SPORTURI  »  BASCHET  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

România debutează vineri la Campionatul European de baschet » Gazda fetelor înalte

Articol de - Publicat joi, 11 iunie 2015 20:16

Două orașe românești organizează, în premieră, meciuri din prima fază a EuroBasket 2015, Timișoara și Oradea.

Douăzeci de echipe vor porni în căutarea medaliilor continentale, iar România va găzdui două dintre cele patru grupe inițiale ale competiției. Astfel, Timișoara și Oradea vor primi grupele A, respectiv B ale campionatului, în prima dintre ele urmînd să evolueze și naționala României.

Cinci orașe din țara vecină sînt și ele implicate în organizarea campionatului european rezervat senioarelor – Szombathely și Sopron tot în prima fază, respectiv grupele C și D, și Debrecen, Gyor și Budapesta începînd din faza a doua a competiției până la finale.

Rivale puternice

România și-a propus ca obiectiv ieșirea din faza întîi a grupelor, dar fetele sînt conștiente că au adversare din cele mai dure. Ucraina a fost campioană europeană în urmă cu exact 20 de ani, iar jucătoarele cehe au cucerit și ele titlul continental în 2005, dar și medaliile de argint în 2003.

Muntenegru, națiune sportivă nou formată, are un loc 9 la ediția din 2013 a Europenelor, iar Franța este vicecampioana continentală en titre, care mai are încă 6 clasări pe podium de-a lungul timpului, printre care pe cea mai înaltă treaptă în două rînduri, în anii 2001 și 2009.

Puncte rari, puncte slabe

Analizînd forța echipei feminine de baschet a României, antrenorul principal Florin Nini spune că la fetele din lotul său trebuie să funcționeze mai ales dorința de autodepășire. "De multe ori s-a demonstrat că valorile individuale au fost depășite de unitatea și de puterea grupului", crede tehnicianul, care conduce naționala din anul 2013.

Dar antrenorul știe că fetele sale nu au încă experiență adunată în meciuri puternice. "În plus, nu toate jucătoarele convocate la echipa țării au fost titulare la echipele de club unde activează. Cheia este să jucăm un baschet modern, în mare viteză și cu o apărare agresivă care să contracareze ofensiva adversă", adaugă Nini.

"Cred că în ultimii 8 ani nu ne-am mai calificat la Europene pentru că nu am avut încredere în noi. Cred că ar trebui să dăm însă mai mult spațiu jucătoarelor române la noi în campionat pentru a crește apoi și nivelul lotului"
Florina Pășcălău, jucătoare România

Grupe

Grupa A – TIMIȘOARA Grupa B – ORADEA Grupa C – SZOMBATHELY Grupa D – SOPRON
1. România 1. Grecia 1. Marea Britanie 1. Ungaria
2. Ucraina 2. Polonia 2. Letonia 2. Lituania
3. Cehia 3. Belarus 3. Croația 3. Slovacia
4. Franța 4. Italia 4. Rusia 4. Suedia
5. Muntenegru 5. Turcia 5. Serbia 5. Spania

Cum se desfășoară competiția

Din fiecare grupă inițială se califică în următoarea fază a grupelor primele trei echipe clasate după meciurile fiecare cu fiecare. Se formează astel grupele E și F, de cîte 6 participante fiecare, ceea ce, practic, reduce campionatul actual, de 20 de pretendente la titlu, la vechiul sistem, cu 12 echipe.

Primele patru selecționate naționale din faza secundă a grupelor se împerechează apoi în sferturi de finală, dînd startul sistemului eliminatoriu. Budapesta va găzdui faza semifinalelor și a finalelor.

12 iunieeste ziua în care debutează selecționata României la aceste Campionate Europene, în compania Muntenegrului, de la ora 20:30, în direct pe Digi

4este cel mai bun loc ocupat de echipa națională feminină a României, de trei ori în istorie: 1962, 1964, 1966

2013este anul ultinei ediții de CE, care a fost cîștigată de echipa Spaniei

Bilete accesibile

Biletele la meciurile care se dispută în România vor putea fi achiziționate prin rețeaua Eventim.   

