SPORTURI  »  BASCHET  »  SUA

Rădăcini tricolore » Sabrina Ionescu, jucătoare cu părinți români, a mai doborât un record în baschetul american

Sabrina Ionescu în acțiune în tricoul celor de la Oregon Ducks FOTO Hepta
Sabrina Ionescu în acțiune în tricoul celor de la Oregon Ducks FOTO Hepta

Articol de - Publicat duminica, 01 martie 2020 09:00

Sabrina Ionescu, 22 de ani, de la Oregon Ducks, a intrat în istoria sportului american, după ce duminică a reușit să devină primul jucător sau jucătoare din NCAA care ajunge la 2000 de puncte, 1000 de recuperări și 1000 de pase decisive.

Ea este numită regina "triple-double" pentru cele 26 reușite până acum, fiind una dintre cele mai mari vedete ale baschetului amator din SUA.

Obișnuiți în ultima perioadă cu succesele copiilor românilor plecați peste hotare pentru o viață mai bună, iată că și Sabrina Ionescu are în spate o astfel de poveste.

Lupta pentru reușită

În 1989, Dan Ionescu și-a făcut bagajele și a plecat în căutarea unei vieți mai bune. Liliana, soția sa de atunci, și Andrei, fiul lor de doi ani, au rămas în țară. Planul era ca ei să i se alăture în șase luni, însă a durat cinci ani până au reușit să se reunească în nordul Californiei, acolo unde aveau și alte rude. Au comunicat prin intermediul scrisorilor. "Eram tânăr, aveam tot viitorul înainte. Mi-am dorit o viață mai bună pentru ai mei fără să știu cum se va desfășura totul. Nimeni nu m-a pregătit pentru venirea în America, mi-a fost greu, dar aveam două opțiuni: să eșuez sau să lupt pentru a reuși", a povestit Dan Ionescu pentru ESPN.

El a reușit să trăiască visul american, a început de la a fi șofer de taxi și a ajuns proprietarul unei companii care deține limuzine, astfel că Liliana și Andrei au ajuns și ei în SUA în 1995. Doi ani mai târziu, au venit pe lume Sabrina și 18 minute mai târziu Eddy. Pe când erau mici, prima limbă vorbită a fost româna, dar apoi au învățat engleză. Liliana Blaj a povestit că pe când Sabrina avea cinci ani era deja liderul familiei, stabilindu-le fraților săi programul.

Joaca a devenit pasiune

Apoi, gemenii au ajuns la baschet dintr-o necesitate. "Nu-mi doream foarte tare să-i am pe copii sărindu-mi în cap prin casă. M-am gândit că dacă vreau să mă uit liniștit la TV, ei trebuie să fie obosiți", a povestit Dan. Așa că i-au dus la Larkey Park, un loc de joacă de 13 acri, în Walnut Creek. "Părinții mei erau foarte ocupați, lucrau mult, așa că ne lăsau acolo, ne aveam unul pe altul. Nu ne-au luat niciodată antrenori, doar ne-au dat mingi și ne-au lăsat să facem ce vrem", a spus Sabrina.

Mama ei a povestit pentru ESPN că faptul că știau limba română îi ajuta pe cei doi frați să-și stabilească strategia și să vorbească în această limbă fără ca alții să-i înțeleagă. Pe cimentul de la Larkey Park, ea și-a dezvoltat calitățile pe care le admiră o lume întreagă. "Când eram mică trebuia să joc cu băieții și să găsesc metode de a lua mingea pentru că niciodată nu îmi pasau. Așa că am zis că trebuie să o iau singură, așa mi-am dezvoltat recuperarea. Apoi vorbind despre pase, în clasa a șasea evoluam în echipă de fete din a opta, desigur eram mai scundă, mai slabă ca ele, a trebuit să găsesc metode pentru a conta în joc în afară de a marca sau a trage la coș și astfel am reușit să-mi dezvolt capacitatea de a oferi pase decisive", a spus Sabrina într-un interviu pentru Washington Post.

A continuat să-și urmeze pasiunea din copilărie, a jucat baschet pe tot timpul școlii, la liceu a evoluat pentru echipa Miramonte din orașul Orinda, apoi la colegiu s-a decis în ultimul moment pentru Oregon Ducks, echipă pentru care joacă și acum.

Competitivitatea care nu se învață

Este considerată una dintre cele mai bune baschetbaliste, iar viitorul se anunță unul strălucitor, la 22 de ani: următorul pas va fi trecerea la profesionism, în WNBA. Însă Sabrina, care evoluează pe postul de conducător de joc, nu s-a grăbit, deși ar fi putut ajunge încă de anul trecut. A preferat încă un an în NCAA. "Cifrele înseamnă mult, dar atunci când vezi pe cineva cu atâta pasiune, una care i se citește în ochi, e impresionant. Natura competitivă pe care o are e ceva ce se găsește doar în sânge, nu se poate învăța", a spus Steph Curry, component al echipei Golden State Warriors. Rămâne de văzut cum va arăta viitorul pentru Sabrina, deocamdată prezentul strălucește.

"E foarte concentrată în momentele importante. Se descurcă de minune când are ceva de realizat. Cum face acest lucru? Nu știu. E și ea emoțională și sentimentală, dar mereu a trecut peste ele. Înainte mă surprindea, dar acum nu mai e cazul"

"Sabrina e ca fata din vecini, nu e foarte înaltă, nu are brațe lungi, dacă ai vedea-o pe stradă nu ți-ai închipui că joacă atât de bine baschet"

Dan Ionescu

Legătură specială cu Kobe Bryant

Jocul Sabrinei i-a atras atenția și lui Kobe Bryant, iar ea a devenit extrem de apropiată, în ultimii ani, de familia marelui baschetbalist care a decedat luna trecută împreună cu fiica sa într-un accident aviatic. Ionescu a participat luni la ceremonia comemorativă de la Staples Centre din Los Angeles. "Am crescut urmărindu-l pe Kobe, am învățat enorm de multe de la el. Cum să te antrenezi, cât să muncești, cum să te trezești a doua zi și s-o iei de la capăt. Și asta am făcut", a spus ea pe scenă. Apoi a continuat: "Kobe avea planuri mai mari pentru mine decât aveam eu. Vorbeam mereu după meciuri, îmi spunea cum mă descurc, îmi trimitea emoticoane amuzante, când simțeam presiune mă motiva, îmi dădea indicații tehnice și tactice. «Ai prea mult de oferit ca să rămâi în umbră», îmi spunea".

Alți sportivi cu părinți din România care concurează pentru alte țări

Bianca Andreescu tenis Canada
Alexandra Agiurgiuculese gimnastică ritmică Italia
Roxana Popa gimnastică Spania
Ana Padurariu gimnastică Canada
Matyas Szabo scrimă Germania

KOBE BRYANT MEMORIAL // VIDEO+FOTO Sabrina Ionescu, amintiri speciale cu Kobe Bryant: „Ne-am uitat unul la altul și mi-a zis: «Nu știu de unde a învățat asta!»”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
maccsero
maccsero  •  01 Martie 2020, 11:56

Deci suntem foarte mândri! (O, guvern odios, care alungi pe românii buni din țărișoara noastră înlăcrimată!)

105662257060988
Eugen Qy  •  01 Martie 2020, 11:53
Postat de Daniel Tutuianu pe 01 Martie 2020, 10:53

Nici macar un titlu de articol nu sunteti in stare sa il scrieti corect? Sunteti de toata jena

E subtitlu, dar in rest observatia ta e de bun simt si la obiect ! Asa DA !

3270730719667607
Daniel Tutuianu  •  01 Martie 2020, 10:53

Nici macar un titlu de articol nu sunteti in stare sa il scrieti corect? Sunteti de toata jena

Vezi toate comentariile (3)
Comentează