SPORTURI  »  BASCHET  »  SPECIAL

Bosniaca Miljana Dzombeta, conducătorul de joc de la CSM Constanța, vorbește despre experiența din România: „Mă simt ca acasă”

Miljana Dzombeta pozând alături de amica ei, mingea, într-o ședință foto
Miljana Dzombeta pozând alături de amica ei, mingea, într-o ședință foto

Articol de - Publicat vineri, 30 decembrie 2022 10:24 / Actualizat vineri, 30 decembrie 2022 13:23

Miljana Dzombeta este singura jucătoare din Liga Națională care a evoluat la Campionatul Mondial din Australia.

Zâmbetul larg și vesel dă startul unei discuții libere. Plină de energie pe teren, Miljana Dzombeta este la fel și în viața de zi cu zi. „Îmi place mult să socializez, să fiu înconjurată de oameni”, mărturisește conducătorul de joc de la CSM Constanța. 

Este la a patra aventură în baschetul românesc. Una care vine după cea mai mare realizare din carieră, participarea la Campionatul Mondial cu naționala țării sale. 

Bosniaca Miljana Dzombeta, conducătorul de joc de la CSM Constanța, vorbește despre experiența din România: „Mă simt ca acasă”
O imagine de neuitat din Sydney, cu celebra Operă pe fundal

Bosniaca în vârstă de 28 de ani este singura jucătoare din Liga Națională care a fost prezentă la turneul final din Australia, în această toamnă.

Premieră absolută

Drumul către marele rendez-vous al baschetului feminin din întreaga lume a fost deschis de locul 5 ocupat de Bosnia la Campionatul European de anul trecut. A urmat un baraj, în care Mili și colegele sale au obținut victoria decisivă cu Japonia.

Bosniaca Miljana Dzombeta, conducătorul de joc de la CSM Constanța, vorbește despre experiența din România: „Mă simt ca acasă”
Conducătorul de joc în acțiune la un meci al naționalei Bosniei

Bucuria i se citește pe față când dezvăluie momentele trăite la Antipozi. „A fost ceva extraordinar să joc împotriva celor mai bune jucătoare din lume! Sunt foarte mândră pentru mine și pentru țara mea, mai ales că a fost prima prezență la Mondiale pentru Bosnia. O performanță uriașă pentru baschetul feminin de la noi. Suntem o țară mică, unde nu se investește foarte mult în sport. 

Dar am avut ocazia să reprezentăm Bosnia, pe noi, pe oamenii care ne-au sprijinit și au fost mereu alături de noi”, povestește ea cu bucurie.

Din altă ligă

Sorții au trimis reprezentativa bosniacă în grupă cu marile favorite la câștigarea trofeului. SUA și China, cele două care aveau să joace finala, câștigată de americance.

„A fost o experiență unică. Americancele sunt clar din altă ligă, este aproape imposibil să le învingi. Au un lot atât de puternic încât nu prea contează dacă trimit pe teren formula de bază sau rezervele! Sunt toate jucătoare de top. Și China este puternică, dar în alt mod, cu un sistem organizat strict, atât pe teren, cât și în afara acestuia. 

Chiar glumeam și spuneam că sunt niște roboți. Nu ne putem compara cu astfel de echipe, dar sunt fericită că mi-am reprezentat țara la Mondiale”, detaliază conducătorul de joc de 1,75 metri.

Decizie surprinzătoare

Fără să fie în formula de bază, a prins multe minute pe teren la Antipozi. În medie, aproape câte o jumătate de meci dintre cele cinci disputate. „Câteodată ești titulară, altădată începi pe bancă. Pentru mine contează să-mi ajut echipa și sunt tipul de jucătoare care vine cu multă energie de pe bancă”, spune Mili, ea încheind turneul cu 26 de puncte și 10 pase decisive.

Bosniaca Miljana Dzombeta, conducătorul de joc de la CSM Constanța, vorbește despre experiența din România: „Mă simt ca acasă”

La final, Bosnia a terminat pe ultima poziție, cu cinci înfrângeri. Dar prezența în primele 12 naționale din lume reprezintă cea mai bună performanță din istorie. Și tocmai pentru că a atins cel mai înalt nivel, bosniaca a luat o decizie surprinzătoare. 

Am decis să mă retrag de la echipa națională. Au trecut 15 ani de când am îmbrăcat pentru prima oară tricoul reprezentativei mele și mă simt un pic obosită. Am trecut pe la cadete, junioare, tineret și senioare și simt că este momentul să mă opresc. Am 28 de ani și vreau să mă concentrez și pe alte lucruri. Să fiu focusată sută la sută la echipa de club și să am mai mult timp pentru mine”, mărturisește Mili. 

90 de minutea prins pe teren Miljana Dzombeta în cele 5 meciuri de la Mondiale

5,2 este media punctelorrealizate de bosniacă la turneul final din Australia

„Mă simt acasă în România”

În vara acestui an, Miljana Dzombeta a acceptat oferta venită de la CSM Constanța. A patra echipă din România, după ce mai evoluase pentru CS Phoenix Galați, BC Universitatea Goldiș ICIM Arad și CSM Satu Mare

- Mili, din nou România. De ce?
- Pentru că îmi plac cu adevărat oamenii de aici. Seamănă foarte mult cu cei din Bosnia și Serbia. Când îmi aleg echipa, nu mă gândesc la bani sau cât de puternică este. Trebuie să-mi placă atmosfera, iar în România știu cum sunt tratată. Oamenii sunt calzi și prietenoși. Contează mult! Mă simt ca acasă, de aceea am decis să mă întorc. Am avut oferte mai bune pe plan financiar din alte țări, dar semnasem cu CSM Constanța înainte de turneul final. Oricum, aș fi ales tot România. De ce să schimbi ceva care îți place cu adevărat?

Bosniaca Miljana Dzombeta, conducătorul de joc de la CSM Constanța, vorbește despre experiența din România: „Mă simt ca acasă”
Pregătită să arunce la coș într-o partidă a echipei de club, CSM Constanța

- De această dată, la Constanța. Cum te-au convins?
- Am vorbit mult cu antrenoarea Tatiana Gallova, mi-a plăcut viziunea ei despre echipă, ce vrea să jucăm și ce așteptări are de la mine. Avem multe jucătoare tinere, cu foame de victorii și dornice să învețe. Le lipsește experiența, dar au multă energie. Iar rolul meu este important în această construcție. Am venit să ajut, să facem o echipă puternică. Îmi doresc să câștigăm trofee, chiar dacă este dificil. Știu că Sepsi este cea mai bună și a luat titlul în ultimii cinci ani. Dar de ce să nu credem în șansa noastră?!

- Cum ți se pare orașul?
- Nu am apucat să văd prea multe, pentru că stau aproape de sală, iar antrenamentele și meciurile îmi ocupă cam tot timpul. Dar este un oraș mai mare decât cele în care am stat până acum în România. Și încă un lucru care-mi place: este la malul mării! Am călătorit mult de-a lungul carierei, am și locuit o perioadă la Barcelona, am văzut și Sydney, cu ocazia Mondialului. Aș spune că ambele mi-au plăcut foarte mult. Ca și Constanța, sunt pe malul mării. 

Bosniaca Miljana Dzombeta, conducătorul de joc de la CSM Constanța, vorbește despre experiența din România: „Mă simt ca acasă”
Milijanei îi place Constanța pentru că e la malul mării

„Este doar politică!”

Născută în micuța localitate Trebinje, Mili s-a mutat încă din adolescență în capitala de facto a entității Republica Srpska, Banja Luka, al doilea oraș ca mărime din Bosnia. 

Chiar dacă, în ultima perioadă, s-au întețit știrile despre tensiunile interetnice din țară, jucătoarea în vârstă de 28 de ani spune că acestea nu există la nivelul populației. 