  • 40 lei - pentru meciurile dintr-o singură zi din Grupa A sau din Grupa B (categoria 1)
  • 25 lei - pentru meciurile dintr-o singură zi din Grupa A sau din Grupa B (categoria 2)
  • 170 lei - pentru toate meciurile din Grupa A sau Grupa B (categoria 1)
  • 110 lei - pentru toate meciurile din Grupa A sau Grupa B (categoria 2)

TELEVIZARE: Campionatele Europene de baschet vor fi transmise pe DigiSport

Lotul lărgit al României pentru CE de baschet

Cristina Bigică Marquette University Florina Pășcălău Sepsi Sf. Gheorghe
Alina Crăciun ICIM Arad Elisabeth Pavel TVS Wasserburg
Gabriela Cursaru CS Phoenix Galați Claudia Pop Gernika Bizkaia
Cristiana Cutaș Sepsi Sf. Gheorghe Anca Șipoș CSBT Alexandria
Gabriela Irimia Olimpia Brașov Ancuța Stoenescu CS Municipal Tîrgoviște
Gabriela Mărginean Parfumeria Avenida Salamanca Adina Stoiedin BCM Danzio Timișoara
Andreea Olah CS Municipal Tîrgoviște Sonia Ursu CS Olimpia Brașov
Annemarie Părău Sepsi Sf. Gheorghe    

Staff

  • Florin Nini - antrenor principal
  • Radu Alexandru – antrenor secund
  • Monika Boriga – antrenor secund
  • Moreno Silva Jose – preparator fizic

Ochii pe Gabriela

Gabriela Mărginean, 28 de ani,  a ieșit în sezonul trecut vicecampioană a Turciei cu AGU Kayseri, dar anul acesta s-a transferat la vicecampioana Spaniei. Jucătoarea născută la Cluj-Napoca a evoluat în studenție la Drexler University, în campionatul universitar nord-american.

În sezonul 2014-2015 al primei ligi din Turcia, Mărginean, care a fost mare parte a timpului titular, a avut niște medii remarcabile: 27,1 minute de joc/meci, 10,3 puncte, 3,5 recuperări, 1,7 pase decisive, 1,1 intercepții.

Monika, botez ca second

Monika Brosovszky-Boriga, fostă baschetbalistă de top a României, își face debutul ca antrenor secund de echipă națională, pe care a servit-o ani la rind ca jucătoare.

"Acum pot să vă spun cinstit că e mai greu de pe banca tehnică decît din teren. Trebuie să-ți stăpînești reacțiile, să fii un model. Cu multe dintre fete am fost colegă și le cunosc foarte bine. Îmi doresc să le fiu o prietenă apropiată, de mare nădejde mai ales în momentele dificile, să le pot ajuta cît mai mult și să aduc un plus, fie el cît de mic", spunea Monika într-un interviu acordat site-ului FR Baschet.

4 edițiiale Campionatelor Europene are la active Annemarie Părău, una dintre cele mai experimentate jucătoare din România

Stoenescu: "Cred că avem șanse să trecem de grupe"

Ancuța Stoenescu are 35 de ani și este una dintre jucătoarele vechi și valoroase ale României. "Chiar sînt optimistă și, sincer, cred că avem șanse mari să trecem de faza inițială, chiar dacă avem o grupa grea. Să nu uităm, însă, că la acest nivel nimic nu este ușor!", spunea Stoenescu. Pentru ea, emoțiile vor fi și mai mari, pentru că va juca în fața publicului de acasă, din orașul nău natal, Timișoara.

Fata din America și fotomodelul din Spania

Cristina Bigică este singura componentă a lotului României care provine din baschetul american. Ea a absolvit de curînd cursurile Universității Marquette, care are echipă în campionatul universitar, NCAA. O altă jucătoare, Claudia Pop evoluează în Spania, la Gernika Bizkaia, și spune că s-a îndrăgostit de mingea de baschet pe la zece ani. Este printre puținele baschetbaliste române care ajung să joace în țări exotice. Ea a jucat în Ecuador, la Santa Maria, preț de un sezon.

Sălile

Sala "Constantin Jude" – Timișoara

  • 2.200 de locuri
  • construită în 1968
  • renovată în 2011-2012
  • acum îmbunătățită cu spații pentru media și conferințele de presă
  • aici joacă, de obicei, echipele de baschet BC Timișoara și Timba Timișoara și echipa de handbal CSU Politehnica Timișoara

Sala "Antonio Alexe" – Oradea

  • renovată în 2009-2010 și 2011-2012
  • acum îmbunătățită cu spații pentru media și conferințele de presă
  • aici joacă echipa masculină de baschet CSM Oradea

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
onduku
onduku  •  11 Iunie 2015, 22:40

Gabriela Marginean cea mai tare jucatoare! Acum mai mult ca niciodata chiar avem sanse, am jucat bine in pregatiri. De ce nu scrieti articole cu titlu mai mare? E un European important in Romania.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează