am urmărit câteva din meciurile voastre și mi se pare că aveți un stil de joc foarte rapid, cu multe aruncări de la distanță și destul de solicitant. Cum te-ai adaptat și cum e să fii antrenat de Diego Ocampo?
- E un stil de joc foarte diferit, dar m-am adaptat. Mi-am intrat în ritm destul de repede. Cred că acest stil de joc este plăcut, în primul rând, pentru fani. Se joacă într-o viteză foarte, foarte mare. Practic, suntem ca la curse. Asta ne cere antrenorul și asta încercăm să facem pe teren. Nu este ușor, însă cred că aici va fi cheia de fapt – să reușim să menținem acest ritm și să jucăm în acest stil. Jucăm în viteză, atacăm spațiile libere și ne-am construit echipa în așa fel încât să avem tot ce ne trebuie. E un stil care cere multă energie și ne antrenăm de așa manieră încât să putem da randament la fiecare meci. În meciurile amicale ne-a ieșit. Este foarte plăcut să fiu antrenat de Diego. Cred că este un tip foarte corect. Este exigent, însă scoate tot ce e mai bun din fiecare jucător. Mi-a explicat încă de la început cum urma să abordeze situația și cred că așa și face.
- Ce te-a convins să semnezi cu BAXI Manresa?
- Am jucat aici înainte și știam că se face performanță. Pentru cariera mea a fost ceea ce mi-am dorit să fac în continuare. Este clar că îmi doresc să cresc și mai mult și cred că este locul potrivit. Datorită profesionalismului de-aici, foarte mulți jucători reușesc să facă un pas în față în carieră. Este un alt mediu. Cred că spun tot prin asta. Mă refer la modul cum sunt organizate străzile, ce se întâmplă în oraș, cum e societatea, cum se fac lucrurile. Au o tradiție importantă în a face lucrurile bine și de aceea sunt și rezultate pe măsură. Am trăit nouă ani în Spania, m-am acomodat, știu limba, așa că nu mi-a fost greu să revin, să mă readaptez.
- Ai lipsit doi ani din Spania. Ți se pare diferit baschetul spaniol față de cum era înainte?
- Mi se pare că baschetul a evoluat în Spania. Viteza și energia sunt din ce în ce mai importante. Baschetul modern înclină în această direcție, însă spaniolii au dus lucrurile la un cu totul alt nivel. Cine ne va urmări meciurile va fi de aceeași părere. Este incredibil în ce ritm și ce viteză se joacă în liga ACB. La fel ca în anii precedenți, orice echipă poate să câștige orice meci. Cine lasă puțin garda jos, va fi surprins. Este o ligă foarte competitivă, pentru că toate echipele își doresc victoria și toate o pot obține. Nu este ceva la nivel declarativ, ci se muncește zilnic pentru asta.
Alături de U-BT Cluj-Napoca, Emi Cățe a câștigat cinci trofee (două titluri, două Cupe ale României și o SuperCupă a României), având evoluții solide și pe plan european.
- Doi ani petrecuți la Cluj. Cum a fost această perioadă pentru tine? Cum s-a dezvoltat jocul tău în România?
- Pentru mine, perioada petrecută la Cluj a fost foarte bună, din toate punctele de vedere. Am amintiri foarte frumoase. Cred că, baschetbalistic vorbind, a fost locul în care m-am simțit cel mai bine și am dat cel mai bun randament. Le mulțumesc enorm antrenorilor, membrilor din staff și tuturor fanilor care au fost aproape de noi. Am numai amintiri plăcute și tot ce am trăit va rămâne în continuare în inima mea. Eu sunt român și am jucat cu sufletul. Mereu am vrut să demonstrez asta și să joc la capacitate maximă. Ultimii doi ani au fost foarte speciali. Am avut colegi cu multă experiență. Simt că abilitățile și calitățile mele au fost puse în valoare de sistemul de joc și de colegi. A fost o perioadă benefică și am reușit să joc așa cum îmi place cel mai mult. În primul rând, am jucat cu sufletul.
- Sezonul trecut ai devenit primul jucător român care este numit MVP al unei etape în EuroCup. Ce înseamnă pentru tine această distincție?
- Sincer, acest titlu de MVP al unei runde este rezultatul unei munci constante. A mai fost și numirea în a doua echipă ideală a EuroCup, distincție care, pentru mine, e și mai importantă. Sunt mândru de ce am realizat și de munca depusă. Nu m-am dat niciodată înapoi, mereu mi-am dorit să dau tot ce pot. Am căutat de fiecare dată modalități prin care să îmi îmbunătățesc jocul. Simt că aceste două distincții individuale sunt o răsplată pentru munca mea de până acum.
Clujul era o opțiune pentru Cățe: „Am luat în calcul să rămân, însă nu am avut ceva concret pe masă”
- S-a vorbit mult despre plecarea ta de la Cluj, au fost comentarii, au fost declarații, inclusiv din partea lui Mihai Silvășan. Acesta a afirmat, la vremea respectivă, că pretențiile tale financiare au fost exagerate. Corect e să te întreb pe tine: care au fost motivele plecării de la Cluj, care a venit ca o surpriză pentru mulți?
- Din respect pentru toți și pentru tot ce s-a întâmplat în acești doi ani, sincer nu îmi doresc să vorbesc despre altceva decât despre ce s-a întâmplat pe teren și despre ce am demonstrat în meciurile jucate. Nu eu am fost cel care a gestionat ceea ce s-a întâmplat după aceea și cred că este corect să vorbesc despre ceea ce am făcut eu, nu alții. Restul nu a depins de mine.
- Dar ai luat în calcul să rămâi la Cluj, nu? A fost o opțiune importantă?
- Da, am luat în calcul. Însă, spre deosebire de primele două sezoane în care am avut ceva concret pe masă, de această dată nu am mai avut.
- După doi ani în România, cum ți se pare starea baschetului românesc?
- E o întrebare foarte bună. Cred că baschetul românesc este în ascensiune. Am mai spus atunci când am revenit în România că a fost o surpriză pentru mine să văd că nivelul era destul de bun. Sunt multe echipe care joacă un baschet de calitate. Cred că lucrurile se îmbunătățesc de la an la an. Bineînțeles, orice proces are suișuri și coborâșuri, dar se vede progres, se vede interes. Sunt mai multe echipe bune, sunt mai mulți jucători și cred eu că, dacă vom continua așa, vom ajunge din urmă țări în care lucrurile se desfășoară într-un sistem organizat de foarte mulți ani.
- La nivel de națională, urmează noi meciuri în această campanie, începută cu stângul – o înfrângere cu Luxemburg. Ce așteptări ai de la următoarele jocuri și de la națională, în general, o națională care pare să aibă potențial?
- Bineînțeles că există potențial. Noi jucăm acum pentru calificarea la Mondialul din 2027. Suntem în pre-pre-calificări, așa că avem un drum destul de lung de parcurs. Nu este situația în care ne-am dorit să fim. Ne-ar fi plăcut să fim într-o altă urnă valorică, însă doar atât s-a putut în acest moment. Vom vedea ce va fi. Trebuie să ne concentrăm pe următorul pas – adică să ne calificăm în următoarea grupă. Acum jucăm cu Luxemburg și Norvegia și avem nevoie să ne adunăm și să facem tot ce putem pentru a trece la următorul nivel.
BAXI Manresa, o nouă provocare pentru Emi: „Îmi doresc să continui tot ce am realizat până acum”
- Emi, pe final, care sunt obiectivele tale personale pentru acest sezon și nu numai?
- În primul rând, îmi doresc să continui tot ce am realizat până acum. Să am aceeași etică a muncii pentru că cred că doar astfel voi putea ajunge la alte performanțe. Dau tot ce am mai bun la antrenamente, încerc să îmi dezvolt alte aspecte ale jocului și păstrez aceeași mentalitate. Nu știu ce va urma, așa că fac tot ce pot în acest moment, cu uneltele pe care le am la dispoziție. Așa văd eu situația.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”