Este doar politică, nu există probleme la noi, doar ce apare la televizor. Și eu sunt puțin încurcată când trebuie să explic. Stau în Bosnia și Herțegovina, am două pașapoarte, boniac și sârb. Dar la echipa națională reprezentăm Bosnia și suntem prietene, indiferent că este vorba de sârboaice, croate sau musulmane. Mă bucur că tensiunile din politică nu se regăsesc în sport". 

Dor de familie

Chiar dacă se simte bine în România, Mili mărturisește că îi este dor de familie și că și-ar dori mai mult timp pentru viața personală. 

„Pentru noi, oamenii din sport, viața în afara terenului este foarte dificilă. Sezonul este lung, nu ai timp pentru tine, pentru familie. Când ai câteva zile libere, vrei să te odihnești. Campionatul durează opt luni, vara merg la echipa națională, așa că abia prind câteva săptămâni libere. În plus, a mai fost și situația cu pandemia în ultimii ani. Mi-e dor de familie, dar nu prea pot să merg acasă. Este momentul să-mi fac timp și pentru mine”. 

Planuri de viitor

La 28 de ani, pe care i-a împlinit în vară, Mili se gândește deja ce va face când va renunța la activitatea competițională. 

„Am ajuns la o vârstă la care trebuie să-mi fac planuri de viitor. Am multe proiecte, multe semne de întrebare. Nu pot să joc baschet toată viața. Și mă gândesc și pe plan personal. Este greu să ai pe cineva care să te sprijine și să meargă peste tot cu tine. Stai un an într-un oraș, apoi mergi în altul. Dar am timp. Pentru unele lucruri sunt bătrână, pentru altele tânără", spune cu umor bosniaca. 

Partea feminină a familiei sale a făcut sport. Mama ei a fost portar de handbal, sora mai mare i-a fost colegă la Borac ML-IEFK Banja Luka, câștigând împreună titlul național, iar sora mai mică a jucat baschet doar la nivel de junioare. 

„Când merg acasă, nu vreau să discutăm despre baschet. De ce să aduc toate acele emoții în casă? Câteodată ești supărată, câteodată veselă. Mai bine le las la sală”, dezvăluie Mili. 

Ofertă din România la 16 ani

Prima oară a venit în România în urmă cu 12 ani, când a participat cu naționala de junioare a țării sale la un turneu la Timișoara, în cadrul Campionatului European sub 18 ani.

„Îmi amintesc că a venit un antrenor la mine și m-a întrebat dacă nu vreau să joc în România. Dar aveam doar 16 ani, eram mult prea mică”, dezvăluie Mili. 

Îi place mâncarea de la noi, preferatele sale fiind supele, în special cea de legume, și papanașii. Cum își petrece puținul timp liber? „Îmi place să beau cafea, să stau în aer liber. Citesc mult, cam orice gen. De exemplu, acum am pus mâna pe niște cărți romantice”. 

4 este locul ocupatde CSM Constanța după primele 9 etape din actualul sezon al Ligii Naționale

Miljana este o piesă importantă în ceea ce ne-am propus să construim. Este conducătorul nostru de joc, foarte inteligentă, experimentată, este creierul din teren.

- Tatiana Gallova, antrenor CSM Constanța

Mili dă un foarte mare plus de valoare echipei. Este cel mai bun conducător de joc din campionat și, poate, care a jucat vreodată în România.

- Alina Podar, jucătoare CSM Constanța

5 sunt echipelela care a jucat Miljana Dzombeta, în afara celor din România: Borac Banja Luka (Bosnia și Herțegovina), Helios VS Basket (Elveția), ZKK Vrbas Medela (Serbia), Snatt's Femeni Sant Adria (Spania) și ZTE Noi Kosarlabda Klub (Ungaria)

Citește mai multe știri din sport:

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

Va juca la CSM București » Împrumutat până în vară

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează