Articol de Oana Duşmănescu - Publicat duminica, 05 iunie 2016 00:00
Muhammad Ali, una dintre cele mai complexe figuri ale sportului, s-a stins vineri noapte, într-un spital din Phoenix.
În ultimii doi ani zvonurile potrivit cărora cel mai fermecător din grei se stinge încet au făcut lumea să tresară, la gândul că într-o zi acesta chiar va dispărea. Ziua aceea a venit. Pe 3 iunie 2016, Muhammad Ali, în vârstă de 74 de ani, a decedat în urma unor probleme respiratorii cu care fusese internat cu o zi înainte.
Citește și: Bornele unei cariere fenomenale și reacții la moartea lui Ali: ”Dumnezeu și-a luat campionul înapoi”
Starea lui însă s-a înrăutățit rapid, astfel că fostul pugilist a fost conectat la aparate care i-au susținut flacăra vieții în ultimele ore. Ali suferea de peste trei decenii de maladia Parkinson, o boală neuro-degenerativă, și în ultimii câțiva ani ajunsese la spital ba cu o pneumonie, ba cu diverse complicații ale bolii sale.
Cel mai bun? Cel mai carismatic?
Dincolo de boala care l-a imobilizat într-un scaun cu rotile și care i-a răpit, uneori, vorbirea, în urma lui Ali rămân însă zeci de alte trăsături și momente definitorii.
Pumnii iuți, limba ascuțită, inteligența, priza enormă la public, spiritul sfidător față de autoritate, cele trei titluri mondiale la categoria grea, declarațiile și gesturile sale controversate și mai ales meciurile care l-au purtat în toată lumea şi l-au ridicat la rangul de superstar al sportului secolului trecut.
Unii spun că a fost cel mai bun pugilist, alții cred că a fost cel mai carismatic. Mai toți sunt însă de acord că întrunea, la modul cel mai fericit cu putință, viteza și forța. Fluturele care se transforma, la nevoie, în albină. Omul care s-a autointitulat The Greatest, știind că nu greșește.
Trecerea la islam
Ali a luptat toată viața, și nu doar în ring, cu adversarii înmănușați. Vederile lui politice și religioase l-au făcut, în anii '60 și '70, admirat de unii și detestat de alții. În 1964, el a trecut la islamism, schimbându-și de altfel și numele "de sclav", Cassius Clay în Muhammad Ali. Invocând motive ce țineau de religie, a refuzat să se înroleze în armată pentru Războiul din Vietnam.
"În plus, nu am nimic personal împotriva vietnamezilor. Niciun vietnamez nu m-a strigat vreodată «cioară»", spunea Ali, la vremea respectivă.
În 1960, ca boxer amator, Clay cucerea aurul olimpic la Roma. Se anunța de pe atunci un personaj demn de luat în seamă, ca sportiv și ca entertainer. Patru ani mai târziu devenea campion mondial profesionist al greilor pentru prima oară în carieră, la 22 de ani, luând titlul de la Sonny Liston.
Gură mare și bogată
Muhammad Ali era cunoscut pentru multe lucruri. Nu însă și pentru diplomație. Uneori gura i-o lua înaintea creierului și spunea lucruri jignitoare și regretabile. Culmea, țintele lui preferate erau boxerii ca el, de culoare, în special triplul său adversar, Joe Frazier, pe care l-a numit, printre altele, "gorilă". Pentru aceste insulte, Frazier, și el decedat, în 2011, nu l-a iertat până la final.
Criticat pentru stil
"Nu trebuie să fiu cine vreți voi să fiu. Sunt liber să fiu cine vreau eu să fiu". Aceasta e declarația lui Muhammad Ali, de a doua zi după ce a cucerit primul său titlu mondial. Era o avertizare pentru lumea întreagă, care nu s-a abținut să-l certe totuși pentru stilul său de a boxa.
Ținea brațele prea jos și, în loc să se legene în stânga și-n dreapta ca să evite loviturile la cap, el se apleca pur și simplu pe spate. Lumea nu era obișnuită cu felul de a fi și de a boxa al lui Ali. În cele din urmă, s-a obișnuit.
Puștiul din Louisville
Cassius Marcellus Clay Jr. s-a născut în Louisville, pe 17 ianuarie 1942, într-un neam numeros, în care erau mulţi artiști și muzicieni.
Mama sa, Odessa, era menajeră și bucătăreasă, iar tatăl său, restaurator de biserici, era alcoolic și deseori violent. Cassius Jr. a început să boxeze la 12 ani, după ce i s-a furat bicicleta roșie.
Întâmplarea a făcut ca puștiul de atunci să anunțe furtul unui ofițer de poliție care avea și o sală de box în cartier. La școală, Ali nu avea note bune decât la sport și la arte plastice.
Patru căsnicii și nouă copii
Ali a fost căsătorit, din 1964 până în 1966, cu Sonji Roi, care l-a părăsit din cauza schimbării vederilor religioase ale boxerului. În 1967, s-a însurat cu Belinda Boyd, care s-a convertit și ea la Islam.
Împreună au avut patru copii – Maryum, gemenele Jamillah și Rasheda și Muhammad Ali Jr. În 1977, se căsătorea cu Veronica Porsche, actriță și fotomodel. Alte două fiice au rezultat din acest mariaj – Hana și Laila, aceasta din urmă fiind singura din familie ce a fost pugilistă, ca tatăl său, deși acesta declarase în mai multe rânduri că nu-nțelege boxul feminin.
În noiembrie 1986, Muhammad Ali se însura cu Lonnie Williams, cu care era prieten din tinerețe și care i-a fost alături până la final. Cei doi l-au adoptat pe Asaad Amin. Ali mai are două fiice, Miya și Khaliah, din relații extraconjugale.
"Aș dori să vă amintiți de omul care a câștigat de trei ori titlul la categoria grea, care a avut umor și care i-a tratat pe toți corect. Un om care nu i-a privit de sus pe cei care se uitau la el, care s-a ridicat în picioare pentru convingerile sale, care a încercat să unească toată omenirea prin credință și iubire. Și dacă e prea mult, mi-ar plăcea să fiu amintit ca un mare boxer care a devenit un lider și un campion al poporului său. Și nici măcar nu m-ar deranja dacă oamenii au uitat cât de frumos am fost"
Muhammad Ali
7filme despre legenda Cassius Clay au fost turnate de-a lungul timpului. Cel mai cunoscut actor care a jucat rolul fostului campion a fost Will Smith într-un film din 2001
1.500.000de americani suferă de maladia Parkinson, cea care l-a chinuit și pe fostul mare boxer
21de ani a durat cariera de profesionist a lui Ali
56de victorii și-a trecut în palmares Ali, dintre care 37 prin KO și 19 decizii la puncte
5înfrângeri a înregistrat, una singură fiind KO