Articol de Bogdan Fechită - Publicat luni, 06 februarie 2023 11:59 / Actualizat luni, 06 februarie 2023 11:59
Într-o perioadă în care suntem dispuși să achităm abonamente de sute de lei la sală pentru a face mișcare și a lupta cu sedentarismul, e util să luăm în calcul și câteva rutine de fitness care nu ne-ar costa absolut nimic. Una dintre cele mai la îndemână și are rezultate extraordinare: urcatul pe scări.
Fie că avem scări la domiciliu, fie că sunt la muncă sau chiar la metrou sau când mergem în vizită la prieteni, ar fi un bun exercițiu fizic dacă am alege să urcăm și să coborâm pe ele în locul soluției mai comode de a lua un lift sau a folosi scările rulante.
Deși e o soluție gratuită și la îndemână, foarte puțini dintre noi ne gândim la ea și o practicăm când avem ocazia. Studiile arată că urcarea scărilor, chiar și pentru o perioadă scurtă, dar intensă, întârește mușchii, mărește energia și îmbunătățește sistemul cardiorespirator.
De ce să urci zilnic pe scări în loc să folosești liftul
Urcatul și coborâtul pe scări zilnic poate reduce hipertensiunea arterială, riscul de obezitate, precum și riscul de sindrom metabolic.
„Mersul pe scări este la fel de eficient ca un program de exerciții fizice efectuat la sală. Reduce riscurile asupra sănătății fără niciun cost.”, se arată în studiul unor cercetători ai Universității din Birmingham, Marea Britanie.
Un alt sudiu, publicat într-un jurnal de specialitate, notează că urcarea scărilor este „un mod accesibil și eficient de a face exerciții fizice”.
„De fiecare dată când faceți un pas pe scări, lucrați la numeroșii mușchi ai picioarelor. În acest proces ridicați, de asemenea, greutatea întregului corp. Mușchii tăi trebuie să genereze suficientă putere pentru a face acest lucru, mai ales atunci când te miști într-un ritm viguros. În termeni ștințifici, deplasarea pe verticală este considerată o versiune a antrenamentului de rezistență.”, notează Washington Post.