Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 14 septembrie 2017 11:34
Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, îi acuză vehement pe actualii șefi ai boxului, dar și pe conducătorii sportului românesc pentru că au pus boxul românesc pe butuci.
Federația Română de Box nu mai există de trei ani pe harta sportului românesc. Din 2014, FRB nu mai primește finanțare din partea Ministerului Tineretului și Sportului, asta după ce diversele controale au descoperit nereguli grave.
Cu datorii cumulate de aproximativ 200.000 de euro, cu conturile blocate de ANAF, federația e, practic, una falimentară. Loturile naționale nu mai sunt susținute, sportivii se antrenează pe unde pot, iar deplasările la marile competiții, atunci când a mai fost cazul, s-au făcut din mila unor oameni de afaceri!
Rudel Obreja, fost șef al boxului românesc, vorbește în termeni duri de un sistem al sportului românesc compromis, de un Minister al Sportului care nu face nimic, doar acoperă neregulile, de oameni ajunși în posturi deși nu au nici o pregătire. Asta într-un sport de tradiție în care România a fost, cândva, o forță.
Rudel Obreja a plecat din fruntea FRB în noiembrie 2012, după ce Federația Internațională de Box Amator (AIBA) a amenințat că dezafiliază federația română. Obreja începuse un război deschis cu mai marii boxului mondial încă din perioada Jocurilor Olimpice de la Beijing 2008.
- Rudel Obreja, ai urmărit situația boxului românesc în ultimii ani?
- Normal că am urmărit-o. Am privit-o detașat, pentru că nu mai sunt implicat. Nu-ți mai spun că mă sună oamenii de box și-mi spun ce a mai făcut X sau Y, ce nereguli sunt. Mi se plâng că boxul a ajuns într-un moment critic, că nu se mai poate face performanță.
- Cunoști situația, cum a ajuns federația să aibă conturile blocate? De ce nu mai acordă Ministerul Sportului finanțare?
- Uite, îți povestesc o întâmplare de la sfârșitul anului 2014. Am fost la Gabriela Szabo, ministrul Sportului de atunci. Mă dusesem acolo pentru un aviz la Liga profesionistă de box. La discuție mai era Mihai Căpățână și secretarul general al MTS, de atunci. Nu știu cum îl cheamă. Gabi Szabo îmi zice: «Domnule Obreja, decontul ăsta de 3 miliarde, pe care mi l-au prezentat cei de la federație, nu o să-l semnez niciodată!» Eu nu știam despre ce e vorba. Bâjbâiam, i-am spus că nu am prea multe date. A intervenit însă secretarul general, care mă întreabă: «- Cum vi se pare 80 de lei pe oră pentru un bodyguard?»
- Atât a plătit federația la Campionatul European feminin din 2014, de la București, pentru oamenii de pază?
- Da! I-am spus atunci, în glumă: «Domne, pe banii ăștia, vin și eu!» Dar lucrurile erau grave.
- Adică?
- Păi la o scurtă socoteală, erau 18 euro pe oră. Ori 6 ore pe zi, ajungi la 2.500 de euro pe lună! Ăsta e unul dintre modurile în care au sifonat bani. Apoi au mai făcut ceva cu voluntarii. Au scris în decont cum că le-au dat mâncare de 60 lei pe zi. Un sandvici și o apă plată nu au cum să coste 60 de lei pe zi!
"Au umflat prețurile de 10 ori!"
- Văd că acum ești foarte în temă.
- Păi, apoi m-am interesat. Firma de bodyguarzi este firma "Bronec", a lui Doru Necula. Viorel Sima, care era secretarul general al federației, îl cunoștea de la mine. Cu el a făcut matrapazlâcurile. La o firmă din asta, se plătește undeva între 8 și 10 lei pe oră, ei au pus de 10 ori banii!
- Cei din federație susțin că au făcut un deviz de cheltuieli la MTS pentru Campionatul European din 2014, care a fost aprobat. Când au venit însă cu decontul, nu a mai fost în regulă!
- Păi, cum să fie? Au făcut un crochiu de proiect, ăștia din Minister aleargă după imagine, să aducem competiții de doi lei, le-au promis că fac! Dar ăștia au încărcat devizul. Niște urechiști, cu de-alde Vasile Câtea, Viorel Sima, Leonard Doroftei. Au băgat în ele, bodyguarzi, 200 de voluntari. O grămadă de camere băgate la hotel... Au făcut hei-rupuri și MTS-ul a zis "pardon, nu se poate!". De aici a început nebunia.
- Au început datoriile. Nu au mai fost bani.
- MTS-ul nu le-a plătit, au început să genereze penalități, datorii. Ei au plătit pe unde au plătit și așteptau să le vină grosul de la minister! Nemaivenind nici un ban, au intrat în incapacitate de plată.
Căldurica din MTS
- De la acel Campionat European au început toate problemele?
- Din spusele oamenilor de box, Viorel Sima a încasat salariu de la federație, deși nu avea studiile necesare pentru a ocupa poziția de secretar general. Și trebuie să dea banii înapoi. Apoi Vasile Câtea are deconturi aiurea, există raport de la Corpul de Control al Ministrului Tineretului și Sportului!
- Și de ce crezi că nu intervine Ministerul?
- Ce obligații are Ministerul să facă asta? Ministerul trebuie să ia salarii, să plimbe pe la competiții tot felul de babalâci care stau de 25 de ani pe acolo. La căldurică.
- S-au perindat 3 miniștri de atunci și niciunul nu a făcut nimic.
- Îi doare la bască! Tu minister, conform legii 69, tu exerciți atribuțiile de supraveghere și control asupra federațiilor. Pe cale de consecință, tu ești răspunzător de îndeplinirea sau neîndeplinirea acestor atribuții. Dacă ceva merge prost la o federație, e obligația ta să iei măsuri, că tu îl finanțezi. Ce măsuri au luat în trei ani de zile? Sunt și ei vinovați și buni de plată!
- Tu când ai plecat, în 2012, federația era pe plus?
- Eu i-am lăsat pe ei cu vreo 5.000-6.000 de euro în cont. Erau niște sume de plată la niște furnizori, dar aveau și de încasat. Una peste alta, ca balanță, eu cred că am lăsat vreo 200 de milioane de lei vechi în cont.
- S-a vorbit și de faptul că tu ai furat bani!
- Ei "lătrau" că am furat bani! Dar sunt acte prin care se vede că eu am sponsorizat federația, sponsorizat atenție. La un moment-dat m-am gândit: "Ia stai, mă, să mai și împrumut. Și am făcut și câteva contracte de împrumut, pe niște sume de 20.000-25.000 de euro.
- Fără dobânzi...
- Fără! Mă apucam să pun dobânzi la federație? Nu poți să faci asta, nici măcar eu! Când au început ei să "latre" după ce am plecat din federație, că am furat bani, m-am uitat atunci la contractele de împrumut, să văd care mai sunt în termen. Că dacă au trecut trei ani, la revedere, ai pierdut banii. Am mai avut vreo 25.000 de euro, i-am dat în judecată, i-am câștigat, apoi au câștigat ei, dar o să le iau banii. Că nu s-a terminat. Eu vreau să arăt însă că nu am furat bani din federație, ba dimpotrivă, am adus bani de acasă!
"Doroftei a fost o interfață!"
- După ce tu ai plecat, la conducerea federației a ajuns Leonard Doroftei.
- L-au impus pe Doroftei, dar el a fost doar o interfață. Pe 23 noiembrie 2012 eu mi-am dat demisia. La rugămințile binevoitoare ale presei care tot sărea pe mine că eu dezafiliez federația și că nu mai putem merge la competiții.
- Nu era așa?
- O să-ți explic. Nu mă putea da nimeni afară, crede-mă! Oamenii mă aleseseră. Toți "cățelușii" ăștia de prin box, care mă mușcau de fund după ce îmi mâncaseră din palmă, mă atacau acum. Mi s-a făcut silă. "Bine, mă, plec!" Am zis că nu pot să-mi bat joc de box și de sportul românesc. Dacă voi asta vreți, eu plec! I-am lăsat pe locul 5 în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice. Eu am condus federația asta 8 ani de zile ca președinte plus 4 ca vicepreședinte, că tot eu am fost acolo! Aveam în permanență buget, plățile la zi. Cel mai bun argument e următorul. Că în 2013 ei au avut finanțare. Dacă eu i-aș fi lăsat cu datorii, nu primeau buget. Ei au avut buget în 2013 și 2014.
- Doroftei a fost pus de fațadă? Semna doar ca primarul?
- Da, Doroftei a fost o interfață a șmecherilor ăștia, respectiv Relu Auraș, Titi Tudor, Viorel Sima, Adrian Lăcătuș, pelagra boxului românesc.
"Nu au avut tupeu să fure cu mine!"
- Ai spus niște oameni cu care ai lucrat și tu, pe vremea ta!
- Da, dar pe vremea mea ăștia nu au mișcat! În ziua când am avut Adunarea Generală, la sediul MTS, alegerile erau la 8, federația era la etajul 7. Eu am convocat adunarea. I-am spus lui Carmen Tocală: "Hai să-l aducem pe Vaștag, el merită să fie președinte! Și vă mai ajut eu, că dacă las federația, se alege praful. Mie dă-mi doar avizul pentru boxul profesionist. Să nu se apuce să fure toți ăștia care stăteau ca hienele. În fața mea nu au avut curaj să mârâie, pentru că eu nu am mâncat nici un leu din federație. Nu au avut tupeu să fure cu mine!
