SPORTURI  »  BASCHET  »  EURO CUP

Valencia Basket, cea mai titrată formație din EuroCup, vine la Cluj

Valencia Basket
Valencia Basket

Articol de - Publicat marti, 08 octombrie 2024, 20:55 / Actualizat marti, 08 octombrie 2024 20:56

Valencia Basket, cea mai titrată echipă din EuroCup (4 titluri), a doua competiție continentală ca valoare, va veni pentru a doua oară în istoria clubului în România. Formația lui Pedro Martinez joacă miercuri, 9 octombrie, la ora 19:00, cu U-BT Cluj-Napoca.

U-BT Cluj-Napoca evoluează pentru al treilea sezon consecutiv în BKT EuroCup și în etapa a treia o întâlnește pe principala favorită la titlu – Valencia. Ionuț Georgescu (36 de ani), care a ocupat funcții executive la CSU Asesoft Ploiești, Steaua CSM Eximbank București, CSU Sibiu și CSO Voluntari și care, în prezent, este directorul tehnic al clubului spaniol HLA Alicante, ne-a ajutat să construim o imagine fidelă Valenciei și ne amintim de precedentele dueluri cu o echipă românească.

Valencia Basket s-a născut din ideea unui om de afaceri inspirat de Jocurile Olimpice din 1984

Povestea echipei de baschet a Valenciei a început în urmă cu 40 de ani, când s-au disputat Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984). Atunci, competiția de baschet masculin a fost câștigată de către Statele Unite ale Americii, cu Michael Jordan în componență, însă Spania a cucerit medaliile de argint.

Juan Roig, om de afaceri spaniol, fiind impresionat de meciurile văzute în LA, a decis să cumpere echipa de baschet a radio-ului din Valencia și să înființeze o nouă echipă. „Și-a dorit să dea la națională jucători crescuți în Valencia”, a explicat Ionuț Georgescu.

Valencia Basket a luat naștere doi ani mai târziu, în 1986, și a progresat an de an, câștigând primul trofeu important, Cupa Spaniei, 12 ani mai târziu. Formația spaniolă a început să participe și în cupele europene și, de la înființarea EuroCup în 2002, și-a adjudecat nu mai puțin de patru titluri (2003, 2010, 2014, 2019), fiind cea mai titrată echipă din competiție.

Roig a investit sute de milioane de euro în infrastructură, a dezvoltat echipa de baschet feminin, a organizat multe evenimente pentru sportul de masă și a oferit burse copiilor cu potențial în sport.

„U-BT Cluj-Napoca este adversarul cu numărul 106 din istoria echipei masculine a Valenciei. Va fi a doua oară când echipa masculină a Valenciei va juca în România în EuroCup”, scrie pe site-ul oficial al trupei din sudul Spaniei.

Valencia Basket a mai jucat o singură dată în România și a marcat suta

Dar când a fost prima oară când a jucat Valencia în România? Se întâmpla în stagiunea 2014-2015, când țara noastră era reprezentată de CSU Asesoft Ploiești. În 21 ianuarie, elevii lui Vladimir Arnautovic reușeau o mare surpriză și câștigau pe terenul Valenciei, scor 92-87.

O săptămână mai târziu, cu un alt antrenor, spaniolii își luau revanșa (100-84).

„Veneam după o victorie istorică, pe 21 ianuarie, când cu toții simțeam o energie aparte, fiindcă era fix ziua când se făceau 10 ani de când murise Toni Alexe. Le-am pus jucătorilor un filmuleț cu el”, își amintește Georgescu. „Valencia Basket l-a demis pe Velimir Perasovic și l-a înlocuit cu Carles Duran. O săptămână mai târziu, la București, au început cu 8/8 la aruncările de trei puncte și ne-au învins.

Era o echipă spectaculoasă, dar i-am făcut față cu brio. I-am fi scos din lupta pentru calificare și ne-am fi dus noi dacă i-am fi bătut. Așa s-au calificat mai departe ei și Lokomotiv Kuban”, continuă fostul manager al prahovenilor.

Cei mai buni marcatori ai Valenciei au fost Pau Ribas și Romain Sato, ambii cu câte 19 puncte. De partea cealaltă, Marius Runkauskas a prins o zi foarte bună la nivelul aruncărilor de la distanță (6/7) și a terminat cu 25 de puncte.

Din lotul lui Asesoft mai făceau parte, în acea perioadă, jucători importanți precum Jarvis Hayes, Jonte Flowers, Gerald Lee, Alhaji Mohammed, Michalis Pelekanos sau Cătălin Burlacu.

Pedro Martinez, antrenorul Valenciei, a fost învins de Asesoft Ploiești acum 16 ani

Valencia Basket va fi condusă la Cluj-Napoca de Pedro Martinez (63 de ani), unul din cei mai experimentați tehnicieni spanioli. În precedentul mandat petrecut la cârma echipei, antrenorul catalan a condus-o spre primul titlu din istoria clubului (2017).

Nici Martinez nu va fi pentru prima oară în România. În stagiunea 2006-2007, a ocupat funcția de antrenor al lui Estudiantes într-o dublă manșă cu Asesoft Ploiești (FIBA EuroCup) și, în sezonul următor, a fost pe banca Gironei tot în două confruntări cu echipa care domina baschetul românesc la acea vreme (EuroCup).

„În 2006, am fost aproape de o victorie formidabilă împotriva lui Estudiantes. Cu câteva secunde înainte de final aveam trei puncte avantaj, dar Darius Hargrove l-a faultat pe Marlon Garnett, iar acesta a marcat toate cele trei libere. Apoi ne-au bătut și la Ploiești. În 22 ianuarie 2008, am reușit să câștigăm împotriva Gironei. A fost un meci excepțional, trăit foarte intens.

Câteva locuri 4 se calificau mai departe și noi nu știam dacă ne-am calificat sau nu. Nu erau mijloacele de acum. Echipa îl avea în componență pe Marc Gasol, care a declarat că a fost o onoare să joace împotriva lui Rashard Griffith”, a povestit Georgescu despre întâlnirile cu Pedro Martinez și, în special, despre succesul obținut în fața Gironei (78-68).

De asemenea, actualul director tehnic al lui Alicante a făcut o observație despre acele partide: „Iată că toate victoriile mari se întâmplau în jurul datei de 21 ianuarie”. În 21 ianuarie 2005, Antonio Alexe, fostul mare jucător român, a decedat într-un accident de mașină, la vârsta de 35 de ani.

„Pedro Martinez are deja o înfrângere împotriva României și mai putea să aibă una. Sper să reușească cei de la Cluj să i-o ofere”, a mai spus Ionuț Georgescu.

Sasu Salin, „sniper-ul” lui U-BT: „Valencia e una dintre cele mai dificile adversare din competiție”

Confruntarea dintre U-BT Cluj-Napoca și Valencia Basket are loc în BTarena miercuri, 9 octombrie, la ora 19:00. Ardelenii au început stagiunea cu două înfrângeri încasate în fața Cedevitei Olimpija Ljubljana (86-93) și împotriva lui JL Bourg (73-84).

„Valencia este una din cele mai dificile adversare din această competiție, una din favorite la câștigarea trofeului. Am jucat de multe ori împotriva lor, știu nivelul la care pot fi și deja au arătat asta în acest sezon.

Sunt bine antrenați, au mulți jucători talentați. Joacă rapid, agresiv și, chiar dacă nu aruncă foarte bine în acest moment, au făcut multe recuperări ofensive iar asta le-a adus victorii ușoare”, a spus Sasu Salin, jucătorul lui U-BT care a evoluat aproape zece ani în campionatul spaniol.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Au apărut imaginile cu cel mai nou stadion din Superliga: „Facem echipă acum”
Superliga
Au apărut imaginile cu cel mai nou stadion din Superliga: „Facem echipă acum”
Joan Laporta, în România! Imagini tari din această seară: „Știți de ce n-au fost invitați Hagi și Popescu?”
Superliga
Joan Laporta, în România! Imagini tari din această seară: „Știți de ce n-au fost invitați Hagi și Popescu?”
Transfer de ultim moment în Superliga! » A semnat și a fost prezentat de noul club
Superliga
Transfer de ultim moment în Superliga! » A semnat și a fost prezentat de noul club

EXCLUSIV „Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a României, interviu fără rezerve: „Jocurile Olimpice NU au fost un succes!”

„Am avut prime de la FCSB”, la 4 ani după Cazul Valiza! » Interviu-BOMBĂ cu Marian Cristescu despre o carieră plină de povești: „Budescu îl lua de urechi pe băiatul lui Ioan Niculae” + „Răzvan Lucescu ne-a legat cu sfoara”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează