Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 10 septembrie 2019 19:47
Ambii antrenori ai loturilor naționale de seniori, băieți și fete, sunt finii președintelui FR Box, Vasile Cîtea. Rezultatele din ultimii ani sunt aproape inexistente.
Boxul românesc bate record după record, dar, din păcate, pe parte negativă. România nu a mai câștigat o medalie la Mondialele de seniori de 8 ani, iar la Europene de patru ani! Nici la juniori și la tineret nu stăm mai bine! Singurele medalii au fost luate la competițiile găzduite de România! De ce oare?
Săptămâna trecută, la Europenele de tineret de la Sofia, România a participat cu 7 sportivi la masculin și tot cu 7 la feminin. Din lotul condus de Relu Auraș, doar doi pugiliști au trecut de primul tur, dar au cedat imediat, în meciurile din runda secundă. Oamenii din boxul românesc sunt revoltați pentru că la Sofia au fost înregistrate cele mai slabe performanțe din ultimii ani, în ciuda faptului că acest lot a avut absolut tot la dispoziție.
„A fost singurul lot care a stat în cantonament 365 de zile și s-au cheltuit sume enorme, atât de la federație, cât și de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român”, a declarat unul dintre tehnicienii care au trimis sportivi la acest lot.
Vasile Cîtea este nașul lui Relu Auraș și a acceptat toate doleanțele tehnicianului. „Cei doi nu își spun pe nume, ci se strigă cu apelativul «cumetre»”, dezvăluie un alt personaj care cunoaște încrengăturile din boxul românesc.
Care sunt rezultatele obținute la tineret în ultimii 4 ani?
2016 CE 0 medalii
2016 CM 0 medalii
2017 CE 1 bronz (Cristian Filip)
2017 CM 0 medalii
2018 CE 0 medalii
2018 CM 0 medalii
2019 CE 0 medalii
După cum se poate observa, singura medalie a fost obținută de Cristian Filip, la Europenele din Antalya 2017. Filip nu a vrut însă să se antreneze la Bacău sub conducerea lui Relu Auraș, ci s-a pregătit la clubul său, Dinamo, cu Mitică Dorobanțu.
„Nu am vrut să îl las la Bacău, că acolo se strică sportivii, nu se fabrică. De asta s-a antrenat la Dinamo”, a spus unul din părinții lui Filip la vremea respectivă. Culmea, la premierea de la Ministerul Tineretului și Sportului, federația l-a nominalizat pe... Relu Auraș, iar antrenorul coordonator de la Dinamo, Napoleon Gheorghe, a fost "sărit"!
Promovat la seniori
Mai mulți tehnicieni din boxul românesc sunt revoltați și de faptul că Relu Auraș a fost promovat de Vasile Cîtea la lotul de seniori, „După rezultatele deosebite de la tineret". "Relu Auraș e cel care conduce boxul românesc. Vasile Cîtea e ocupat cu politica, iar Auraș face ce vrea. Boxul a ajuns o mare cumetrie”, au spus câțiva tehnicieni care au avut rezultate de-a lungul timpului.
Și la fete, tot cumetrie
Loturile naționale feminine sunt antrenate tot de un fin al lui Vasile Cîtea, Adrian Lăcătuș, și de soția acestuia, Mihaela Lăcătuș. Fetele se pot lăuda că la Europenele de luna trecută, din Spania, au câștigat un titlu european prin Lăcrămioara Perijoc. Performanța a fost obținută, din păcate, la o categorie neolimpică. La categoriile olimpice, toate româncele au pierdut din primul tur!
Și la Europenele de tineret de la Sofia, fetele nu au reușit prea mult. Au obținut două medalii de bronz, tot la categorii neolimpice.
1.000.000 de euroe bugetul primit de FR Box în 2019 de la Ministerul Tineretului și Sportului. Este al 10-lea buget între sporturile olimpice
Patru pugiliști la Mondiale
În aceste zile, la Ekaterinburg (Rusia) se dispută Campionatele Mondiale pentru seniori. România a trimis la această competiție patru pugiliști: Marian Șchiopu (52 kg), Vasile Suciu (63 kg), Paul Arădoaie (81 kg) și Cristian Filip (91 kg). Surprinzător, Robert Jitaru, considerat cel mai mare talent al României în momentul de față, nu a fost trimis.
Surse din cadrul FR Box spun că Jitaru este menajat pentru turneele preolimpice de calificare, de anul viitor. Campionatul Mondial din Rusia nu mai reprezintă criteriu de calificare la JO de la Tokyo. Vasile Cîtea, președintele FRB, a declarat că obiectivul României la Mondiale este obținerea cel puțin a unui loc 5.