- Tu nu ai avut probleme pe timpul cât ai fost președinte?
- Nu. Eu le-am spus așa. Primul care fură în federație, ar trebui să fie președintele. Dacă eu nu fur, nu furați nici voi! Nu am făcut potlogării. Nici în arbitraj, nici cu banii. Dacă vă prind, vă rad! Ăsta e stilul meu! Acum se poate vedea cum am reușit să țin federația în mână 10-12 ani! Ăștia ce au făcut? Sunt bani, au cheltuit banii vacii, au băgat mâna. Și au început să ia. Și Vasile Câtea, și Relu Auraș, deconturi nasoale. Sunt în raportul Corpului de Control.
- Vasile Câtea e acum președinte. E și deputat PSD.
- Până la urmă, să fie sănătoși, nu e treaba mea cu banii, nici să fac investigații! Pe mine mă doare de ce nu intervine Ministerul! Pentru că ăștia au distrus o istorie. Când voi ați sărit pe mine și ați zis că dezafiliez federația, la un moment dat mă speriasem și eu, deși câștigasem procesele pe la Lausanne. A fost o situație când AIBA a interzis în mod abuziv lotului de junioare, la fete, să participe la un Campionat European. Atunci mi-am dat seama că s-a ajuns prea departe. Să ajungă sportivii să sufere din cauza mea, chestia asta nu o să o fac! Și atunci am plecat. Am cheltuit bani cu AIBA, banii mei, dar așa sunt eu. Lupt pentru dreptate. Așa o să fac și cu "Gala Bute", și cu dosarul "fabricat" cu Sorin Ovidiu Vântu.
- Am convenit să vorbim doar de box.
- Ok. Întreabă-mă de box.
- S-a schimbat conducerea FRB. Toți cei care au fost în vechea conducere au ajuns și în noua conducere. Cum așa?
- S-a dus vestea că eu sunt un dictator. Și recunosc, am fost 10-12 ani în federație, un dictator. Eu am făcut politica federației. Acum se dovedește că dacă nu aș fi fost așa, ajungeam la pierzanie. Oamenii ăștia, când eu am plecat, nici ei nu știau în ce degringoladă vor ajunge.
- De ce mai stau în federație?
- Speră să reia finanțarea. Și mai e un lucru. Sub pretextul organizării unor competiții de doi lei, pe care federația europeană nu are cui să le dea... Campionate de fete, cadeți, copii, nu le ia nimeni. Sub această umbrelă că organizăm ce mare competiție, se duc la câte un naiv și-i fac capul mare. Primari, din bani publici, pe la Consiliile județene, domnul președinte e politic și are intrări, e un pic și trafic de influență...fac asemenea competiții și de acolo mai mănâncă unul-altul. Ăsta e scopul, de asta stau, mai ciugulesc și ei. E ca în bancul cu lupul și cu calul. Era un cal care stătea să moară. Lupii îl înconjuraseră. "Duceți-vă, mă, acasă, că nu mor, azi!" La care lupii, "dar ce, avem vreo treabă acasă?". Așa și ei.
"Ăștiau au distrus sute de vagoane de transpirație, de sânge, de durere ale unor sportivi mari. Începând cu Linca, cu Monea, cu Alexe, Dumnezeu să le dea sănătate celor care mai trăiesc! Și cei din Minister dorm. Eu nu pot să dorm. Și nici să tac!"
Rudel Obreja"Cine a delapidat federația? Ministerul spune: noi finanțăm performanța. Nu numai că nu s-a făcut performanță, dar s-au și cheltuit sute de mii de euro pe rezultate zero! Au condus la falimentul boxului! S-ar putea ca la box să fie niște bezmetici, dar tu Minister ce faci de trei ani de zile? Că nu e o chestie de luna trecută, că să vă învârtiți voi până faceți comisii"
"Există un dosar penal care trenează la Circa 8 de Poliție. Membrii Biroului Federal au făcut plângere împotriva celorlalți membri, că s-a furat. Au luat bani, măcar că au gestionat fraudulos, există raportul Corpului de Control. Că sunt salarii ilegale, deconturi false. De ce nu se intervine?"
"Am fost 10-12 ani în federație, un dictator. Eu am făcut politica federației. Acum se dovedește că dacă nu aș fi fost așa, ajungeam la pierzanie!"
CITEȘTE: În partea a doua a interviului, mâine.
- Cum organizează România tot felul de competiții în box, deși federația e în faliment?
- Din culisele Federației Internaționale de Box, CIO pregătește debarcarea actualului șef
- Obreja poate ajunge iar membru în AIBA