SPORTURI  »  BASCHET  »  FIBA U20 EUROBASKET

Tane Spasev, selecționerul României U20 de baschet, calificată în „sferturi” la Euro: „Două lucruri ne-au adus la performanță”

Tane Spasev, antrenorul echipei masculine U20 a României Foto: Cătălin Soare (FIBA)
Tane Spasev, antrenorul echipei masculine U20 a României Foto: Cătălin Soare (FIBA)

Articol de - Publicat joi, 18 iulie 2024 12:17 / Actualizat joi, 18 iulie 2024 19:56

Echipa națională masculină U20 a României s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European, Divizia B, care se desfășoară la Pitești. După ce a trecut de vecinii bulgari cu 91-81 (20-26, 23-23, 30-17, 18-15), încheind grupa D pe prima poziție, elevii lui Tane Spasev vor întâlni mâine (ora 18:00) selecționata Ungariei.

Pentru România au marcat: Bădălău 25 p (1x3), Oinaru 12 p (1x3), Lăpuște 10 p, Șomăcescu 9 p (1x3), Diaconescu 8 p, Stan 8 p, Lungu 7 p, Antonescu 5 p (1x3), Nistor 4 p, Cârstea 3 p.

Anterior, selecționata U20 obținuse trei victorii din tot atâtea meciuri, în compania reprezentativelor Albaniei, Georgiei și Estoniei, astfel că era sigură de calificare în „sferturi” indiferent de rezultatul meciului cu Bulgaria.

Tane Spasev (46 de ani), antrenorul naționalei U20 a României, lucrează de un an la Federația Română de Baschet, unde spune că a cunoscut oameni optimiști, muncitori, care creează o atmosferă constructivă și pozitivă.

Într-un interviu acordat gsp.ro, tehnicianul nord-macedonean vorbește despre performanță, motivație și locurile pe care le-a apreciat cel mai mult în lunga sa carieră

- Domnule Spasev, cum vi se pare echipa masculină U20 a României, dacă e să vorbim despre pregătire fizică, voință și determinare, abilități tehnice?
- Pe câțiva dintre jucători nu-i cunoșteam deloc, pe alții îi cunoșteam de la Romanian Basketball Academy. Am apreciat toate detaliile pozitive pe care le-a adus fiecare dintre ei și am încercat să lucrăm la aspectele mai puțin exersate, încercând să remediez slăbiciunile. Pot spune că sunt mulțumit de rezultat.

- Până acum, pare că v-ați îndeplinit obiectivul.
- Așa este, obiectivul nostru a fost să câștigăm toate meciurile și să încheiem grupa pe locul întâi. Ceea ce s-a și întâmplat. Este rezultatul unei munci de echipă care a dat roade, mai ales datorită jucătorilor.

- I-ați studiat pe baschetbaliștii maghiari, cei cu care România se va bate mâine pentru un loc în semifinale?
- I-am urmărit pe unguri, așa cum am urmărit toate celelalte echipe cu care România s-ar fi putut întâlni în sferturile de finală ale competiției. Am observat că au o echipă foarte bine organizată, cu câteva individualități conturate, cu un joc bun, similar cu al nostru.

În „sfertul” cu Ungaria, mă aștept la un meci de calitate, în care va câștiga formația care se va concentra cel mai bine și-și va urmări cel mai atent obiectivul.

Atmosfera bună de la lotul U20 dă rezultate pe teren

- Cum e atmosfera în lotul României?
- Excelentă! Am luat prânzul împreună, aici, la hotel, în Pitești, ca în fiecare zi când ne aflăm în deplasare. Toți băieții sunt montați, pregătiți și de-abia așteaptă începerea meciului de mâine.

În rest, lucrurile merg așa cum se petrece de obicei într-o echipă: când unii cad, alții se ridică și compensează. Lucrul pe care-l apreciez cel mai tare este efortul pe care-l depun acești tineri în fiecare zi, fie că e vorba de antrenament, fie că e vorba de competiție.

- De-a lungul carierei dumneavoastră, ați preferat să lucrați cu seniorii sau cu juniorii?
- (Râde.) Știți cum e? Când lucrez cu juniorii, îmi spun că aș prefera să lucrez cu seniorii. Când lucrez cu seniorii, parcă i-aș prefera pe juniori. Sunt lucruri care seamănă în esență, dar în unele locuri-cheie sunt foarte diferite.

Tane Spasev: „Cel mai mult mi-a plăcut în Polonia”

- Ați antrenat în Polonia, Rusia, Ucraina, Turcia. Unde v-a plăcut cel mai mult?
- Peste tot, pentru că în fiecare loc în care am antrenat am avut ceva de învățat. În primul rând la capitolul experiență, dar și la colaborarea cu oamenii. Întotdeauna ai ceva de câștigat, ca tehnician, de la toate echipele alături de care lucrezi și de la fiecare jucător în parte.

- Și totuși, o experiență deosebită...
- Meciurile din EuroCup, alături de Khimki Moscova, unde am fost antrenor secund. Dar cea mai dragă dintre țările în care am muncit îmi este Polonia. Mi se pare că noi, cei din Macedonia de Nord, avem foarte multe conexiuni culturale cu polonezii, suntem oarecum înfrățiți. Eu și familia mea - soția și fiul meu în vârstă de 14 ani - iubim Polonia.

- Vă place și România?
- Foarte mult. De anul trecut, de când locuim aici, descoperim în fiecare zi Bucureștiul, care are colțuri încântătoare. Dar și restul orașelor din România, unde mă poartă deplasările și cantonamentele - foarte multe locuri frumoase și ospitaliere.

Tane Spasev: „Nu am putut continua fără baschet”

- Înainte de a deveni antrenor, ați jucat baschet?
- Da, dar nu eram un jucător foarte bun (râde). După ce m-am retras de pe teren, un an mi-am dedicat viața unei alte cariere, care nu avea nicio legătură cu baschetul. Într-o zi, m-am trezit și mi-am dat seama că nu pot trăi fără baschet. Astfel m-am întors, nu pe teren, dar în imediata sa apropiere.

- Revenind la echipa națională U20, care e cel mai greu lucru pe care trebuie să-l faci atunci când lucrezi cu această categorie de vârstă?
- Cel mai dificil e să-i ajuți să rămână conectați la ceea ce se întâmplă în prezent. Pentru niște adolescenți sau oameni care au depășit la limită această perioadă, e ușor să viseze și să se desprindă de misiunea pe care o au acum, aici.

E un efort să-i faci să se concentreze timp de 40 de minute, cât durează un meci de baschet. Sunt la vârsta la care le vine peste mână să se concentreze la orice cu adevărat. Trebuie să înțeleagă că mai întâi vine prezentul, de-abia apoi viitorul.

- Și al doilea cel mai greu lucru?
- Trebuie să fii capabil ca, măcar pentru un timp, să-i determini să-și sacrifice aceste vise pentru binele unei echipe întregi. Dacă reușești să aduci concentrare și spirit de echipă într-un astfel de mediu, atunci nu vei avea decât satisfacții profesionale.

Tane Spasev - carieră profesională

  • Antrenor principal- Federația Română de Baschet (august 2023 - prezent)
  • Antrenor principal - PBC Lokomotiv Kuban Krasnodar (Rusia - iulie 2022 - iulie 2023)
  • Antrenor principal - MKS Start Lublin (Polonia - octombrie 2021 - aprilie 2022)
  • Antrenor principal - Legia Varșovia (Polonia - noiembrie 2017 - martie 2020)
  • Antrenor secund - BC Khmiki Moscova (Rusia - iunie 2016 - august 2017)
  • Antrenor principal - BC Assecco Arka Gdynia(Polonia - august 2014 - iunie 2016)
  • Antrenor principal - SC Kryvbas Basket (Ucraina - februarie 2014 - mai 2014)
  • Antrenor secund - Turk Telekom Basketball Club (Turcia - iulie 2013 - ianuarie 2014)
  • Antrenor principal - echipa națională U16 a Siriei
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează