SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL SPANIEI 2021

O cățărare monstruoasă și patru rivali hotărâți » Cine îl mai poate învinge pe Primoz Roglic în săptămâna decisivă din Vuelta?

Cine îl mai poate învinge pe Primoz Roglic în săptămâna decisivă din Turul Spaniei? // sursa foto: Imago
Cine îl mai poate învinge pe Primoz Roglic în săptămâna decisivă din Turul Spaniei? // sursa foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 30 august 2021 13:54 / Actualizat luni, 30 august 2021 13:54

Primoz Roglic are prima șansă la câștigarea Turului Spaniei 2021. Dar Egan Bernal, Adam Yates (Ineos Grenadiers), Enric Mas și Miguel Angel Lopez (Movistar Team) nu sunt departe în clasament și vor lupta până la capăt în ultima săptămână a turului, inclusiv pe noua și imposibila cățărare Altu d’El Gamoniteiru.

În 2019, Primoz Roglic a câștigat în mod așteptat primul lui mare tur - Vuelta, după o serie de rezultate spectaculoase în celelalte competiții, inclusiv în Turul Franței. 

Nu a fost o victorie simplă, dar adevărul este că nimeni nu i-a pus-o vreun moment la îndoială, în timpul turului, nici măcar fenomenul Tadej Pogacar, care a câștigat trei etape de munte și a urcat pe locul trei cu o ușurință uimitoare la acel moment, absolut normală pentru el, acum.

În 2020, Roglic s-a impus din nou în Vuelta, dar într-un context mult mai diferit. Slovenul tocmai pierduse în mod dramatic Turul Franței, în fața lui Pogacar, și s-a aruncat în luptă pentru un premiu de consolare.

Și-a asigurat un avans substanțial în prima parte a competiției, numai pentru a slăbi în ultima săptămână, sub atacurile adversarilor. A câștigat, dar a păstrat în cele din urmă doar 24 de secunde în fața lui Richard Carapaz, ocupantul locului doi.

În 2021, Roglic nu se mai gândea la Vuelta. A fost nevoit însă să își schimbe programul, după ce a abandonat, accidentat, Turul Franței, o nouă uriașă dezamăgire. 

Și totuși, o eventuală victorie în Spania nu mai reprezintă doar un simplu premiu de consolare. 

Dacă câștigă, slovenul va intra în istorie drept doar al treilea ciclist care câștigă trei ediții consecutive ale Vueltei, după Tony Rominger (1992-1994) și Roberto Heras (2003-2005).

Primoz Roglic, constant în atac

Roglic a început competiția cu o victorie clară în contratimpul individual în care principalii săi rivali au pierdut între 18 și 27 de secunde.

În etapele nouă și zece, slovenul și-a continuat dominația în fața lui Adam Yates și Egan Bernal, care au pierdut timp prețios pe cățărări. Doar spaniolul Enric Mas, aflat pe teren propriu, i-a rămas constant aproape. 

Căzătura din etapa a zecea, pe coborârea spre linia de final, nu l-a afectat pe Roglic.

„Am avut ceva acțiune. Și de ce nu? Fără risc nu există glorie”, a spus slovenul la sfârșit, bagatelizând efectele accidentării.

Și parcă pentru a dovedi că totul este în regulă, Roglic a atacat din nou pe zidul din finalul etapei a 11-a, lăsându-și în urmă, din nou, toți competitorii. 

În aceste condiții, cele 15 secunde câștigate de Adam Yates cu un atac în finalul etapei a 15-a nu au schimbat mare lucru în clasament, dar au oferit ceva încredere echipei Ineos.

O săptămână decisivă și o cățărare monstruoasă

O singură săptămână ne mai desparte acum de finalul ultimului mare tur al anului, dar una decisivă, cu trei etape spectaculoase de munte și un contratimp individual, care pot schimba complet clasamentul.

Dintre etapele de munte se remarcă etapa a 18-a, de la Salas la Altu d’El Gamoniteiru.

Este cea mai grea etapă a Vueltei, mai ales că vine după aproape trei săptămâni de chin, astfel că toată lumea va fi obosită.

Are patru cățărări, una de categoria a doua, două de categoria întâi și una de categorie specială, pe final - Altu d’El Gamoniteiru.

Vuelta nu a mai urcat până acum pe Gamoniteiru, dar este suficient de știut că ea se află în aceiași munți precum temuta Alto de l’Angliru, iar fanii deja fac comparații între cele două.

În vreme ce nu este la fel de abruptă precum Angliru, Gamoniteiru este mai lungă - 14,6 kilometri, cu o pantă medie de 9,8 procente.

Asemenea lui Angliru, șoseaua este tot mai îngustă și panta tot mai abruptă, pe măsură ce cicliștii se îndreaptă spre final.

Cele mai abrupte rampe - de 17% - se află chiar înainte de final, iar cățărătorii puri vor dori fără îndoială să atace aici, dacă vor vrea să câștige ceva timp înainte de contratimpul individual din ultima etapă.

Aflat la 35 de secunde în spatele lui Roglic, Enric Mas este primul rival care îi suflă în ceafă slovenului și singurul care a reușit să rămână alături de acesta în timpul celor mai dure atacuri.

Îi plac cățărările abrupte, astfel că Gamoniteiru ar putea reprezenta un moment decisiv în tentativa de a câștiga primul său mare tur.

Mas este avantajat de faptul că la doar un minut mai jos în clasament se află colegul său de la Movistar, Miguel Angel Lopez.

Egan Bernal, cel care spera să facă tripleta marilor tururi, după victoriile din Turul Franței și Giro, se află acum la aproape trei minute de Roglic, iar propriile declarații arată că și încrederea sa este la cote reduse.

Alături de el se află colegul de la Ineos, Adam Yates, așa că cei doi vor încerca probabil să îl atace pe Roglic până pe ultima pantă, în speranța că slovenul va avea iarăși o ultimă săptămână mai proastă.

Dar vor fi nevoiți să îi ia cât mai mult timp, dacă acest lucru este posibil. Asta pentru că contratimpul lung de de 33,8 kilometri, din ultima zi de cursă, îl avantajează pe Roglic.

CITEȘTE ȘI:

FORMULA 1. Marele Premiu al Belgiei a ținut doar două tururi! Max Verstappen, desemnat câștigător

30 de ani de la debutul lui Michael Schumacher în Formula 1 + Netflix a lansat trailer-ul documentarului despre neamț

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează