Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 24 aprilie 2024 13:40 / Actualizat miercuri, 24 aprilie 2024 13:59
Rideri din peste 17 țări din Europa au confirmat deja prezența la competiția din 8-12 mai de la Cheile Grădiștei ♦ Campioni mondiali precum Pauline Ferrand-Prévot, Puck Pieterse, Victor Koretzky, vor concura la Cheile Grădiștei, alături de cicliști români consacrați, precum Vlad Dascălu și Ede Molnar.
Între 8 și 12 mai vom avea primele Campionate Europene organizate în România. Este vorba despre Campionatul European de Mountain Bike la disciplinele Cross Country Olympic (XCO), Cross Country Team Relay (XCR) și Cross Country Short Track (XCC). Evenimentul se va desfășura la Cheile Grădiștei Fundata.
La competiția care se desfășoară cu doar câteva zile înaintea închiderii calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris, și-au confirmat deja participarea aproape 200 de rideri din 17 țări, între care Franța, Olanda, Belgia și Danemarca. Conform organizatorilor, numărul acestora este așteptat să crească la 400 de sportivi.
Ce sportivi de top vor concura în România?
În România va ajunge franțuzoaica Pauline Ferrand-Prévot, multiplă campioană mondială la mai multe discipline din Mountain Bike.
Neerlandeza Puck Pieterse, câștigătoare a Cupei Mondiale la MTB în 2023, atât la XCO, cât și XCC, dar și francezii Joshua Dubau (câștigător al mai multor etape de cupă mondială la XCO și XCC) și Victor Koretzky, multiplu campion mondial la Team Relay.
România va fi reprezentată, între alții, de Vlad Dascălu, care va încerca să își apere titlul de campion european la XCO, de Ede Molnar, campion european la Eliminator și proaspăt câștigător al primei etape din cupa mondială la Eliminator și de Wendy Bunea, o junioare care deja se afirmă în competițiile europene.
Potrivit Federației Române de Ciclism, costurile de organizare a evenimentului se ridică la peste 350.000 de euro, sumă ce acoperă costuri efective de organizare, procesul de acreditare, cronometraj, precum și transmisiunea live a evenimentului pe Eurosport.
Miza este mare atât pentru ciclism și sportul românesc în general, cât și pentru imaginea țării în lume, dar și pentru turism. Se va vorbi despre România, iar imaginile superbe de aici se vor vedea în toată lumea, ceea ce va însemna un bun marketing de țară și o oportunitate de a atrage curiozitatea turiștilor, ca să ne viziteze locurile
Cătălin Sprinceană, președinte FR Ciclism
Traseul pe care se vor desfășura competițiile are o lungime de 3,4 km
Echipele de organizare au lucrat 20 de zile la traseu, începând din noiembrie 2023, pentru a-l pregăti pentru competiție.
Conform organizatorilor, „lucrările s-au făcut atât mecanizat, cu specialiști și utilaje specializate precum excavatoare sau drujbe”. Dar și manual, „cu târnăcoape, lopeți, greble”.
„În afară de eliberarea și amenajarea cu pietre și bușteni a traseului, echipele de intervenție au făcut și o toaletare a zonei din proximitatea traseului, pentru a permite publicului să vadă ce se întâmplă în punctele fierbinți”, au mai anunțat organizatorii.
„Acest traseu va reprezenta biletul de intrare al României în arena jucătorilor europeni de pe piața competițiilor cicliste și sperăm să aducem pe traseul de la Cheile Grădiștei și o Etapă de Cupă Mondială în viitor sau un Campionat European pentru tineret, poate chiar în 2027”, a completat Sprinceană.
În pregătirea Campionatelor Europene de MTB, pe traseul de la Cheile Grădiștei Fundata va fi organizat, în weekendul 27-28 aprilie un eveniment de test care reprezintă și etapa I din Cupa României la XCO, la care sunt așteptați să participe un număr record de cicliști licențiați.