Articol de Luminiţa Paul - Publicat luni, 21 martie 2011 00:00 / Actualizat luni, 21 martie 2011 11:03
Dacă lui Lucian Bute i se va organiza un meci în România, locul reprezintă o imensă problemă
De mult îşi doreşte Bute să boxeze în faţa compatrioţilor săi. E extrem de popular în Canada, mai ales în Quebec, dar nimic nu se compară cu apărarea centurii la tine acasă. Promisiuni pentru o asemenea gală au existat, iar acum par cel mai aproape de realizare. Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, e dispusă să acopere cheltuielile de organizare, estimate la 5 milioane de euro.
Problema apare însă cînd vine vorba despre locul unde s-ar putea desfăşura un asemenea meci. Sala Polivalentă din Capitală, veche şi obosită, nu poate fi o opţiune. Cu doar 5.000 de locuri plus un sistem de ventilaţie depăşit, nu ar fi cadrul potrivit pentru o confruntare de titlu mondial. Rudel Obreja, preşedintele FR Box, a avansat ideea organizării meciului pe stadionul Cotroceni, o arenă cu 15.500 de locuri. Data aproximativă, luna iunie, ar fi bună, însă există alte inconveniente.
În primul rînd, box în aer liber nu prea se mai vede. În secolul trecut, pînă un pic dincolo de jumătatea sa, era ceva obişnuit ca meciurile pugiliştilor să aibă loc pe stadioane. În 1965, Henry Cooper şi-a păstrat titlul britanic şi al imperiului la categoria grea în faţa lui Johnny Prescott într-o dispută găzduită de stadionul St Andrew's din Birmingham. Meciul s-a desfăşurat însă cu două zile întîrziere din cauza vremii ploioase. Atunci s-a ridicat pentru prima dată problema alegerii arenelor în aer liber drept gazde pentru box.
Cu toate acestea, pe 30 octombrie 1974 a avut loc, la Kinshasa (pe atunci Zair, acum Congo), cel mai mare meci organizat vreodată pe un stadion. Muhammad Ali (32 de ani) îl făcea KO în repriza a 8-a pe deţinătorul centurii greilor, George Foreman, în faţa a 30.000 de spectatori aflaţi în tribunele arenei "20 mai". Lupta, numită "The Rumble in the Jungle", rămîne unică în istoria boxului, dar ea s-a organizat acolo pentru că Don King, aflat la primele meciuri la promotor, nu avea bani. El semnase contracte de cîte 5 milioane de dolari cu ambii boxeri şi avea nevoie de un sponsor. Dictatorul zairez Mobutu Sese Seko a oferit locul de disputare şi aşa s-a rezolvat totul. E însă o poveste veche de 37 de ani.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”