SPORTURI  »  CICLISM  »  DOCUMENTAR

5 documentare despre ciclism pe care le poți vedea în loc de LANCE. De la „Pantani” la „O duminică în iad”

Lance Armstrong, foto: Guliver/gettyimages +32   FOTO
Lance Armstrong, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat joi, 28 mai 2020 11:32

Documentarul „Lance”, difuzat de ESPN în două părți, în care fostul ciclist american Lance Armstrong vorbește despre carieră și dopaj, a stârnit noi dezbateri și controverse în lumea ciclismului. 

de Adrian Cochino

Pentru că sezonul nu a început încă, GSP vă propune alte 5 documentare despre ciclism, unele mai puțin cunoscute, altele devenite clasice în lumea iubitorilor sportului.

  • Postul ESPN a difuzat pe 24 mai prima parte a documentarului „Lance”, iar pe 31 mai o va difuza pe a doua, oferind astfel controversatului Lance Armstrong ocazia de a-și spune din nou, de data aceasta mai amănunțit, povestea;
  • Fost câștigător a șapte ediții ale Turului Franței, titluri retrase între timp, Lance Armstrong mărturisește că s-a dopat de la 21 de ani și că ia în calcul că tot dopajul este cel care i-ar fi putut provoca cancerul testicular;

Reacțiile la prima parte a filmului au fost diverse. În vreme ce cicliști precum italianul Filippo Simeoni au apreciat că Lance Armstrong merită o a doua șansă, după ce și-a mărturisit dopajul și greșelile, fostul coechipier al americanului, Tyler Hamilton, avertizează că acesta nu a spus tot adevărul.

Pe rețelele sociale, mulți fani ai ciclismului, în special din Europa, nu au fost neapărat fericiți că Lance Armstrong, un fost erou al sportului, căzut acum în dizgrație, beneficiază iar de atâta atenție. De aceea, vă oferim mai jos alte cinci documentare interesante despre ciclism.

Lance Armstrong
Lance Armstrong
Lance Armstrong
Lance Armstrong
Lance Armstrong
+27 FOTO

1. „The Least Expected Day” (2020) - „O zi neașteptată” (nota IMDB: 7.4)

Filmul, care poate fi găsit chiar acum pe Netflix, face o analiză onestă a sezonului 2019 al echipei Movistar, care a adus echipei spaniole un mare tur, Giro, dar și multe tensiuni între vedetele ei, în special între Nairo Quintana, Mikel Landa și Marc Soler.

Este unul dintre cele mai noi documentare despre ciclism și oferă fanilor posibilitatea de a arunca o privire în laboratorul de strategii al unei echipe de top. Poate fi văzut și ca o tentativă de a explica de ce Movistar, o echipă bogată, cu atâția campioni, a lovit mereu sub potențial.

Nu întâmplător, 2019 a fost un sezon crucial pentru Movistar, care a pierdut ulterior 3 oameni de top, pe Quintana, Landa și pe câștigătorul Giro, Richard Carapaz, care și-au pierdut încrederea în proiect și au găsit alte echipe.

2. „Slaying the Badger” (2014) - „Uciderea bursucului” (nota IMDB: 7.5)

Filmul spune povestea ediției din 1986 a Turului Franței, câștigată de americanul Greg LeMond în fața veteranului Bernard Hinault, colegul său de echipă. Hinault este „the badger” - bursucul, cunoscut pentru atacurile sale feroce și pentru cele cinci victorii din Turul Franței.

Francezul i-a promis lui LeMond că îl va ajuta să câștige Turul, dar atacurile sale din timpul cursei pare să arate cu totul altceva.

Cu ajutorul a numeroase interviuri cu protagoniștii Turului, documentarul ESPN spune povestea acestei rivalități complicate și este considerat deja unul dintre cele mai bune filme despre istoria ciclismului.

3. Hell on Wheels (2004) - „Iadul pe roți” (nota IMDB: 7.2)

Documentarul german acoperă ediția din 2003 a Turului Franței, dar nu se concentrează pe rivalitatea de la vârf, cea dintre Jan Ullrich și Lance Armstrong, ci pe munca ”de jos” a ajutoarelor lui Ullrich din echipa Deutsche Telekom.

Eroii documentarului sunt Eric Zabel și Rolf Aldag, doi prieteni și veterani ai ciclismului, iar filmul are o emoționantă dimensiune personală. Amândoi au cunoscut partea de glorie, în special sprinterul Eric Zabel, dar cățărările dificile ale Turului nu iartă pe nimeni.

Chinul pe care îl îndură cei doi pe pantele abrupte ale Alpilor și Pirineilor, mult în urma campionilor care se bat pentru victorie, făcând eforturi să ajungă la timp pentru a nu fi descalificați, trezește probabil emoții în inima cicliștilor de duminică care s-au confruntat la rândul lor cu durerea cățărărilor.

Și deși este deseori folosit ca figură de stil în descrierea ciclismului, ”iadul” din titlul acestui documentar este cu adevărat bine folosit aici.

4. „Pantani: The Accidental Death of a Cyclist” (2014) - „Pantani - Moartea accidentală a unui ciclist” (nota IMDB: 7.0)

Filmul spune povestea cu adevărat dramatică a unuia dintre cei mai iubiți campioni ai ciclismului, a unui trișor și a uneia dintre victimele dopajului și presiunii sportului în același timp.

Toți trei sunt aceeași persoană: Marco Pantani, zis și piratul, posibil cel mai bun cățărător din istoria ciclismului.

Documentarul urmărește cariera lui Pantani și atinge momentele sale de glorie - inclusiv victoria istorică din Turul Franței în fața lui Jan Ullrich, cât și finalul tragic al carierei și al vieții.

5. A Sunday in Hell (1976) - „O duminică în iad” (nota IMDB: 7.7)

Un clasic al istoriei ciclismului, posibil cel mai bun documentar despre acest sport, filmul realizat de regizorul danez Jørgen Leth face o cronică a ediției din 1976 a clasicei Paris-Roubaix, din perspectiva participanților, a organizatorilor și a spectatorilor.

Camera ajunge peste tot, alături de marele Eddy Merckx, preocupat până la obsesie de felul în care trebuie să își monteze șaua, alături de tânărul Freddy Maertens, un mare favorit al cursei și alături de spectatorii care așteaptă plutonul prin barurile de pe parcurs.

Ba chiar și printre protestatarii care întrerup cursa, angajații ziarului ”Le Parisien libéré”, unul dintre sponsori, care este atacat pentru restructurările pe care le face printre angajați.

Este un film de atmosferă și reușește să o surprindă perfect, odată cu nebunia celei mai frumoase curse clasice a ciclismuluii, dar și cu o mică bucată din stilul de viață francez din anii 1970, oferind fanilor de azi o privire asupra epocii de aur a ciclismului.

Citește și alte știri de ciclism:

Sport sub lacăt » „Clubul pensionarilor” pe biciclete: înainte și acum

OFICIAL. TOT sezonul de ciclism în 90 de zile! Când se dispută Turul Franței, Giro și Vuelta

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează