SPORTURI  »  CICLISM  »  E3 HARELBEKE

Polonezul Michal Kwiatkowski a câștigat E3 Harelbeke de lângă un Peter Sagan fără răspuns!

Michal Kwiatkowski, foto: Guliver/gettyimages
Michal Kwiatkowski, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 25 martie 2016 17:40

În ultimii 10 ani, de patru ori ori cel care s-a impus în E3 Harelbeke a câștigat și Turul Flandrei în același sezon! Polonezul Michal Kwiatkowski, 25 de ani, și-a fost oferit această șansă astăzi, după ce a bifat primul cei 206.4 kilometri din bucla din jurul lui Harelbeke.

  • Pe locul doi a sosit slovacul Peter Sagan (Tinkoff), care a rămas fără răspuns în fața sprintului declanșat de Kwiatkowski, unicul său coleg într-o evadare de 30 de kilometri;
  • Un grup format din rutieri de calibru, precum Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) sau Tom Boonen (Etixx-QuickStep) a sosit la 11 secunde distanță, condus de Ian Stannard ( Sky);
  • Este a doua victorie consecutivă pentru Sky, după ce anul trecut s-a impus britanicul Geraint Thomas;
  • Următoarea clasică pe pavate este Gent-Wevelgem, duminică.

Kruisberg, Taaienberg, Eikenberg, Karnemelkbeekstraat, Paterberg, Oude Kwaremont, 15 cățărări ascuțite din Ardenii flamanzi, ce râșnesc nervi și destine, privind semeț în prima zi serioasă de pavate din această primăvară.

La startul din E3 Harelbeke, am remarcat lorzii obișnuiți ai suferinței, oameni precum elvețianul Fabian Cancellara și belgianul Tom Boonen (Etixx-QuickStep), veterani cu sânge rece care își ascut săbiile pentru cele două duminici din Săptămâna Mare, în care Turul Flandrei și Paris-Roubaix învârt jarul istoriei.

Și apoi pretendenții, pumnale scurte fluturate cu îndemânare, amușinând în tăcere oportunitatea de aur, pândind grimase de durere și icnete ascunse. Campionul mondial Peter Sagan, agilii Niki Terpstra și Zdenek Stybar (Etixx - Quick-Step), flamboaiantul Michal Kwiatkowski și medievalul Ian Stannard, costelivul Sep Vanmarcke (LottoNl-Jumbo). Oameni suficient de puternici încât să suporte hurducăielile pavatelor și să domolească pantele pavate din Ardeni, dar fragili în fața ghinionului, cum avea să ne demonstreze belgianul Greg Van Avermaet, liderul lui BMC forțat de o infecție stomacală să nu ia startul.

O evadare neînsemnată a fost mestecată în primele 100 de borne, pentru ca Etixx să pornească malaxorul pe Taaienberg, cu 85 de kilometri înainte de final, acolo unde pantele pavate atingeau 18%. Toate numele de mai sus au ieșit la suprfață, pepite separate de mâl, o adunătură de talent, experiență și tactică.

Neșansa lui Cancellara, verva lui Michal

Bicicleta lui Cancellara a cedat, iar elvețianul a coagulat un grup de 13 oameni plecați în urmărirea lui Matteo Trentin, Niki Terpstra, Daniel Oss, Ian Stannard, Peter Sagan, Michal Kwiatkowski, Lars Boom, Tiesj Benoot, Tom Boonen și Sep Vanmarke.

După o vânâtoare în care elvețianul a fost turbina principală, același om cu îndârjirea unei divizii,  joncțiunea s-a realizat cu 30 de borne înainte de final, pe nepronunțabila cățărare Karnemelkbeekstraat, moment în care Peter Sagan și Michal Kwiatkowski s-au desprins decisiv.

În ciuda faptului că nu au acumulat un ecart mai mare de 30 de secunde, fostul și actualul deținător al tricoului-curcubeu nu s-au uitat în spate, au încălecat fără efort ultima cățărare a zilei și s-au pregătit de sprint. Cu 300 de metri înainte de final, Kwiatkowski a decolat de lângă un Sagan catatonic și s-a năpustit spre prima victorie a unui polonez într-o clasică pe pavate.

"Am cooperat perfect cu Peter, cum s-a întâmplat și acum 3 ani, în Strade Bianche. Sincer, am știut că am picioare bune astăzi. Trebuia să mă lupt pentru victorie, nu exista alta opțiune. Știu cum se simte Peter, mai ales că poartă tricoul de campion mondial, e greu pentru el. Dar amândoi am făcut o cursă foarte bună" - Michal Kwiatkowski

Grupul urmăritor, în care Cancellara a ars benzina, iar Boonen a stat la cutie, s-a rostogolit peste linia de sosire la 11 secunde distanță de polonez. Sagan a încercat o explicație amară: "Mi-au zis în cască să trag tare în ultimii doi kilometri, să trag cât pot de tare. Am tras și am rămas fără picioare la sprint".

Clasament E3 Harelbeke 2016:

1 Michal Kwiatkowski (Pol) Sky
2 Peter Sagan (Svk) Tinkoff 4'
3 Ian Stannard (MBr) Sky 11'
4 Fabian Cancellara (Swi) Trek-Segafredo
5 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
6 Lars Boom (Ned) Astana
7 Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal
8 Sep Vanmarcke (Bel) LottoNl-Jumbo
9 Jean-Pierre Drucker (Lux) BMC
10 Daniel Oss (Ita) BMC

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
876135319129550
 •  25 Martie 2016, 22:07

Domnu autor, de unde ai tradus articolul asta? Spui ca Turul Flandrei si Paris-Roubaix vor fi in saptamana mare. Pai Pastele ortodox e tocmai pe 1 mai, deci mai avem o luna pana la Saptamana Mare. Iar la catolici Saptamana Mare aproape s-a terminat, Pastele e duminica asta. Deci Turul Flandrei, pe 3 aprilie, pica cel mult in Saptamana Luminata, in timp ce Paris-Roubaix, pe 10 aprilie, nici macar acolo nu e... Daca Google Translate ar sti si sarbatorile bisericesti, probabil ca jurnalistii sportivi din Romania nu ar mai trebui sa isi foloseasca creierul de loc...

ftwraku
ftwraku  •  25 Martie 2016, 21:11

Mai este cliclsmul un sport? Ala care fenteaza mai bine sistemul sau care are influenta mai mare cum era cazul lui Armstrong,castiga...astia cred ca baga in ei substante de nici doctorii buni nu au auzit de ele;))))) Droguri personalizate,atat de evolutati sunt astia:)) Prindei pe astia cu aceleasi controale invechite cand ei bag de 10000 de ori mai mult sa ascunda decat astia care 'ii cauta':))))))))

Vezi toate comentariile (2)
Comentează