SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FLANDREI, BRUGES - NINOVE 259KM

Fabian Cancellara, miracolul din Turul Flandrei

Articol de - Publicat duminica, 04 aprilie 2010 00:00

Elveţianul Fabian Cancellara a cîştigat Turul Flandrei, după ce s-a descotorosit de partenerul de evadare, belgianul Tom Boonen, pe ultima căţărare de calibru a zilei, celebrul Zid al Grammontului. Podiumul a fost completat de belgianul de la Omega Pharma-Lotto, Philippe Gilbert

"De cănd mă ştiu am încercat să cîştig, dar mereu am făcut ceva greşit. Am învăţat din fiecare eroare". Acestea erau cuvintele cu care Fabian Cancellara îşi avertiza adversarii înainte de Turul Flandrei. Elveţianul în vîrstă de 29 de ani a rulat încrezător, perfect tactic, în acelaşi ritm infernal care i-a adus de-a lungul carierei victorii în "curse-monument" precum Paris-Roubaix sau Milano-Sanremo.

Cum s-a desfăşurat cursa
Ai nevoie de credinţă, puţin noroc şi multă determinare ca să parcurgi cei 263 de kilometri dintre partea medievală a oraşului Bruges şi umilul Meerbeke. Într-un exerciţiu fericit de imaginaţie al organizatorilor, traseul tradiţional al Turului Flandrei a suferit unele modificări, dar suferinţa a rămas aceeaşi.

100 de kilometri de asfalt au pregătit sosirea rutierilor pe cele 15 căţărări repertoriate, cu nouă dintre ele căptuşite cu piatră cubică. Cu Oude Kwaremont urmată îndeaproape de celebra Koppenberg şi Molenberg izgonită înspre finalul zilei, dar şi cu zidul Grammontului ridicîndu-şi creştetul ameninţător spre favoriţii competiţiei, Turul Flandrei a propus o excursie zdruncinată înspre gloria pascală.

Michael Ignatiev (Katusha) şi Garcia Acosta (Caisse d'Epargne) au coagulat primul grup de spargere, cu 30 de kilometri după startul întrecerii, decolînd alături de eroi necunoscuţi precum Nicolas Rousseau (AG2R), Michele Merlo (Footon-Servetto), Oliver Bonnaire (Francaise des Jeux), David Boucher (Landbouwkrediet), Floris Goesinen (Skil-Shimano) şi Joost van Leijen (Vacansoleil).

În spatele lor, Fabian Cancellara şi-a chemat la ordine oamenii, pentru a-şi semnala cît poate de clar intenţii serioase cu care a plecat la drum. Trena devotată a celor de la Saxo Bank nu ar fi fost la fel de efervescentă, dacă la cîţiva metri în spate nu s-ar fi văzut ochii sticloşi ai lui Lance Armstrong (RadioShack) şi ameninţarea liniştită a "fiarelor" de la QuickStep.

Cu 80 de kilometri înainte de final, în momentul în care ecartul faţă de evadaţi devenise o glumă fără haz, norvegianul Thor Hushovd şi Cervelo au preluat iniţiativa pe Oude Kwaremont. Înlănţuirea Oude Kwaremont-Koppenberg a cioplit grupul favoriţilor, evidenţiind naturaleţea cu care belgianul Tom Boonen (QuickStep) şi "prinţul Danemarcei" Matti Breschel (Saxo Bank) au domolit două dintre cele mai importante căţărări ale zilei.

Cu 50 de kilometri înainte de final, favoriţii au frînt ultimele rămăşiţe ale evadării şi au început să calculeze fiecare pas pînă la sosire. Fabian Cancellara şi Matti Breschel au schimbat bicicleta, Tom Boonen s-a dezmorţit în trena călduroasă a lui Leif Hoste (Omega Pharma-Lotto), iar americanul Lance Armstrong a făcut cîteva volte la vîrful plutonului pentru a lua pulsul împrejurimilor.

Şoseaua îngustă, luminată intens de soarele îngheţat de deasupra Flandrei, a simţit marele cutremur pe ultimii metri de pe Molenberg, atunci cînd Fabian Cancellara şi Tom Boonen şi-au dat mîna şi au gîndit un deznodămînt bicefal în Ninove.

George Hincapie (BMC), Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), Bernard Eisel (HTC-Columbia), Mat Hayman (Sky) şi Juan Antonio Flecha (Sky) au reacţionat fără convingere, stupefiaţi de alianţa nefirească dintre marii favoriţi. Philippe Gilbert, singura armă redutabilă din buzunarul celor de la Omega Pharma-Lotto, a dat dovadă de responsabilitate cînd şi-a asumat urmărirea, acompaniat de britanicul David Millar (Garmin-Transitions) şi Bjorn Leukemans (Vacansoleil).

Fabian Cancellara a pus primul roata pe Muur-Kapelmuur, Tom Boonen a mizat pe defensivă şi a asigurat o distanţă de control la trenă, dar "Spartacus" a pornit propulsoarele în ultimul viraj dinspre crucea Capelei şi s-a făcut nevăzut. Cu gura larg deschisă, tricoul de campion al Belgiei uşor şifonat şi fiecare muschi dezvăluit ca pe o statuie din Grecia Antică, Tom Boonen a încercat din răsputeri să răspundă eternului exerciţiu de contratimp al elveţianului. Nu a avut nicio şansă.

Dictatura pe care a impus-o la contratimp individual în ultimul deceniu i-a asigurat o victorie lejeră lui Fabian Cancellara. Cu cîteva sute de metri înainte de linia de sosire, elveţianul a smuls un steguleţ al ţării natale, stingher în marea de cearşafuri negru-galben-roşii, a zîmbit scurt pentru camerele de luat vederi şi a bifat mîndru obiectivul principal al sezonului. Ba mai mult de-atît, şi-a anunţat din nou candidatura pentru Roubaix. De data aceasta, fără cuvinte.

Clasament Turul Flandrei:
1.Fabian Cancellara (Elv) Saxo Bank.6:25:32.
2.Tom Boonen (Bel) Quick Step.0:01:13.
3.Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto.0:02:10.
4.Bjorn Leukemans (Old) Vacansoleil.0:02:13.
5.Tyler Farrar (USA) Garmin-Transitions.0:03:00.
6.George Hincapie (USA) BMC
7.Roger Hammond (MBr) Cervelo
8.Maxim Iglinskiy (Kaz) Astana
9.Danilo Hondo (Ger) Lampre-Farnese Vini..
10.William Bonne (Fra) Bbox Bouygues Telecom

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (3)
 •  06 Aprilie 2010, 11:30

Felicitari dl. Docan pentru articol.

 •  06 Aprilie 2010, 09:59

Bravo, mai vrem. Asteptam Paris - Roubaix

 •  05 Aprilie 2010, 09:53

foarte bun articol.Felicitari si la mai mult

Vezi toate comentariile (3)
Comentează