SPORTURI  »  FORMULA 1  »  FORMULA 1

2019, vârfuri și căderi » Retrospectiva sezonului de Formula 1 abia încheiat: cele mai interesante momente

Articol de - Publicat luni, 02 decembrie 2019 16:46

Sezonul s-a încheiat duminica trecută cu un nou triumf pentru Lewis Hamilton și Mercedes, dar F1 a însemnat mai mult decât atât: nume noi, ascensiune tânără, bune și rele.

Clasamentul final al piloților și cel al constructorilor începe, la fel ca în anii trecuți, cu numele Hamilton și Mercedes. Ar putea părea un punct înalt de plictiseală, însă este rezultatul just al unui sezon care a propus nu a fost nicidecum o dominație fără concurență. Acțiunea de pe pistă a fost vie, apăsată, o realitate în care s-au regăsit piloți tineri în ascensiune, debutanți care și-au onorat șansa, despărțiri, ciocniri, certuri și ieșiri în decor.

Hamilton a câștigat 11 curse, ceva mai mult de jumătate din totalul calendarului, consolidându-și faima, construindu-și propria statuie, însă nu întotdeauna i-a fost la fel de simplu ca în ultimul Mare Premiu al anului, cel de la Abu Dhabi, de duminică, pe care l-a controlat de la început până la sfârșit. În unele situații a avut și noroc, a speculat bine situații la limită, a arătat că e complet și abil. 

Concurența va fi însă mai aprigă în sezoanele următoare, cel puțin așa sugerează ceea ce s-a petrecut în 2019. BBC a aruncat o privire competentă spre momentele cele mai importante și iată ce a ieșit. 

Pilotul anului: Lewis Hamilton

2019, vârfuri și căderi » Retrospectiva sezonului de Formula 1 abia încheiat: cele mai interesante momente

E greu să-i refuzi acest titlu onorific celui care l-a câștigat pe pistă, cu 11 curse încheiate în frunte, cu toate punctele adunate. Britanicul a avut unele evoluții cu adevărat superbe, care au făcut ca totul să pară mai ușor decât a fost în realitate. A fost însă o bătălie pe care a tranșat-o în partea a doua a sezonului fiindcă în prima cel care a impresionat mai puternic a fost Max Verstappen. Calitățile olandezului, curajul, tupeul lui pozitiv ies în evidență, însă are nevoie să pilească unele muchii prea aspre, greșeli la start, încăpățânări absurde, cum a fost ignorarea steagului galben în Mexic. Hamilton a știut însă să apese bine pe pedală, adunând un buchet de curse excelente, între ele Bahrain, Canada, Franța Ungaria, Belgia, Mexic.

Cea mai bună evoluție: Hamilton la Hungaroring 

Aici sunt mai multe opțiuni. Una dintre ele e cursa strălucitoare făcută de Charles Leclerc în Bahrain, la doar a doua sa participare la Ferrari, strălucitoare și nedreaptă fiindcă trădarea motorului i-a furat victoria. Din nou Verstappen, în cele trei ocazii în care s-a impus anul acesta. Peste toate însă răsare felul în care a gestionat Hamilton întrecerea din Ungaria: a stat mult în urma lui Max, apoi a recuperat 20 de secunde în tot atâtea tururi după o oprire târzie la boxe pentru a-l depăși pe olandez și a câștiga.

Cea mai bună cursă: Brazilia 

Luptă între Germania și Brazilia, ca la o finală de vis a Cupei Mondiale de fotbal. La Hockenheim au fost multe răsturnări de situație, însă Interlagos a trecut, până la urmă, în față cu argumentul dramatismului. A avut de toate, depășiri grozave, safety car, ciocnire între cei doi Ferrari, evoluții sclipitoare – Sainz încheind pe 3 după ce pornise de la coada grilei și un minunat loc secund pentru Gasly.

Cel mai pasionant duel: Leclerc vs Verstappen 

2019, vârfuri și căderi » Retrospectiva sezonului de Formula 1 abia încheiat: cele mai interesante momente

La Silverstone. Fără rival. A fost epic. Verstappen a încercat absolut totul, dar Leclerc, încă nervos pentru ce se petrecuse cu o săptămână înainte în Austria, s-a apărat cu dinții și unghiile, împingând lucrurile până la limită.
 

Cel mai bun tur: Vettel în Japonia 

Regele pole-urilor din acest sezon a fost Leclerc, cel mai bun al său fiind cel din Belgia. BBC i-a cerut însă părerea boss-ului de la Ferrari, Mattia Binotto, iar acesta a indicat turul prin care Sebastian Vettel a obținut primul loc pe grilă pe circuitul de la Suzuka. "A fost perfect și, de asemenea, neașteptat. Pentru Seb să-l bată pe Charles în calificări înseamnă că a avut un tur special", a explicat Binotto.
 

Cel mai bun pilot al echipelor de după podium: Carlos Sainz 

Aflat la primul său sezon la Mc Laren, spaniolul a împlinit așteptările. Coechipierul său, Lando Norris, i-a fost superior în calificări în prima parte a sezonului, însă în a doua a fost rândul lui să iasă în față, pilotând cu maturitate și agresivitate controlată. A obținut locul 3 în Brazilia, după penalizarea lui Hamilton, și păcat că nu s-a bucurat de festivitate.

Cea mai mare controversă: Ciocnirea Ferrari 

S-a petrecut în Brazilia. În ciuda cuvintelor abile, există fricțiuni între Vettel și Leclerc. Coliziunea de pe pistă plutea de ceva vreme, dar tot a fost un șoc. Interesant de urmărit cum va gestiona Ferrari în 2020 această rivalitate.
 

Cea mai mare greșeală: Vettel la Monza 

La fel ca anul trecut, germanul a comis unele erori greu de înțeles pentru valoarea și experiența sa. Într-o ordine inversă într-un Top 3 stă Canada, apoi Silverstone, iar pe primul loc este Monza, unde întâi s-a răsucit singur la Ascari, apoi s-a ciocnit cu Lance Stroll revenind după pit stop, o greșeală jenantă cauzată de un calcul fără sens.

Depășirea anului: Albon la Spa 

2019, vârfuri și căderi » Retrospectiva sezonului de Formula 1 abia încheiat: cele mai interesante momente

Multe variante la dispoziție, dar locul întâi îi revine lui Alexander Albon, care, la prima sa cursă pentru Red Bull, l-a depășit pe Daniel Rcciardo prin exterior pe porțiunea de după Rivage. Nimeni nu depășește acolo, dar Albon a făcut-o.

Debutantul anului: La egalitate 

Toți trei au fost foarte buni, fiecare în felul său. Albon, Norris și George Russell arată că pot avea un cuvânt important de spus în sezoanele viitoare.
 

Cea mai rea cursă: Franța


Aproape fără niciun punct de interes – și din cauza circuitului Paul Ricard. Franța merită un loc în calendarul F1, dar și o pistă superioară. 

VIDEO Schimbări masive în Formula 1! Zero emisii de carbon din 2030 + materiale reciclabile la fiecare cursă

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează